Skip to main content

Πάνω από ένα 1 δις λίρες το χρέος της Μάντσεστερ Γ.

REUTERS/Molly Darlington

Η οφειλή αποτελεί συνδυασμό ακαθάριστου χρέους, ανακυκλούμενης πίστωσης κι εκκρεμών πληρωμών για μεταγραφές του συλλόγου.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ανακοίνωσε τους ετήσιους λογαριασμούς της για το έτος που έληξε στις 30 Ιουνίου και παρά τα έσοδα ρεκόρ ύψους 648,4 εκατομμυρίων λιρών (784 εκατομμυρίων δολαρίων), κατέγραψε ζημιά 28,7 εκατομμυρίων λιρών.

Νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν, αποκάλυψαν την έκταση της συνολικής οφειλής. Ενώ το ακαθάριστο χρέος της παρέμεινε στα 650 εκατ. δολάρια (507,3 εκατ. λίρες), η Γιουνάιτεντ δανείστηκε επιπλέον 160 εκατ. στερλίνες από την ανανεούμενη πιστωτική διευκόλυνσή της, ανεβάζοντας τον συνολικό δανεισμό της στα 773 εκατ. λίρες.

Επίσης, το πλήρες σύνολο των λογαριασμών της δείχνει ότι η εταιρεία οφείλει άλλα 317,8 εκατομμύρια λίρες σε εκκρεμείς πληρωμές για μεταγραφές. Έχοντας αντλήσει 100 εκατομμύρια λίρες από την ανανεούμενη πιστωτική διευκόλυνσή της το 2022, το συνολικό ποσό οφειλής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ανέρχεται πλέον σε 1,09 δισεκατομμύρια λίρες.

Η ανακυκλούμενη πιστωτική διευκόλυνση της Γιουνάιτεντ θεωρείται από ορισμένους ως πιστωτική κάρτα της εταιρείας. Όταν ξέσπασε η πανδημία της Covid-19, η εταιρεία απέκτησε μια πιστωτική γραμμή με την Bank of America Securities για να βοηθήσει τις ταμειακές ροές και αυτό είναι το μέσο με το οποίο πλήρωσαν για διάφορες μεταγραφές τις τελευταίες σεζόν.

Για παράδειγμα, οι υπογραφές των Κασεμίρο και Άντονι χρηματοδοτήθηκαν με τη χρησιμοποίηση αυτού του βραχυπρόθεσμου δανεισμού.

Η ιδιοκτήτρια οικογένεια Γκλέιζερ έβγαλε στην αγορά τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τον περασμένο Νοέμβριο. Οι δύο πλειοδότες, ο βασιλιάς του Κατάρ, σεΐχης Γιασίμ και ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος σερ Τζιμ Ράτκλιφ, δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στην τιμή των 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων (6,4 δισεκατομμύρια λίρες) που ζητούσαν οι Γκλέιζερς, με τα δύο μέρη να αποτιμούν το σύλλογο σε σχεδόν 6,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο σεΐχης Γιασίμ απέσυρε την προσφορά του τον Οκτώβριο, αφήνοντας ως μοναδική επιλογή στο τραπέζι την πρόταση από τον κολοσσό των πετροχημικών INEOS του Ράτκλιφ, ο οποίος τώρα έχει προτείνει να μπει στη Γιουνάιτεντ με ποσοστό 25% και παραμένει σε συζητήσεις με την οικογένεια Γκλέιζερ.