Skip to main content

Αφιέρωμα της UEFA στον Ματίας Αλμέιδα

Μέσα από τη συνέντευξη ξετυλίγεται η ίδια η ζωή, η φιλοσοφία και ο τρόπος σκέψης του τεχνικού της πρωταθλήτριας Ελλάδας.

Ένα πολύ ξεχωριστό και σε κάθε περίπτωση ιδιαίτερο αφιέρωμα στον Ματίας Αλμέιδα ετοίμασε η UEFA, ενόψει του αγώνα της ΑΕΚ με τη Μαρσέιγ στην OPAP Arena για το Europa League.

Το αφιέρωμα εστιάζει στη φιλοσοφία ζωής του «Πελάδο», που είναι εμπνευσμένη από τον Κώδικα των Σαμουράι και την οποία ο Αργεντινός τεχνικός της Ένωσης προσπαθεί να εισάγει και στον τρόπο παιχνιδιού των ομάδων του.

Εκτός απ΄ αυτό, ο Αλμέιδα εξηγεί πως, εν μία νυκτί, έκανε τη μετάβαση από ποδοσφαιριστής της Ρίβερ Πλέιτ σε τεχνικό της, εξηγώντας πως αυτό συνέβη επειδή «έψαχναν κάποιον τρελό και πρότεινα τον εαυτό μου».

Το αφιέρωμα ξεκινάει με σχόλιο του παρουσιαστή, που αναφέρει τον Αλμέιδα ως «εγκέφαλο της επανάστασης της ΑΕΚ», με τον κόουτς της Ένωσης να υπογραμμίζει:

«Η φιλοσοφία μου είναι ασυνήθιστη. Ακολουθώ τον Κώδικα των Σαμουράι, γνωστό και ως Μπουσίντο. Ακολουθεί επτά αρετές που αφορούν την ειλικρίνεια, τον σεβασμό, την ανάπτυξη, τη γνώση και την αγάπη. Προσπαθώ να τον ενσωματώσω στο ποδόσφαιρο».

Εν συνεχεία, ο παρουσιαστής του αφιερώματος σχολιάζει ότι αυτός ο αρχαίος κώδικας ηθικής βοήθησε τον Αργεντινό προπονητή να μεταμορφώσει την τύχη των «κιτρινόμαυρων», που και το ελληνικό πρωτάθλημα πανηγύρισαν και παλεύουν για την πρωτιά σε έναν όμιλο με αντιπάλους Μαρσέιγ, Άγιαξ και Μπράιτον.

«Θυμάμαι να παίζω ποδόσφαιρο όταν ήμουν μικρός επειδή η μπάλα με έκανε να χαμογελάω. Κάθε φορά που βλέπεις ένα παιδί με μια μπάλα χαμογελάει. Θέλω οι παίκτες μου να χαμογελούν. Πρέπει να έχουν την ευκαιρία να απολαμβάνουν το ποδόσφαιρο. Είναι ένα παιχνίδι. Πρέπει να παίζουμε όπως συνηθίζαμε, για διασκέδαση», σημειώνει ο Αλμέιδα.

Στη συνέχεια, ο παρουσιαστής ξετυλίγει τον μίτο της προπονητικής ανέλιξης του «Πελάδο», συνυφασμένο με το δραματικό τέλος της καριέρας του ως ποδοσφαιριστής σε μια από τις μεγαλύτερες ομάδες της χώρας του.

«Η καριέρα μου υπήρξε λίγο περίεργη. Σταμάτησα να παίζω όταν ήμουν 37 ετών. Δέκα μέρες μετά έγινα προπονητής της Ρίβερ Πλέιτ. Είχαν υποβιβαστεί στη δεύτερη κατηγορία. Έψαχναν για έναν τρελό τύπο. Κάλεσα τον πρόεδρο και του είπα πως ήθελα να κοουτσάρω την ομάδα», θυμάται ο Αλμέιδα.

«Μου είπε πως θα είχα τη χειρότερη χρονιά της ζωής μου. Ήξερα πως θα είναι περίπλοκο. Οι αντίπαλοι θα μας κορόιδευαν και το ίδιο θα έκαναν και οι φίλαθλοι. Μετά γίναμε πρωταθλητές και πήραμε την άνοδο. Επιστρέψαμε στην πρώτη κατηγορία σε λιγότερο από έναν χρόνο».

Ο Αλμέιδα έφυγε από τη Ρίβερ Πλέιτ μετά από έναν χρόνο, για να συνεχίσει σε συλλόγους του Μεξικού και των Ηνωμένων Πολιτειών. Ύστερα, το πέρασμα του Ατλαντικού γι΄ άλλη μια φορά προκειμένου να συνεχίσει την καριέρα του στην Ευρώπη, στην Ελλάδα και στην ΑΕΚ.

«Συγκινήθηκα, γιατί δεν περίμενα πως θα γυρίσω πίσω στην Ευρώπη. Μου έρχονται αναμνήσεις από εμένα όταν έπαιζα κάθε φορά που επισκέπτομαι ένα μέρος όπου είχα παίξει στο παρελθόν. Μου έρχονται σπουδαίες αναμνήσεις», τόνισε.

«Όταν πρωτοήλθα στην ΑΕΚ ήξερα πως κάτι καλό πρόκειται να συμβεί. Ήρθα εδώ ως ένας άγνωστος και η προηγούμενη χρονιά ήταν εκπληκτική. Είχαμε ένα φανταστικό στυλ παιχνιδιού. Προκριθήκαμε στην Ευρώπη και τώρα είμαστε εδώ. Πάντα να παλεύουμε. Αγωνιζόμαστε απέναντι σε ομάδες που έχουν ξοδέψει πολύ περισσότερα χρήματα απ’ ότι εμείς. Οπότε τα πηγαίνουμε καλά. Είμαστε ανταγωνιστικοί διατηρώντας το δικό μας πλάνο».

Στον επίλογο του αφιερώματος ο δημοσιογράφος στέκεται στην εντυπωσιακή νίκη της ΑΕΚ επί της Μπράιτον στο «Άμεξ», με τον Αλμέιδα να δηλώνει:

«Για μένα, η στοργή των ανθρώπων εδώ είναι μοναδική. Η ενέργεια της ΑΕΚ είναι μοναδική. Ζω γι΄ αυτά τα συναισθήματα. Αν κάνεις τα πάντα στη ζωή με αγάπη και πάθος είναι δύσκολο να πάει κάτι λάθος».