Skip to main content

ΗΠΑ: Η Επιτροπή Κεφαλαιογοράς αναζητεί 7 «κρυμμένα» δις του Αμπράμοβιτς

Ο μεγιστάνας φέρεται να χρησιμοποίησε την εγγύτητά του με τη ρωσική κυβέρνηση για να αποσύρει όλες τις δραστηριότητές του του στις ΗΠΑ, πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.

Αφού αναγκάστηκε να πουλήσει την Τσέλσι, ο Ρομάν Αμπράμοβιτς βρέθηκε τώρα στο στόχαστρο της SEC, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των Ηνωμένων Πολιτειών που ελέγχει όλες τις κινήσεις του χρηματιστηρίου, για ένα περίεργο εγχείρημα λίγο πριν την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρεται στη σημερινή έκδοση της ιταλικής εφημερίδας Corriere della Sera, το όνομα του Αμπράμοβιτς δεν εμφανίζεται πουθενά στο έγγραφο που δημοσίευσε χθες η SEC, αλλά το πρόσωπο που ερευνάται είναι ο Μιχάλ Μάτλιν και η εταιρεία του, η Concord Management, η οποία για δεκαετίες διαχειριζόταν την περιουσία που είχε αποκτήσει με τα χρόνια ο Ρώσος μεγιστάνας.

Ο συναγερμός ενεργοποιήθηκε από ένα εγχείρημα που ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2022 από τον Μάτλιν, μετά από σχετική οδηγία του ίδιου του Αμπράμοβιτς.

Αφού έλαβε έγκριση για μια νέα επένδυση 100 εκατομμυρίων σε 10 funds, λίγες μέρες αργότερα και λίγο πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ήρθε μια απροσδόκητη διαταγή από τον ίδιο μεγιστάνα: να πουληθεί ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο των επενδύσεων, αξίας άνω των 7 δις.

Προφανώς, τόσο μεγάλος αριθμός συμμετοχών υπό εκκαθάριση δεν θα μπορούσε παρά να προσελκύσει αμέσως την προσοχή των αμερικανικών αρχών.

Ύστερα από ενάμιση χρόνο ερευνών διατυπώθηκαν κατηγορίες εναντίον του Μάτλιν και της Concord, με τον Αμερικανό υπήκοο, αλλά ρωσικής καταγωγής, να κατηγορείται ότι διεξήγαγε χρηματοοικονομικές δραστηριότητες χωρίς εγγραφή στο κατάλληλο μητρώο, εμποδίζοντας έτσι την SEC να παρακολουθεί «τα δισεκατομμύρια που επένδυσαν οι πελάτες της στις Ηνωμένες Πολιτείες», αλλά και «να παρακολουθεί την αγορά για οποιαδήποτε κατάχρηση».

Ουσιαστικά, ο Μάτλιν και η Concord μετέφεραν δισεκατομμύρια για λογαριασμό του Αμπράμοβιτς χωρίς να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις αποκάλυψης και διαφάνειας.

Στην έρευνα, όπως αναφέρθηκε, η αμερικανική χρηματιστηριακή αρχή δεν κατονομάζει ποτέ τον Αμπράμοβιτς, περιοριζόμενη στο να περιγράψει τον πελάτη τής Concord ως «έναν πλούσιο Ρώσο πρώην αξιωματούχο που γενικά θεωρείται πολιτικά κοντά» στην κυβέρνηση της Μόσχας.

Για αρκετό καιρό, ωστόσο, η εταιρεία που ιδρύθηκε το 1999 από τον Μάτλιν ήταν γνωστή για το καθήκον τής διαχείρισης των τεράστιων περιουσιακών στοιχείων του ολιγάρχη, που κατάγεται από το Σάρατοφ και πλούτισε στη μετασοβιετική εποχή των ιδιωτικοποιήσεων.

Αυτή η μακρόχρονη δραστηριότητα έχει αποδώσει καλά για τον Μάτλιν, ο οποίος, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της SEC, έχει εισπράξει προμήθειες άνω των 85 εκατομμυρίων από τον μοναδικό πελάτη του.

Με την πάροδο του χρόνου, επιπλέον, η έκθεση του Αμπράμοβιτς στην αγορά των ΗΠΑ μέσω της Concord αυξήθηκε, φθάνοντας τα 7,2 δισεκατομμύρια το 2022, κατανεμημένα σε 112 επενδυτικά κεφάλαια, μερικά από τα οποία διαχειρίζονταν μεγάλα ονόματα της Οικονομίας των ΗΠΑ.

Όλα αυτά μέχρι τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, έναν μήνα πριν ο Αμπράμοβιτς και τα περιουσιακά στοιχεία του πληγούν από τις δυτικές κυρώσεις, όταν ήρθε το ξαφνικό αντίστροφο.

Η Concord ξεκίνησε μια ξέφρενη αναζήτηση αγοραστών που θα ήταν πρόθυμοι να αναλάβουν τα μερίδιά της σε hedge funds και άλλα «οχήματα», επικαλούμενη «απροσδόκητες ανάγκες ρευστότητας». Μια απόφαση-έκπληξη, υπό το φως των 100 εκατομμυρίων σε νέες επενδύσεις που μόλις είχε αποφασιστεί από την εταιρεία.

Ακόμη πιο εκπληκτικό αν αναλογιστεί κάποιος ότι πριν από τις 24 Φεβρουαρίου 2022, παρά τις προειδοποιήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, το σενάριο εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία θεωρούνταν μακρινό, ακόμη και από πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Προφανώς, όχι και από τον Ρομάν Αμπράμοβιτς…

naftemporiki.gr