Skip to main content

UEFA και ECA εξετάζουν μια Super League με τρεις κατηγορίες

Η Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία και η Ένωση Ευρωπαϊκών Συλλόγων φέρονται να σχεδιάζουν επανάσταση για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Μόλις δύο χρόνια έχουν περάσει από την αποτυχημένη προσπάθεια να ξεκινήσει η Super League, ένα τουρνουά που θα αποτελούνταν από μόνιμα μέλη και είχε ως στόχο να συγκεντρώσει πολύ περισσότερους πόρους από αυτούς που εγγυάται η UEFA σε συλλόγους με το Champions League.

Ωστόσο, από τον Απρίλιο του 2021 η κατάσταση έχει εξελιχθεί, με την UEFA να αποφασίζει να φέρει επανάσταση στο φορμάτ του Champions League, ενώ τα ιδρυτικά μέλη της Super League ακόμη περιμένουν ακόμη την απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε. σχετικά με το μονοπώλιο της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Τώρα, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε η El Pais, η ίδια η UEFA -με τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συλλόγων (ECA)- βελτιώνει την ιδέα της δικής της Super League, με τρεις σειρές 18 ομάδων η καθεμία: Super League, European League και League Aspiring.

Το πρόβλημα των εθνικών πρωταθλημάτων

Μεταξύ δεύτερης και τρίτης κατηγορίας θα υπάρχουν τέσσερις άνοδοι και ισάριθμοι υποβιβασμοί, ενώ ανάμεσα σε πρώτη και δεύτερη δύο, γιατί οι ισχυρότεροι σύλλογοι -σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα- δεν θέλουν κινδύνους κι εξακολουθούν να απειλούν με απόσχιση, εάν η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντίκειται στο μονοπώλιο της UEFA, ως προς τις ποδοσφαιρικές διοργανώσεις.

Ζητούν δε ο πιθανός υποβιβασμός τους να μην κρίνεται από τη βαθμολογία μιας χρονιάς αλλά από τον μέσο όρο των τελευταίων τριών ή πέντε, καθώς δεν θα ήθελαν μια κακή σεζόν να τους υποβιβάσει στη χαμηλότερη κατηγορία.

Προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο, πρέπει σαφώς να επιλυθούν ορισμένα προβλήματα. Η συμμετοχή σε 34 ευρωπαϊκούς αγώνες θα ήταν καταστροφή για το καλαντάρι. Η ιδέα είναι να χωριστεί κάθε κατηγορία σε δύο γύρους, με μια τελική φάση.

Έπειτα, υπάρχει ο ρόλος των εθνικών πρωταθλημάτων. Υπάρχουν εικασίες ότι η κατάκτηση του τίτλου ή μιας καλής θέσης στο πρωτάθλημα θα μπορούσε να αξίζει ένα μπόνους μετρητών και ίσως περισσότερους βαθμούς στη βαθμολογία της Super League.

Οι σύλλογοι θα μπορούσαν να επεκτείνουν τα ρόστερ τους σε 34 παίκτες για να αγωνιστούν στο ευρωπαϊκό και εγχώριο μέτωπο.

Και μετά, ένα από τα πιο δύσκολα θέματα: σαββατοκύριακα αφιερωμένα σε ευρωπαϊκούς ή εθνικούς αγώνες;

Όσο περνά ο καιρός, ένα τουρνουά αυτού του τύπου θα εισβάλει αναπόφευκτα το σαββατοκύριακο. Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση είναι στο τραπέζι, τώρα το μόνο που μένει είναι να διαπιστωθεί αν τα κομμάτια αυτού του περίπλοκου παζλ ταιριάζουν μεταξύ τους.

naftemporiki.gr