Skip to main content

Αμφιλεγόμενα Μουντιάλ, άτοπες μεταρρυθμίσεις: Ο Ινφαντίνο εκνευρίζει τους πάντες

Η ανάθεση διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2030 σε έξι χώρες και τρεις ηπείρους ήδη προκαλεί αντίδραση. Γι΄ άλλη μια φορά ξεχωριστός, ο επικεφαλής της FIFA συσσωρεύει αντιπαραθέσεις από το 2016.

Σήμερα, είναι μάλλον απίθανο να κάνει κάποιος λάθος αν ισχυριστεί ότι ο Τζιάνι Ινφαντίνο ανησυχεί πολύ περισσότερο για τον οικονομικό ισολογισμό της FIFA απ΄ ότι για το αποτύπωμα άνθρακα που δημιουργείται από τα τουρνουά που διοργανώνει.

Την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου, ο επικεφαλής της FIFA ανακοίνωσε ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο 2030, η εκατονταετηρίδα, θα διοργανωθεί από 6 χώρες σε 3 ηπείρους. Αργεντινή, Ουρουγουάη και Παραγουάη θα φιλοξενήσουν τους τρεις πρώτους αγώνες της φάσης των ομίλων, ενώ η τριάδα Πορτογαλία-Ισπανία-Μαρόκο θα διοργανώσει το υπόλοιπο τουρνουά.

Μια απόφαση που έκανε τους περιβαλλοντολόγους «κόκκινους» από την οργή κι επιβεβαίωσε, γι΄ άλλη μια φορά, πόσο αμφιλεγόμενος είναι ο Ινφαντίνο. Πραγματικά, από τότε που έγινε επικεφαλής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας (2016), ο Ελβετός έχει καταφέρει να εκνευρίσει τους πάντες.

Στις 14 Μαρτίου η FIFA επισημοποίησε τη νέα μεταρρύθμιση σχετικά με το Παγκόσμιο Κύπελλο 2026), που θα συνδιοργανώσουν Ηνωμένες Πολιτείες, Μεξικό και Καναδάς και θα είναι το πρώτο με 48 χώρες.

Για να δικαιολογήσει την επιλογή, ο Ινφαντίνο υπογράμμισε την επιθυμία του να δώσει υπερηφάνεια σε μικρές χώρες προσφέροντάς τους μια ευκαιρία. Αλλά πολλοί το βλέπουν πάνω απ’ όλα ως επιθυμία γι΄ ακόμη περισσότερα χρήματα.

Μια έκθεση αποκάλυψε ότι η νέα φόρμουλα θα αποφέρει περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ πρόσθετα έσοδα, σε σύγκριση με προηγούμενες διοργανώσεις, ενώ οι ποδοσφαιριστές παραπονέθηκαν για μικρότερο χρόνο προετοιμασίας (16 ημέρες έναντι των συνηθισμένων 23).

Την ίδια ημέρα, η FIFA αποκάλυψε ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων θα αυξηθεί από 7 σε 32 ομάδες και 3,5 μήνες αργότερα η Παγκόσμια Ομοσπονδία όρισε τις ΗΠΑ  ως χώρα υποδοχής της πρώτης διοργάνωσης, το 2025. Ακόμα περισσότεροι αγώνες σε ένα ήδη βαρυφορτωμένο καλαντάρι.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ντροπής

Πριν από αυτό, υπήρχε το πολύ επιτυχημένο κεφάλαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022. Στις 10 Δεκεμβρίου 2010 η FIFA ανέθεσε τη διοργάνωση του 2022 στο Κατάρ. Μια απόφαση που προκάλεσε πολλή κουβέντα, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν φαβορί έναντι της πολύ μικρής χώρας του Κόλπου, που είχε και το μειονέκτημα διεξαγωγής χειμώνα, στη μέσα της σεζόν.

Βεβαίως, τότε ο Τζιάνι Ινφαντίνο δεν ήταν ο πρόεδρος Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Από τη στιγμή που έγινε όμως εργάστηκε σκληρά για να κάνει τη διοργάνωση του 2022 γόνιμο έδαφος για διαμαρτυρίες.

Αντιμέτωπος με την κριτική από τη Δύση (για τις συνθήκες εργασίας στο Κατάρ και την ομοφοβία μεταξύ άλλων), ο Ελβετός σκέφτηκε ότι θα έδινε ένα μάθημα στους Ευρωπαίους, υπερασπιζόμενος το Κατάρ με αστείο τρόπο:

«Σήμερα, νιώθω Κατάρ. Νιώθω Άραβας. Νιώθω Αφρικανός. Νιώθω ομοφυλόφιλος. Νιώθω ανάπηρος. Νιώθω σαν μετανάστης εργαζόμενος. (…) Ξέρω πώς είναι να κάνεις διακρίσεις… Μου έκαναν διακρίσεις επειδή ήμουν κοκκινομάλλης. (…) Ποιος νοιάζεται για τους μετανάστες εργάτες; FIFA, ποδόσφαιρο και ας είμαστε ξεκάθαροι: το Κατάρ επίσης».

