Skip to main content

Πλήγμα για τον Παναθηναϊκό η αναστολή λειτουργίας του ΟΑΚΑ

Αν επιβεβαιωθεί η μελέτη, το χτύπημα θα είναι πολύ μεγάλο για τους «πράσινους», που τοποθετήθηκαν σχετικά, καθώς το Ολυμπιακό Στάδιο φιλοξενεί τους εντός έδρας ευρωπαϊκούς αγώνες τους.

Το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών ανέστειλε απόψε (29/9) κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα στο Κεντρικό Στάδιο και στο Ποδηλατοδρόμιο των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της διοίκησης του Σταδίου, οι μεταλλικές κατασκευές του στεγάστρου Καλατράβα δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας.

Το διάστημα της αναστολής δεν διευκρινίστηκε, παρά μόνο ότι πολύ γρήγορα θα ακολουθήσει και δεύτερη μελέτη, προκειμένου να ερευνηθούν διεξοδικότερα και να επιβεβαιωθούν ή όχι τα στοιχεία της πρώτης.

Το πλήγμα είναι μεγάλο για τον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό, καθώς το ΟΑΚΑ αποτελεί έδρα του στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις του. Στις 26 Οκτωβρίου οι «πράσινοι» θα αντιμετωπίσουν τη Ρεν για την 3η αγωνιστική των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ, ενώ την 6η και τελευταία αγωνιστική (14/12) υποδέχεται τη Μακάμπι Χάιφα.

Αν δεν δοθεί η άδεια για τη χρησιμοποίηση του κεντρικού σταδίου, τότε το «τριφύλλι» θα πρέπει να αναζητήσει άλλη έδρα για τα ευρωπαϊκά παιχνίδια του.

Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός πήρε θέση για το πρόβλημα και με επίσημη ανακοίνωση αναφέρει, μεταξύ άλλων:

«Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι το στέγαστρο είχε κατασκευαστεί από τον Καλατράβα, εκ των κορυφαίων αρχιτεκτόνων στο είδος αυτών των κατασκευών και από την Cimolai, την κορυφαία εταιρία στον κόσμο σε σιδηρές κατασκευές, η οποία έχει κατασκευάσει τα σκέπαστρα των περισσότερων ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών γηπέδων, ενώ στο έργο συμμετείχαν  σπουδαιότατοι Έλληνες αρχιτέκτονες και μηχανικοί».

Επίσης, αφήνει αιχμή ως προς «…το χρονικό σημείο που δημοσιοποιείται μία μελέτη που ξεκίνησε το 2021, σε μία περίοδο που ο Παναθηναϊκός φιλοξένησε στο συγκεκριμένο γήπεδο 120.000 θεατές (με Μπράγκα και Βιγιαρεάλ)», εκφράζει απορία για το αν ρωτήθηκε στη μελέτη ο Καλατράβα και η εταιρία Cimolai που κατασκεύασαν το σκέπαστρο, ενώ καταλήγει λέγοντας ότι περιμένει σύντομα απαντήσεις και διευκρινίσεις.