Skip to main content

Μετά τους παίκτες, οι Σαουδάραβες στοχεύουν σε διαιτητές

Το χαμηλό επίπεδο των ντόπιων έπεισε την κορυφαία κατηγορία της χώρας να προσπαθήσει να δελεάσει τους καλύτερους Ευρωπαίους.

Αφού μονοπώλησε παγκοσμίως την καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο, η Σαουδαραβική Pro League θέλει να προσελκύσει διεθνείς διαιτητές από την Ευρώπη και ειδικά από την Αγγλία.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η αγγλική εφημερίδα Times, η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να πείσει τους Άγγλους διαιτητές να πετάξουν στη χώρα του Κόλπου για να διαιτητεύσουν τους αγώνες του κορυφαίου πρωταθλήματος, όπου παίζουν παίκτες του διαμετρήματος των Κριστιάνο Ρονάλντο, Καρίμ Μπενζεμά και Νεϊμάρ, ενώ προπονούν τεχνικοί σαν τους Νούνο Εσπίριτο Σάντο και Στίβεν Τζέραρντ.

Οι σχεδόν απεριόριστοι οικονομικοί πόροι του σαουδαραβικού ποδοσφαίρου θα χρησιμοποιηθούν για να πειστούν οι διαιτητές να μεταφέρουν την καριέρα τους από το καλύτερο πρωτάθλημα στον κόσμο, την Premier League, σε εκείνο που θεωρείται ως το πλέον αναδυόμενο.

Όμως, όχι μόνο Άγγλοι αλλά όλοι οι Ευρωπαίοι διαιτητές έχουν καταλήξει στο στόχαστρο της Pro League. Προς το παρόν, εκπρόσωποι του κόσμου της διαιτησίας στη Γηραιά Ήπειρο έχουν λάβει μέρος σε κάποιους φιλικούς αγώνες στη Σαουδική Αραβία.

Αυτό που θέλει να κάνει το κορυφαίο πρωτάθλημα της χώρας είναι να εκμεταλλευτεί την εμπειρία τους για να βελτιώσει περαιτέρω το επίπεδο της εθνικής διοργάνωσης.

Κι εδώ μπαίνει στο παιχνίδι ο οικονομικός παράγοντας. Ένας διαιτητής στην Premier League κερδίζει από 139.000 έως 347.000 ευρώ τη σεζόν, ενώ η αποζημίωση του στη Σαουδική Αραβία θα ήταν πολύ μεγαλύτερη.

Σκεφτείτε μόνο ότι ο Μάικλ Όλιβερ, για έναν μόνο αγώνα της Σαουδικής Αραβίας που διαιτήτευσε, την ισοπαλία της Αλ Χιλάλ με την Αλ Νασρ, κέρδισε 3.471 ευρώ.

Ο διαιτητής ταξίδεψε business class στο Ριάντ και κέρδισε περίπου το διπλάσιο από ό,τι θα μπορούσε να κερδίσει για έναν αγώνα της Premier League.

Το πρότυπο της διαιτησίας στη Σαουδική Αραβία έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση στο παρελθόν, με τον πρώην διαιτητή της Premier League και πρώην αρχιδιαιτητή της ελληνικής Super League, Μαρκ Κλάτενμπεργκ, να λέει ότι η απόδοση των εγχώριων διαιτητών, που επέβλεπε το 2017 και το 2018 ως επικεφαλής παρατηρητής διαιτησίας της χώρας, «δεν πληρούσαν τις βασικές γνώσεις και κατανόηση των κανόνων του παιχνιδιού».

naftemporiki.gr