Skip to main content

Ευρωπαϊκό κέντρο αναφοράς η Εβδομάδα Αθλητικής Ακεραιότητας

Διεθνείς και εθνικοί φορείς ενώνουν τις δυνάμεις τους για την καταπολέμηση της μάστιγας στο μεγάλο ραντεβού στη χώρα μας

Η αντιμετώπιση της χειραγώγησης αγώνων και η προάσπιση της αθλητικής ακεραιότητας αποτελούν το αντικείμενο των εργασιών της Εβδομάδας Αθλητικής Ακεραιότητας, που ξεκίνησε χθες στην Αθήνα και θα περατωθεί την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου με το ετήσιο συνέδριο της ΕΠΑΘΛΑ.

Το συνέδριο θα έχει αντικείμενο τις σύγχρονες προκλήσεις για την αντιμετώπιση της χειραγώγησης αγώνων στον ελληνικό και διεθνή χώρο και κατά τη διάρκειά του, εκτός από τις παρεμβάσεις ξένων και Ελλήνων προσκεκλημένων, θα γίνει επίσης η παρουσίαση του απολογισμού της ΕΠΑΘΛΑ για το 2023.

Συνδιοργανωτές της Integrity Week,που διοργανώνεται για πρώτη χρονιά, είναι  το Συμβούλιο της Ευρώπης, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), η INTERPOL, η UEFA, η Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας (ΕΠΑΘΛΑ) και η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ) και χθες (27/11) πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια εκδήλωσή της στο Αμφιθέατρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ), η οποία φιλοξενεί τις εργασίες της.

Σε αυτή απηύθυναν χαιρετισμό ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, όπως και οι πρόεδροι της ΕΟΕ και της ΕΠΟ Σπύρος Καπράλος και Παναγιώτης Μπαλτάκος, αντίστοιχα. Όλοι σημείωσαν το μέγεθος του προβλήματος, ανέδειξαν τις ενέργειες και πρωτοβουλίες κάθε φορέα και αρχής, στη μάχη κατά της χειραγώγησης αγώνων, όπως και την ανάγκη για εθνική και διεθνή συστράτευση και συνέργειες.

Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στις διεθνείς εξελίξεις έχοντας και την προεδρία της Επιτροπής με τον γενικό μας Γραμματέα και πρόεδρο της Εθνικής Πλατφόρμας Εθνικής Ακεραιότητας, Γιώργο Μαυρωτά.

Η Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας, μία πρωτοποριακή Πλατφόρμα που έχουμε αναπτύξει και πλέον αποτελεί και καλή διεθνή πρακτική για τις υπόλοιπες χώρες, έχει ήδη μεγάλη δραστηριότητα στους τρόπους καταπολέμησης των χειραγωγημένων αγώνων».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, μεταξύ άλλων υπογράμμισε:

«Η δουλειά που γίνεται από την Ελλάδα μέσω του υπουργείου Αθλητισμού και ειδικότερα της Ε.Π.Α.ΘΛ.Α. αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι πολύ σημαντική για να συνεισφέρει εμπειρίες, γνώσεις και ιδέες στην κοινή μας προσπάθεια για την περιχαράκωση και τη στήριξη της ακεραιότητας σε όλα τα αθλητικά γεγονότα».

Κατά την παρουσίασή του ο γ.γ.Α. και πρόεδρος της Ε.Π.Α.ΘΛ.Α., Γιώργος Μαυρωτάς, παρουσίασε τη δομή και λειτουργία της Ε.Π.ΑΘΛ.Α. κι εστίασε στη σημασία τέτοιων διεθνών εκδηλώσεων καθότι η χειραγώγηση των αγώνων είναι ένα πρόβλημα χωρίς σύνορα που απαιτεί διεθνή και διατομεακή συνεργασία και συνένωση δυνάμεων, ώστε να υπάρχει δικτύωση και ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και τόνισε ότι στον τομέα αυτόν η χώρα μας πρωτοστατεί διεθνώς.

Ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος, από την πλευρά του, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Η ΔΟΕ έχει εντάξει πλέον το συγκεκριμένο κώδικα για την πρόληψη της χειραγώγησης στον ολυμπιακό καταστατικό χάρτη. Κάτι που σημαίνει ότι η τήρησή του είναι απολύτως υποχρεωτική για όλους τους εμπλεκόμενους και τα μέλη του ολυμπιακού κινήματος. Δεν μένει παρά να δούμε και χειροπιαστά αποτελέσματα από τη λειτουργία της ΕΠΑΘΛΑ και την επιβολή των προβλεπόμενων ποινών».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Παναγιώτης Μπαλτάκος αναφέρθηκε στις αρνητικές συνέπειες του παράνομου στοιχηματισμού στον αθλητισμό και επαίνεσε τη διεξαγωγή ανάλογων πρωτοβουλιών τονίζοντας ότι όλες αυτού τους είδους οι πρωτοβουλίες θα πρέπει να καταλήγουν σε αυτούς που δικάζουν, τους δικαστές.

Τη δική τους οπτική κατέθεσαν ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής και νυν αθλητικός διευθυντής της Εθνικής Ανδρών ποδοσφαίρου, Τάκης Φύσσας και ο διεθνής μπασκετμπολίστας και νυν τεχνικός σύμβουλος της ΕΟΚ, Κώστας Τσαρτσαρής.

Στη συνέχεια των εργασιών της πρώτης ημέρας, από το Συμβούλιο της Ευρώπης τοποθετήθηκε η επικεφαλής τομέα Αθλητισμού Σόφι Κουάνσι, η οποία είπε: «Αυτό που στοχεύουμε είναι να έχουμε όλους τους ενδιαφερόμενους μαζί να προωθούν την αθλητική ακεραιότητα και να αντιμετωπίσουν από κοινού την αθλητική χειραγώγηση. Για αυτό τον λόγο είναι ουσιώδες πως -αυτή την εβδομάδα- είμαστε εδώ όλοι μαζί, γιατί χωρίς αυτή την ενότητα δεν μπορούμε να καταπολεμήσουμε αυτό το φαινόμενο».

Τον ρόλο της UEFA και του δικτύου της στην αντιμετώπιση της χειραγώγησης στο ποδόσφαιρο παρουσίασε ο Angelo Rigopoulos, Managing Director Regulatory and Integrity της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, που σημείωσε: «Όλοι μαζί δουλεύουμε με στόχο να καταπολεμήσουμε τη χειραγώγηση παιχνιδιών και αυτό θα έχει αποτέλεσμα όταν θα μπορέσουμε να βάλουμε κοινούς στόχους και να συνεργαστούμε. Γι αυτό η συγκεκριμένη εκδήλωση είναι μια πάρα πολλή σημαντική πρωτοβουλία».

Από την πλευρά της ΕΠΟ μίλησε και ο Integrity Officer της Ομοσπονδίας, Δημήτρης Δαβάκης. Εκ μέρους της INTERPOL μίλησε ο αναπληρωτής διευθυντής Οικονομικού Εγκλήματος, Νίκολας Κορτ και για τον ρόλο των εθνικών αστυνομικών αρχών ο διευθυντής δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ και μέλος της Ε.Π.Α.ΘΛ.Α., Βασίλης Παπακώστας.

Κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Αθλητικής Ακεραιότητας θα πραγματοποιηθεί και η 7η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης της Σύμβασης Macolin του Συμβουλίου της Ευρώπης (Τετάρτη και Πέμπτη 29,30/11) στην οποία προεδρεύει ο Γιώργος Μαυρωτάς.