Skip to main content

Πογέτ: Δεν θέλω να φύγω, θέλω πιο γρήγορα

Ο ομοσπονδιακός προπονητής παραχώρησε συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων κάνοντας αναδρομή στην καριέρα του και διαβεβαιώνοντας εκ νέου ότι δεν έχει πρόθεση να φύγει από την Ελλάδα

Ο Γκουστάβο Πογέτ είχε αποβληθεί στον αγώνα με την Ολλανδία και κατά συνέπεια δεν μπορούσε να μιλήσει στη σημερινή επίσημη συνέντευξη Τύπου για τον αγώνα με τη Γαλλία καθώς τιμωρήθηκε με μια αγωνιστική, όμως δεν υπήρχε περιορισμός να μιλήσει ιδιωτικά.

Έτσι λοιπόν ο προπονητής της Εθνικής Ελλάδας, που υποδέχεται τους «Μπλε» την Τρίτη στην Αθήνα για την τελευταία ημέρα των προκριματικών του Euro 2024, μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων για τους ισχυρούς δεσμούς που τον ενώνουν με τη Γαλλία κι έκανε μια θετική αξιολόγηση για το ταξίδι του στον ελληνικό πάγκο, ενάμιση χρόνο μετά την άφιξή του.

Μαθηματικά, όλα έχουν μπει σε σειρά: η Γαλλία, που θα τερματίσει πρώτη στον Β΄ όμιλο έχει ήδη προκριθεί ενώ η Ελλάδα (τρίτη) θα πρέπει να περάσει από τη βάσανο των πλέι οφ τον Μάρτιο του 2024 για να διεκδικήσει πρόκριση στην τελική φάση της διοργάνωσης, στη Γερμανία (14 Ιουνίου – Ιουλίου 14).

«Αυτός ο αγώνας πρέπει να χρησιμεύσει ως προετοιμασία με πολλή ευφυΐα», διαβεβαίωσε ο Πογέτ. «Να είμαστε ταπεινοί και να αποδεχτούμε την πραγματικότητα: η Γαλλία είναι πολύ καλύτερη από την Ελλάδα. Πρέπει όμως να βρούμε μια φόρμουλα για να προσπαθήσουμε να μειώσουμε αυτή τη διαφορά επιπέδου».

Απέναντι στους «Τρικολόρ», τους οποίους θεωρεί ότι είναι «η καλύτερη Εθνική ομάδα στον κόσμο μαζί με την Αργεντινή», ο παλαίμαχος μέσος της Τσέλσι θα βρει στον απέναντι πάγκο τον Ντιντιέ Ντεσάν, με τον οποίο μοιραζόταν τα αποδυτήρια των «Μπλε» του Λονδίνου την περίοδο 1999-2000.

«Προσπαθώ να παρακολουθώ πάντα και να μαθαίνω. Ο Ντιντιέ Ντεσάν είναι ένα παράδειγμα της ικανότητάς του να παίρνει τις σωστές αποφάσεις κάθε στιγμή. Είχε ήδη αυτή την ποιότητα κι αυτή την ευφυΐα ως παίκτης, την ανέπτυξε και ως προπονητής», είπε ο Πογέτ.

«Καταφέρνει να επανεφευρίσκει τον εαυτό του, να ενσωματώνει νέους παίκτες σταδιακά, με μεγάλη επιτυχία».

Η περιπέτεια σε Γκρενόμπλ και Μπορντό

Σε αυτή τη νέα γενιά των Γάλλων βρίσκονται ο Ορελιέν Τσουαμενί και ο Ζιλ Κουντέ, δύο παίκτες που ο Γκουστάβο Πογέτ προπόνησε σε πολύ νεαρή ηλικία στην Μπορντό, το 2018.

«Η εξέλιξή τους είναι θεαματική. Χαίρομαι που τους βλέπω σήμερα στη “Μπάρτσα” και τη Ρεάλ Μαδρίτης. Έδειξαν μεγάλη επιθυμία να μάθουν, είναι τεράστιοι επαγγελματίες», χάρηκε ο Ουρουγουανός προπονητής.

Ο ίδιος έμαθε πολλά στη Γαλλία. Ήταν 21 ετών όταν έφτασε στη Γκρενόμπλ από την Ουρουγουάη, το 1988. «Ήμουν πολύ νέος, πέρασα επτά μήνες μόνος, χωρίς οικογένεια ή φίλους», θυμήθηκε.

«Αλλά στη Γκρενόμπλ δεν ήμουν πολύ καλός στον αγωνιστικό χώρο. Ήρθα από την Ουρουγουάη όπου όλα ήταν καλά για μένα και οι διαφορές που αντιμετώπισα ήταν δύσκολες. Αλλά έθεσα τα θεμέλια για το υπόλοιπο της ποδοσφαιρικής μου καριέρας», σημείωσε.

«Και επειδή δεν πήγε πολύ καλά, πάντα ήθελα να επιστρέψω στη Γαλλία, είχα ένα χρέος», πρόσθεσε. Κατά τη θητεία του στην Μπορντό περιέγραψε μια «εξαιρετική εμπειρία», όμως η πώληση του συλλόγου και οι διαφωνίες με τη διοίκηση τον ώθησαν να αποχωρήσει επτά μήνες αργότερα, παρά τις «πολύ δυνατές συγκινήσεις».

Περισσότερος επαγγελματισμός

Από τον Φεβρουάριο του 2022 βρίσκεται στον πάγκο της ελληνικής Εθνικής που απουσιάζει από διεθνείς διοργανώσεις από το 2014, ευρισκόμενη μεταξύ 50ης και 60ης θέσης στην κατάταξη της FIFA.

«Όταν έφτασα είχαμε τρεις στόχους: να αρχίσουμε να κερδίζουμε ξανά, να φέρουμε κόσμο πίσω στο γήπεδο και να προκριθούμε στο Euro 2024», εξήγησε ο Πογέτ.

Ενάμιση χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, η Ελλάδα τερμάτισε πρώτη στον όμιλό της στο Nations League, οι φίλαθλοι επέστρεψαν και η Εθνική παραμένει στην προσπάθεια για πρόκριση στο Euro 2024.

Σε αυτό το ελπιδοφόρο πλαίσιο, οι δηλώσεις του που καλούσε την Ελληνική Ομοσπονδία για περισσότερο επαγγελματισμό πυροδότησαν μια διαμάχη την περασμένη εβδομάδα.

Η δημιουργία προπονητικού κέντρου για τις Εθνικές, η παροχή των γηπέδων της χώρας και η μεγαλύτερη χρησιμοποίηση των Ελλήνων παικτών από τους συλλόγους είναι στις προτεραιότητές της.

«Αλλά δεν θέλω, απολύτως δεν θέλω, να φύγω από εδώ. Αν μιλήσω, είναι για να γίνουν τα πράγματα. Χρειαζόμαστε συνέχεια και συνέπεια. Αυτό που ζητάω από τους παίκτες μου ζητάω και από τους αξιωματούχους. Θέλω περισσότερα, πιο γρήγορα κερδίζουμε όλοι μαζί», υπογράμμισε.

Δηλώνει αισιόδοξος, όμως ο Πογέτ γνωρίζει ότι η συνεχής πρόοδος απαιτεί πρόκριση στο Euro 2024. Το επόμενο βήμα είναι αύριο στην Αθήνα (21/11) απέναντι στη Γαλλία, με την ελπίδα ότι η ομάδα του θα συνεχίσει να εξελίσσεται…