Skip to main content

Φρένο της Premier League σε Νιούκαστλ και Σίτι

Η διοργανώτρια αρχή του κορυφαίου πρωταθλήματος στον κόσμο στοχεύει στον περιορισμό των μεταγραφών μεταξύ συλλόγων που ανήκουν στην ίδια ιδιοκτησία.

Οι σύλλογοι της αγγλικής Premier League θα ψηφίσουν στην επόμενη συνεδρίαση των μετόχων πρόταση για επιτάχυνση της απαγόρευσης δανεικών μεταγραφών ποδοσφαιριστών κορυφαίας κατηγορίας μεταξύ συλλόγων με την ίδια ιδιοκτησία στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου.

Το προσωρινό μέτρο έχει σχεδιαστεί για να προστατεύσει την ακεραιότητα του ανταγωνισμού και να βρεθεί ο χρόνος για να συμφωνηθεί μια μακροπρόθεσμη λύση.

Όπως αναφέρει το Athletic, εάν αυτό εγκριθεί στη συνεδρίαση της 21ης ​​Νοεμβρίου θα αποτρέψει πιθανές συμφωνίες όπως η μετακίνηση με δανεισμό του Ρούμπεν Νέβες από την Αλ Χιλάλ στη Νιούκαστλ –και οι δύο ανήκουν στο Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας (PIF)– τον Ιανουάριο του 2024 (ο παίκτης θα αντικαθιστούσε τον τιμωρημένο Τονάλι στις «Καρακάξες»).

Αντίκτυπος επίσης σε Τσέλσι και Σίτι

Η κίνηση δεν σχεδιάστηκε ειδικά για να εμποδίσει τη Νιούκαστλ να υπογράψει τον Νέβες, αλλά είναι μάλλον μέρος μιας ευρύτερης συνεχιζόμενης συζήτησης σχετικά με τις συναλλαγές με συνδεδεμένα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της χορηγίας της φανέλας.

Η Μάντσεστερ Σίτι (που ελέγχεται από το City Football Group) και η Τσέλσι (η οποία έχει υιοθετήσει ένα μοντέλο πολυϊδιοκτησίας) κιδυνεύουν επίσης να επηρεαστούν από αυτήν την απόφαση.

Ωστόσο, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών από ορισμένα από τα 20 μέλη της, η Premier League θα υποστηρίξει αυτή τη σημαντική αλλαγή κανόνων, αν και αρχικά μόνο σε προσωρινή βάση. Η ψηφοφορία θα απαιτήσει πλειοψηφία τουλάχιστον δύο τρίτων (14 σύλλογοι) για να εγκριθούν οι τροποποιημένοι κανόνες.

Προς το παρόν δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει τους παίκτες της Premier League να πωλούνται σε μια μεταγραφική περίοδο και στην ομάδα στην οποία εντάσσονται να συμφωνούν για δανεισμό ή μόνιμη επιστροφή στην κατηγορία με μια ομάδα που λειτουργεί υπό την ίδια ιδιοκτησία στην επόμενη περίοδο μεταγραφών, υπό την προϋπόθεση ότι είναι σεβαστή η αρχή της εύλογης αγοραίας αξίας.

Ορισμένες ομάδες θέλουν οι κανόνες να επεκταθούν σε οριστικές μεταγραφές και να καλύπτουν δύο παράθυρα μετά την αρχική μεταγραφή, κι αυτό πιθανότατα θα είναι μέρος των συζητήσεων.

Η Premier League ορίζει ότι ένα συνδεδεμένο μέρος έχει «υλική επιρροή στον σύλλογο». Η κρίση θα αφορούσε την «ουσία της σχέσης και όχι απλώς τη νομική μορφή».

naftemporiki.gr