Skip to main content

«Κόκκινο» και το ντέρμπι της Ευρωλίγκας

Ύστερα από συναρπαστικό παιχνίδι που κρίθηκε στο έξτρα πεντάλεπτο, ο Ολυμπιακός ξεκίνησε την ευρωπαϊκή σεζόν του κατακτώντας μια σπουδαία νίκη μέσα στο ΟΑΚΑ.

Στην παράταση κρίθηκε το πρώτο σούπερ ντέρμπι της εφετινής Ευρωλίγκας, το ελληνικό Clasico της διοργάνωσης.

Στην πρεμιέρα της περιόδου 2023-24 ο Ολυμπιακός νίκησε μέσα στο ΟΑΚΑ τον Παναθηναϊκό στην παράταση με 88-78, καθώς η κανονική διάρκεια ολοκληρώθηκε 74-74.

Ήταν η δεύτερη νίκη επί των «πράσινων» σε λιγότερο από μία εβδομάδα, καθώς είχε προηγηθεί η θριαμβευτική κατάκτηση του Super Cup στη Ρόδο, το περασμένο Σάββατο και 18η στα τελευταία 19 παιχνίδια, σε όλες τις διοργανώσεις.

Η ομάδα του Εργκίν Αταμάν έβγαλε αντίδραση μετά την άνευ όρων παράδοση στη Ρόδο, τα έδωσε όλα για τη νίκη αλλά στο τέλος μίλησε η ομοιογένεια και η εμπειρία των φιλοξενούμενων.

Το πρώτο δεκάλεπτο ήταν μια αποθέωση του run & gun, με πολύ γρήγορο ρυθμό και καταιγισμό τριπόντων, με τον Ολυμπιακό να κλείνει την πρώτη περίοδο στο +1 (23-22). Η εικόνα άλλαξε στο δεύτερο δεκάλεπτο, με τον Σλούκα να πετυχαίνει 11 πόντους σε αυτή την περίοδο και τον Παναθηναϊκό να προηγείται 39-26 στο 16΄, με επιμέρους σκορ 39-29.

Στην εξίσωση της επίθεσης είχε μπει και ο Ερναγκόμεθ και οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με 43-33, πριν ο Κάναν με  τρίποντο στο 19΄ γράψει το 43-36 στο πρώτο ημίχρονο, με τους «ερυθρόλευκους» να έχουν κάνει αρκετά λάθη σε αυτό το διάστημα και τον Γιώργο Μπαρτζώκα να διαμαρτύρεται για τις βολές, με τον Παναθηναϊκό να έχει εκτελέσει 15 φορές και ο Ολυμπιακός μία.

Στην τρίτη περίοδο και με τον Κάναν να… σεληνιάζεται πίσω από τα 6,75 οι «ερυθρόλευκοι» μείωσαν στον πόντο στο 27΄, αλλά ένα ξέσπασμα του «τριφυλλιού» απέφερε το 59-52 στο 30΄.

Οι ομάδες ξεκίνησαν για το τελευταίο δεκάλεπτο, με τον Ολυμπιακό να ενεργοποιεί την άμυνά του σε εκείνο το σημείο και να αφήνει τους γηπεδούχους χωρίς καλάθι για σχεδόν 4 λεπτά και τον Γκος να υπογράφει με τρίποντο το προβάδισμα στο 33΄ (62-59).

Ο Γκριγκόνις διέκοψε την αστοχία των «πράσινων», ο Σλούκας βρήκε τρίποντο για το 64-63 στο 35΄ και το ΟΑΚΑ σηκώθηκε στο πόδι, για να ακολουθήσει κλέψιμο του Λεσόρ στον Λαρεντζάκη και κάρφωμα του Γάλλου στον αιφνιδιασμό (66-63), αλλά Γκος και Γουόκαπ με «κρύο» αίμα από τα 6,75 έγραψαν το 66-69 στο 37΄.

Γκριγκόνις και Γουόκαπ πέτυχαν από ένα τρίποντο (72-72), ο Σλούκας έδωσε νέο προβάδισμα στον Παναθηναϊκό (74-72) και ο Πίτερς ισοφάρισε, με τα εκατέρωθεν λάθη και αστοχία στη συνέχεια να οδηγούν το παιχνίδι στην παράταση, αφού Γουόκαπ και Σλούκας δεν βρήκαν στόχο στις τελευταίες προσπάθειες.

Στο επιπλέον πεντάλεπτο ο Ολυμπιακός κράτησε τον Παναθηναϊκό μακριά από το καλάθι για τέσσερα λεπτά, ενώ Κάναν, Πίτερς και Γκος έδιναν ρεσιτάλ τριπόντων και ο Μιλουτίνοφ έπαιζε χωρίς αντίπαλο στη ρακέτα. Συνεπεία τούτων, η πειραϊκή ομάδα έτρεξε εντυπωσιακό σερί 12-0 για 86-74 στο 1΄.36΄΄ πριν  από τη λήξη του αγώνα και τελείωσαν τον αγώνα.

Την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα, που έπαιξε χωρίς Φαλ και Μπραζντέικις, προστάτευσαν οι… πέντε σωματοφύλακές της: ο Γουόκαπ είχε 17 πόντους, ο Πίτερς άλλους τόσους συν 10 ριμπάουντ, ο Γκος 16, ο Μιλουτίνοφ 15 και ο Κάναν 14.

Για το συγκρότημα του Εργκίν Αταμάν, από το οποίο απουσίασαν Μήτογλου και Παπαπέτρου, ο Σλούκας μέτρησε 20 πόντους, ο Γκριγκόνις 17, ο Ερναγκόμεθ 13 και ο Λεσόρ 10 πόντους.