Skip to main content

Μουντιάλ τριών ηπείρων το 2030, επανέρχεται για το 2034 η Σ. Αραβία

Νότια Αμερική, Ευρώπη και Αφρική επέλεξε η Παγκόσμια Ομοσπονδία για το 2030, αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα στη Σαουδική Αραβία για το 2034.

Η Ισπανία, η Πορτογαλία και το Μαρόκο θα διοργανώσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030, που για πρώτη φορά στα χρονιά θα «απλωθεί» σε έξι χώρες και τρεις ηπείρους!

Όπως επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της νοτιοαμερικανικής ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας (CONMEBOL), Αλεχάντρο Ντομίνγκες,  Αργεντινή, Ουρουγουάη και Παραγουάη θα φιλοξενήσουν τους τρεις εναρκτήριους αγώνες της διοργάνωσης της εκατονταετηρίδας που και η συνέχεια θα δοθεί σε Ευρώπη (Ισπανία, Πορτογαλία) και Αφρική (Μαρόκο).

Η πρόταση της Νότιας Αμερικής, η οποία δεν έχει τις υποδομές, έγινε δεκτή από τη FIFA, καθώς μπορεί έτσι να γιορτάσει την 100η επέτειο του πρώτου Παγκοσμίου Κυπέλλου, που φιλοξενήθηκε στην Ουρουγουάη.

Μετά απ΄ αυτή την εξέλιξη, η Σαουδική Αραβία κοινοποίησε την πρόθεσή της να υποβάλει υποψηφιότητα για τη διοργάνωση του 2034, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

«Θέλουμε να γιορτάσουμε την ποδοσφαιρική κουλτούρα μας και να μοιραστούμε τη χώρα μας με τον κόσμο», δήλωσε ο Γιασέρ Αλ Μισεχάλ, πρόεδρος της σαουδαραβικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου και μέλος του Συμβουλίου της FIFA.

Προφανώς, η απόσυρση του βασιλείου του Κόλπου από το τουρνουά του 2030 είχε να κάνει με τη σημερινή εξέλιξη, καθώς το επόμενο περιορίζεται πια σε ομοσπονδίες-μέλη από την Ασία και την Ωκεανία, ενώ θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι όπως εκείνο του Κατάρ, θα διεξαχθεί χειμώνα.

Εκτός από τη Σαουδική Αραβία και η Αυστραλία ενδιαφέρεται για το Μουντιάλ του 2034, ύστερα από την εφετινή συνδιοργάνωση με τη Νέα Ζηλανδία του αντίστοιχου Μουντιάλ Γυναικών.