Skip to main content

Συγκλονισμένοι επιστρέφουν στην πατρίδα τους οι Σουηδοί οπαδοί

REUTERS/Yves Herman

Δύο φίλαθλοι της σκανδιναβικής Εθνικής ομάδας πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν τη Δευτέρας στις Βρυξέλλες.

Σοκαρισμένοι Σουηδοί αρχίζουν να επιστρέφουν στο σπίτι τους από τις Βρυξέλλες, μετά τον θανατηφόρο πυροβολισμό δύο οπαδών της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου από έναν ύποπτο ισλαμιστή μαχητή τη Δευτέρα (16/10), ενόψει του αγώνα με το Βέλγιο για τα προκριματικά του Euro 2024.

Το παιχνίδι αρχικά διακόπηκε και στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε στο ημίχρονο καθώς οι παίκτες της Σουηδίας ένιωσαν ότι δεν μπορούσαν να συνεχίσουν, έχοντας ενημερωθεί για τους δύο θανάτους. Χρειάστηκε να περάσουν μέχρι τις 04:00 τοπική ώρα το πρωί της Τρίτης προτού επιτραπεί στους τελευταίους Σουηδούς οπαδούς να φύγουν από το γήπεδο.

«Οι περισσότεροι επιστρέφουν στα σπίτια τους κατά τη διάρκεια της ημέρας σήμερα. Λάβαμε οδηγίες να μείνουμε μέσα και να μην βγαίνουμε έξω, οι περισσότεροι είναι στα ξενοδοχεία τους μέχρι να έρθει η ώρα να πάνε σπίτι», δήλωσε στο Reuters η Σουζάν Πέτερσον, πρόεδρος της ομάδας οπαδών Camp Sweden.

Η είδηση των φονικών πυροβολισμών, περίπου πέντε χιλιόμετρα από το στάδιο King Baudouin, έφτασε στους Σουηδούς φιλάθλους τη στιγμή που ο αγώνας ήταν έτοιμος να ξεκινήσει.

«Ήμασταν ανήσυχοι και μπερδεμένοι, ήταν δύσκολο να καταλάβουμε τι είχε συμβεί, αν απευθυνόταν σε Σουηδούς ή αν ήταν μόνο Σουηδοί που είχαν καταλήξει σε κάτι», είπε η Πέτερσον.

«Είχαμε επαφή με την αστυνομία πριν συγκεντρωθούμε (στις Βρυξέλλες) και δεν αισθανθήκαμε ιδιαίτερα ανασφαλείς σε εκείνο το σημείο, αλλά μετά άρχισαν να έρχονται ερωτήσεις στα social media και καταλάβαμε ότι κάτι είχε συμβεί».

Το παιχνίδι ξεκίνησε και οι δύο ομάδες ήταν ισόπαλες 1-1 στο ημίχρονο, αλλά δεν εμφανίστηκαν ξανά μετά την ανάπαυλα καθώς υπήρχαν διαβουλεύσεις για να αποφασιστεί αν το παιχνίδι θα συνεχιστεί ή όχι. Το ευρωπαϊκό κυβερνητικό όργανο, η UEFA, ανακοίνωσε ότι ο αγώνας είχε διακοπεί και λίγο αργότερα ενημέρωσε ότι δεν θα συνεχιστεί.

«Ήμουν από τους τελευταίους που έφυγαν καθώς έπρεπε να το οργανώσουμε με αστυνομία και λεωφορεία, ώστε να είναι ασφαλές για εμάς να φύγουμε», εξήγησε η Πέτερσον.

Με τους δύο νεκρούς οπαδούς να λέγεται ότι φορούσαν φανέλες της Εθνικής ομάδας τη στιγμή που πυροβολήθηκαν, οι Σουηδοί οπαδοί κρατήθηκαν στο γήπεδο για τη δική τους ασφάλεια και αργότερα έπρεπε να δώσουν στην αστυνομία τις διευθύνσεις των ξενοδοχείων τους.

Οι βελγικές αρχές ανέφεραν τη Δευτέρα ότι ο ύποπτος ένοπλος πυροβολήθηκε από την αστυνομία.

Πηγή: Reuters