Οι εκτιμώμενοι χιλιάδες θάνατοι στα εργοτάξια του Παγκοσμίου Κυπέλλου και οι διάφορες αναφορές για τις ανθυγιεινές συνθήκες διαμονής των μεταναστών εργαζομένων απέδειξαν, ωστόσο, το αντίθετο. Επίσης το 2022, η FIFA απαγόρευσε στους αρχηγούς των ομάδων να φορούν περιβραχιόνιο που έφερε τις λέξεις «one love», απειλώντας με κυρώσεις.

«Ήμασταν έτοιμοι να πληρώσουμε τα ισχύοντα πρόστιμα για μη συμμόρφωση με τους κανόνες εξοπλισμού και ασχοληθήκαμε πολύ με αυτό το περιβραχιόνιο. Αλλά δεν μπορούμε να βάλουμε τους παίκτες μας στην κατάσταση που θα μπορούσαν να προειδοποιηθούν ή ακόμη και να πρέπει να φύγουν από το γήπεδο», ανέφεραν οι ενδιαφερόμενες ομοσπονδίες.

Χωρίς ευθύνη για την ανάθεση του 2022 στο Κατάρ, ο Ινφαντίνο, από την άλλη πλευρά, εργάστηκε σκληρά για να υπερασπιστεί τη διοργανώτρια χώρα ενάντια σε όλες τις πιθανότητες. Και σαν να μην έφταναν αυτά, λίγες μέρες αργότερα φρόντισε να ξεκινήσει το 2023 με έναν πολύ «ζωντανό» Ιανουάριο.

Τα σουρεαλιστικά σχόλια

Στις 3/1 προκάλεσε διαμάχη πολλαπλασιάζοντας τις selfies (που αναρτήθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα) μπροστά στα λείψανα του Πελέ, ο οποίος πέθανε στις 29 Δεκεμβρίου 2022. Τίποτα δεν τον συγκινεί.

«Μόλις προσγειώθηκα από το ταξίδι μου στη Βραζιλία όπου είχα το προνόμιο να συμμετάσχω στο όμορφο αφιέρωμα στον Πελέ. Είμαι απογοητευμένος που προφανώς κάποιοι με επικρίνουν επειδή έβγαλα selfie και φωτογραφίες στην τελετή χθες», ανέβασε στον λογαριασμό του στο Instagram την επόμενη μέρα.

Στις 27 του ίδιου μήνα, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) στο Στρασβούργο, ο Ινφαντίνο προκάλεσε κύμα αγανάκτησης δηλώνοντας πως τάσσεται υπέρ της διοργάνωσης ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου κάθε δύο χρόνια, σε σύγκριση με τέσσερα σήμερα.

«Καταλαβαίνω ότι στην Ευρώπη το Παγκόσμιο Κύπελλο πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα, επειδή οι καλύτεροι παίκτες παίζουν στην Ευρώπη, αλλά αξίζει να σκεφτούμε τον υπόλοιπο κόσμο που δεν βλέπει τους καλύτερους παίκτες, που δεν συμμετέχουν σε υψηλού επιπέδου διοργανώσεις», επιχειρηματολόγησε.

Ένα έργο που υπερασπίστηκε στα μέσα ενημέρωσης ο διευθυντής ανάπτυξης στη FIFA Αρσέν Βενγκέρ, αλλά που τελικά συνάντησε την άρνηση των κυρίως ενδιαφερόμενων, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων σταρ του ποδοσφαίρου όπως ο Κιλιάν Εμπαπέ.

«Το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι ένα ιδιαίτερο γεγονός, γιατί λαμβάνει χώρα κάθε τέσσερα χρόνια (…) Το να παίζεται κάθε δύο χρόνια θα έκανε αυτόν τον αγώνα κανονικό, κάτι που δεν θα έπρεπε να συμβαίνει», δήλωσε ο Γάλλος σταρ.

Ακόμη, στο περιθώριο αυτής της δήλωσης της 27ης Ιανουαρίου 2023, ο Ινφαντίνο δικαιολόγησε το σκεπτικό του κάνοντας ένα σουρεαλιστικό σχόλιο για τους Αφρικανούς:

«Πρέπει να τους συμπεριλάβουμε, πρέπει να βρούμε τρόπους να συμπεριλάβουμε ολόκληρο τον κόσμο, να δώσουμε ελπίδα στους Αφρικανούς ώστε να μην χρειαστεί να διασχίσουν τη Μεσόγειο για να βρουν ίσως μια καλύτερη ζωή, αλλά πιθανότατα τον θάνατο στη θάλασσα. Πρέπει να δώσουμε ευκαιρίες και πρέπει να δώσουμε αξιοπρέπεια, όχι δίνοντας ελεημοσύνη, αλλά επιτρέποντας στον υπόλοιπο κόσμο να συμμετάσχει».

Και σε αυτή την περίπτωση ο Ελβετός εξήγησε τον εαυτό του, διαβεβαιώνοντας ότι τα λόγια του είχαν παρερμηνευτεί. Ποια θα είναι η επόμενη διαμάχη; Επανεκλεγμένος μέχρι το 2027, ο Τζιάνι Ινφαντίνο αναμφίβολα δεν έχει τελειώσει να προκαλεί κνίδωση στους επικριτές του.

Όσο για την επόμενη διαμάχη που θα προκαλέσει; Επανεκλεγμένος έως το 2027, οι επικριτές του στοιχηματίζουν ότι αυτή δεν θα αργήσει…

naftemporiki.gr