Skip to main content

Πυρά ομαδόν κατά της FIFA για την κλιματική στρατηγική της

Επιστήμονες και ειδικοί επισημαίνουν ότι οι δεσμεύσεις της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για μείωση του αποτυπώματος άνθρακα αποτελούν, ουσιαστικά, άδειο κέλυφος.

Η απόφαση της FIFA να διεξαχθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030 σε έξι χώρες, με οπαδούς να πετούν για να παρακολουθήσουν πάνω από 100 αγώνες, θα αυξήσει το αποτύπωμα άνθρακα του τουρνουά και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις δεσμεύσεις του κυβερνώντος σώματος του ποδοσφαίρου για το κλίμα, προειδοποίησαν οι ειδικοί.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία ανέθεσε τη διοργάνωση του 2030 σε Ισπανία, Πορτογαλία και Μαρόκο την περασμένη εβδομάδα, αλλά είπε επίσης ότι οι Ουρουγουάη, Αργεντινή και Παραγουάη θα φιλοξενήσουν τρεις αγώνες για να σηματοδοτήσουν την εκατονταετηρίδα της διοργάνωσης.

Μετά από τρεις αγώνες στη Νότια Αμερική, από τις 8 έως τις 9 Ιουνίου 2030, το τουρνουά θα συνεχιστεί στην Ισπανία, την Πορτογαλία και το Μαρόκο, κάτι που θα οδηγήσει σε πολλές υπερατλαντικές πτήσεις για ομάδες και οπαδούς.

Εκ διαμέτρου αντίθετη ήταν η κατάσταση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 (Κατάρ), το οποίο διεξήχθη με μόνο 32 ομάδες, ενώ όλοι οι (64) αγώνες έγιναν σε μόνο οκτώ στάδια, εντός και γύρω από τη Ντόχα.

«Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι μεγαλώνουν συνεχώς τη διοργάνωση», δήλωσε η αθλητική οικολόγος Δρ Μαντλίν Ορ, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, η έρευνα της οποίας εξετάζει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον αθλητικό τομέα.

«Κάθε απόφαση που μεγαλώνει το Παγκόσμιο Κύπελλο θα αυξήσει και το αποτύπωμα άνθρακα της διοργάνωσης. Αυτή είναι η ατυχής αλήθεια: έχεις οικονομική ανάπτυξη και ως αποτέλεσμα, αποκτάς μεγαλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα… Η ίδια η FIFA έχει πει ότι εξετάζει το περιβάλλον, ωστόσο όλες οι ενέργειες υποδηλώνουν το αντίθετο».

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία είπε ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μετριάσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου, προσθέτοντας ότι το 97% του τουρνουά το 2030 θα διεξαχθεί σε τρεις χώρες που μοιράζονται σύνορα ή απέχουν λίγα χιλιόμετρα.

«Για 101 αγώνες, το τουρνουά θα διεξαχθεί σε ένα αποτύπωμα γειτονικών χωρών σε κοντινή γεωγραφική γειτνίαση και με εκτεταμένες και καλά ανεπτυγμένες συγκοινωνιακές συνδέσεις και υποδομές», δήλωσε η FIFA, που έχει δεσμευτεί να μειώσει κατά 50% τις εκπομπές άνθρακα έως το 2030 και να επιτύχει καθαρό μηδέν έως το 2040.

Παραπλανητικές δηλώσεις

Ωστόσο, τον Ιούνιο, μια ελβετική ρυθμιστική αρχή είπε ότι η FIFA προέβη σε ψευδείς και παραπλανητικές δηλώσεις σχετικά με την ουδετερότητα των εκπομπών άνθρακα και τις μειωμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ.

Ο Κουέντιν Κουεντέτ, ο οποίος ενήργησε για λογαριασμό της Ελβετικής Συμμαχίας για το Κλίμα με την Ένωση «Δικηγόροι για το Κλίμα» στην υπόθεσή τους κατά της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για «πράσινο πλύσιμο» στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, είπε ότι η FIFA δεν ήταν δυνατόν να μετριάσει τον αντίκτυπο.

«Ο πρώτος λόγος είναι ότι σε τόσο μεγάλα τουρνουά, με ανθρώπους που έρχονται από όλο τον κόσμο, οι περισσότερες εκπομπές είναι από πτήσεις. Αυτό είναι κάτι που η FIFA δεν μπορεί να μειώσει», υπογράμμισε.

«Είναι πολύ μεγάλο, είναι περίπου το 80-85% των συνολικών εκπομπών. Δεν μπορώ να δω πώς η FIFA μπορεί να δεσμευτεί να έχει θετική επίδραση σε αυτές τις εκπομπές. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι στο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ, η FIFA ισχυρίστηκε ότι αντιστάθμισε μέρος των εκπομπών του, αλλά δείξαμε ότι η FIFA δεν μπόρεσε να αποδείξει πως η αντιστάθμιση ήταν αποτελεσματική και είχε θετικό αντίκτυπο στις εκπομπές ρύπων», συμπλήρωσε.

Ο Δρ Γουόκερ Ρος, λέκτορας Αθλητικής Διαχείρισης στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και μέλος του Sport Ecology Group, πρόσθεσε ότι οι υπερατλαντικές πτήσεις και μόνο θα είναι υπεύθυνες για 1-1/2 έως δύο τόνους διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ανά άτομο σε κάθε πτήση.

«Για το τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ, τα ταξίδια εντός της χώρας ήταν λίγα επειδή η χώρα είναι τόσο μικρή», είπε ο Ρος. «(Το 2030) θα έχουμε ομάδες να πετούν προς τη Νότια Αμερική, να παίζουν έναν αγώνα και μετά να επιστρέφουν, ας πούμε στην Ισπανία. Πολύς άνθρακας».

Ο Δρ Ρος πρόσθεσε ότι τα πραγματικά οφέλη της αντιστάθμισης του άνθρακα, όπως η αγορά ενός δάσους και η συντήρησή του ή η φύτευση δέντρων, θα χρειαστούν δεκαετίες για να λειτουργήσουν πραγματικά στο σύστημα. «Εν τω μεταξύ, ο πραγματικός αντίκτυπος του άνθρακα αυτών των πτήσεων είναι πολύ μεγάλος αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.

naftemporiki.gr