Skip to main content

Έντεκα ομάδες από μια χώρα στα Κύπελλα 2024-25; Ναι, είναι δυνατόν

Με βάση τον τωρινό αριθμό συμμετοχής ανά χώρα, την επόμενη περίοδο δυνητικά θα μπορούσε να υπάρξει κάποια εθνική Λίγκα με διψήφιο αριθμό εκπροσώπων.

Από την αγγλική Πρέμιερ Λιγκ μέχρι την ιταλική Σέριε Α, τα ευρωπαϊκά εθνικά
πρωταθλήματα και ιδιαίτερα τα «μεγάλα» θα μπορούσαν να έχουν ακόμη και 11 ομάδες στις ηπειρωτικές διασυλλογικές διοργανώσεις της επόμενης περιόδου.

Εν αναμονή της πληροφόρησης από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία για τις λίστες συμμετοχής στα τουρνουά της αγωνιστικής περιόδου 2024-24, οι συμμετοχές σε αυτά θα μπορούσαν να αφορούν ακόμα και διψήφιο νούμερο, εξηγούν η ιστοσελίδα The Athletic και το ESPN.

Σύμφωνα με το τωρινό σύστημα, το πολύ πέντε σύλλογοι από μία ομοσπονδία μπορούν να παίξουν στο Τσάμπιονς Λιγκ: ουσιαστικά, ακόμα κι αν δύο ομάδες από το ίδιο πρωτάθλημα είχαν κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ και το Γιουρόπα Λιγκ και είχαν τερματίσει εκτός των τεσσάρων κορυφαίων θέσεων στη βαθμολογία, στο πρώην Κύπελλο Πρωταθλητριών θα έπαιζαν οι τρεις πρώτοι της τελικής κατάταξης συν οι δύο κάτοχοι του τροπαίου.

Τώρα, ωστόσο, δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη το ανώτατο όριο για τις ομάδες των επιμέρους εθνών στο νέο σχήμα με το ελβετικό μοντέλο, στο οποίο, θυμίζουμε, οι ομάδες θα αυξηθούν από τις νυν 32 στις 36, με δύο από τις τέσσερις πρόσθετες θέσεις να είναι δεσμευμένες για τις ομοσπονδίες που θα είναι οι καλύτερες στην κατάταξη της UEFA, σε ετήσιο επίπεδο.

Επομένως, τη δεδομένη στιγμή στο επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ, θα μπορούσαν να προκριθούν, δυνητικά, έως και επτά ομάδες:

  • Η πρώτη τετράδα της κατάταξης του πρωταθλήματος
  • Η πέμπτη στην τελική βαθμολογία, εάν η ομοσπονδία της είναι μεταξύ των δύο καλύτερων στην κατάταξη της UEFA
  • Ο νικητής του Τσάμπιονς Λιγκ, αν στη βαθμολογία του πρωταθλήματος τερμάτιζε εκτός των προνομιούχων θέσεων
  • Ομοίως, ο νικητής του Γιουρόπα Λιγκ

Σε αυτές, θα μπορούσαν να προστεθούν:

  • Τρεις ομάδες στο Γιουρόπα Λιγκ μέσω πρωταθλήματος, εθνικού Κυπέλλου και κατάκτησης του Κόνφερενς Λιγκ
  • Μια ομάδα που προκρίθηκε στο Κόνφερενς Λιγκ μέσω του πρωταθλήματος

Συνολικά, λοιπόν, στα τρία ευρωπαϊκά Κύπελλα θα μπορούσαν να υπάρχουν έντεκα ομάδες από ένα μόνο έθνος. Ένας πολύπλοκος συνδυασμός, σε κάθε περίπτωση, που θα μπορούσε να ευνοήσει ιδιαιτέρως πρωταθλήματα με πολλές ανταγωνιστικές ομάδες, όπως η Πρέμιερ Λιγκ, η οποία μετρά ήδη φέτος οκτώ ομάδες στα τουρνουά της UEFA.

Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία, ωστόσο, δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση για τον μέγιστο αριθμό συμμετοχής. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το ESPN, η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της UEFA το πρώτο τρίμηνο του 2024 πιθανότατα θα αποφασίσει γι΄ αυτούς τους αριθμούς και πώς τυχόν όρια θα μπορούσαν να επηρεάσουν την κατάταξη του πρωταθλήματος.

naftemporiki.gr