Skip to main content

Σότσα και με τη… βούλα στο ντέρμπι

Μετά την παραίτηση Μπένετ ο ορισμός του Ιταλού διαιτητή στον αγώνα Παναθηναϊκός-ΑΕΚ ήταν απλώς τυπικό θέμα.

Μετά τη σημερινή παραίτηση του Στιβ Μπένετ, που έγινε δεκτή από την ΕΠΟ, ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΚΕΔ, Σταύρος Μάνταλος, όρισε τον Ιταλό Σιμόνε Σότσα διαιτητή στο ντέρμπι Παναθηναϊκός-ΑΕΚ (25/9, 21:00), για την 5η αγωνιστική του πρωταθλήματος.

Ο 36χρονος ρέφερι (Β΄ κατηγορία UEFA) είχε υποδειχθεί ως διαθέσιμος από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία την Πέμπτη. Στην Ελλάδα θα έρθει μαζί με όλη την ομάδα του, ενώ άπαντες στο διαιτητικό team θα είναι ξένοι και συγκεκριμένα, Ιταλοί.

Ο Σότσα θα έχει α΄ βοηθό τον Αλέσιο Μπέρτι και β΄ τον Στέφανο Ντελ Τζόβανε, 4ος διαιτητής ορίστηκε ο Αντρέα Κολόμπο, VAR ο Ροζάριο Αμπίσο και AVAR ο Λούκα Τζουφέρλι.

Η Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τετάρτη (27/9) για να οριστεί ο νέος επικεφαλής της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας. Κατά συνέπεια, τους ορισμούς της εμβόλιμης 6ης αγωνιστικής θα κάνει, λογικά, ο Μάνταλος.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΟΤΣΑ

Λομβαρδός στην καταγωγή, ο Σιμόνε Σότσα γεννήθηκε στο Μιλάνο και στον τομέα τού Σερένιο, στην επαρχία Μόντσα και Μπριάντσα, όπου ζει κι εργάζεται ως υπάλληλος, ενώ διηύθυνε πρόσφατα το ντέρμπι Ίντερ-Μίλαν (5-1).

Είναι ο ρέφερι στον οποίο εναποτίθενται οι μεγάλες ελπίδες των επικεφαλής της ιταλικής διαιτησίας, Ροζέτι και Ρόκι,  ακόμη και σε διεθνές επίπεδο. Η ηλικία είναι με το μέρος του: μόλις έκλεισε τα 36, έχει 19 χρόνια καριέρας πίσω του και άλλα 10 μπροστά του για να καθιερωθεί ως ένας από τους καλύτερους.

Παρά το νεαρό της ηλικίας, από τον Σότσα δεν λείπει η εμπειρία σε μεγάλους αγώνες: ο ίδιος καυχιέται στο βιογραφικό του για τα ντέρμπι Γιουβέντους-Νάπολι και Ίντερ-Νάπολι που ήδη είχε διευθύνει, ανάμεσα στους υπόλοιπους 33 αγώνες της Serie A που είχε οριστεί.

Εκτός εθνικών συνόρων, πριν από λίγο καιρό ήταν άρχων της αναμέτρησης Ισπανία-Κύπρος για τα προκριματικά του EURO 2024.

Σε διασυλλογικές διοργανώσεις έχει μόνο μία παρουσία, στα προκριματικά του Conference League κι αρκετές εμπειρίες ως τέταρτος διαιτητής, τόσο στο Champions όσο και στο Europa League.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι στους τρεις αγώνες που έχει διαιτητεύσει την Ίντερ και στους δύο τη Μίλαν, τα μιλανέζικα συγκροτήματα κατέγραψαν μόνο νίκες.

naftemporiki.gr