Skip to main content

Οι ΗΠΑ ανησυχούν για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026

Reuters/ DYLAN MARTINEZ

Το διοικητικό όργανο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου έχει αναλάβει ολόκληρη τη διοργάνωση του τουρνουά, αλλά ήδη ενδέχεται να έχει καθυστερήσει σημαντικά.

Αν και το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026 απέχει ακόμη σχεδόν τρία χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες αρχίζουν να ανησυχούν για τη διοργάνωση την οποία έχουν επωμιστεί να φιλοξενήσουν, μαζί με το Μεξικό και τον Καναδά.

Αυτό αποκαλύφθηκε σε μια μακρά μελέτη των New York Times, η οποία υπογραμμίζει ότι η FIFA, ξεκινώντας από αυτό το τουρνουά, αποφάσισε να σχεδιάσει εσωτερικά τις προετοιμασίες για το Παγκόσμιο Κύπελλο, μια κίνηση που -σύμφωνα με την άποψη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας– θα απλοποιούσε τον προγραμματισμό της διοργάνωσης.

Δυσλειτουργίες σε ρυθμό προετοιμασίας κι επικοινωνίας

Όμως, καθώς οι Εθνικές ομάδες ανά την υφήλιο ξεκινούν τα διάφορα στάδια των προκριματικών τους για την τελική φάση, οι πόλεις των ΗΠΑ που θα φιλοξενήσουν αγώνες του τουρνουά αντιμετωπίζουν μια αυξανόμενη απογοήτευση με το ρυθμό προετοιμασίας κι επικοινωνίας της FIFA, καθώς και την έλλειψη σαφήνειας ως προ το ρόλο τους στο πλουσιότερο αθλητικό γεγονός που έλαβε ποτέ χώρα σε αμερικανικό έδαφος.

Οι πόλεις και τα στάδιά τους δεν γνωρίζουν ακόμη, για παράδειγμα, πόσους αγώνες θα φιλοξενήσουν, ούτε ποιες ημερομηνίες. Οι αδιαφανείς κανόνες χορηγίας εμπόδισαν τις τοπικές κυβερνήσεις να εξασφαλίσουν συμφωνίες για να καλύψουν τα εκατομμύρια δολάρια σε δημόσιο χρήμα που είχαν δεσμευτεί να φέρουν στο τραπέζι.

Πρόβλημα με μάρκετινγκ και φιλοξενία

Και οι καθυστερήσεις στις προσλήψεις θα μπορούσαν να αφήσουν τη FIFA χωρίς έμπειρους επαγγελματίες στο μάρκετινγκ και τη φιλοξενία, στοιχεία απαραίτητα για τη διοργάνωση του τουρνουά.

Μπορεί να υπάρξει κάποια σαφήνεια τις επόμενες εβδομάδες, όταν η FIFA θα αποκαλύψει επιτέλους το πλήρες πρόγραμμα των αγώνων για το τουρνουά, συμπεριλαμβανομένης της πόλης που θα φιλοξενήσει τον τελικό.

Το κυβερνών σώμα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου περιόρισε την επιλογή της σε δύο διεκδικητές: τη Νέα Υόρκη και το Άρλινγκτον. Η FIFA σχεδιάζει μια ανακοίνωση τον επόμενο μήνα ή, το αργότερο τον Νοέμβριο, προκειμένου να τηρήσει την προθεσμία που έχει επιβάλει η ίδια για τη δημοσίευση του προγράμματος έως το φθινόπωρο.

Η μεγαλύτερη πρόκληση στην Ιστορία της διοργάνωσης

Με την ανάθεση σε τρεις διαφορετικές χώρες, το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026 ήταν πάντα μια μνημειώδης πρόκληση σχεδιασμού. Κανένα προηγούμενο αθλητικό γεγονός δεν συγκρίνεται με την κλίμακά του: περισσότεροι από 100 αγώνες,  σε 16 πόλεις και τρεις χώρες, σε διάστημα περίπου ενός μήνα.

Η εκδήλωση έχει ήδη απαιτήσει τον συντονισμό πολλών ομοσπονδιακών φορέων, τόσο για λόγους ασφαλείας όσο και για τη διευκόλυνση της μετακίνησης των φιλάθλων που ακολουθούν τις ομάδες τους πέρα ​​από τα σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών, του Μεξικού και του Καναδά.

Οι προσπάθειες της κυβέρνησης καθοδηγούνται από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, το οποίο νωρίτερα φέτος άρχισε να συντονίζει συναντήσεις στις οποίες συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι της FIFA και του ποδοσφαίρου των ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος συντόνισε παρόμοιες συναντήσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες, το 2028. Ωστόσο, αυτός ο σχεδιασμός ξεκίνησε χρόνια νωρίτερα, εν μέρει επειδή οι γραμμές επικοινωνίας ήταν πολύ πιο σαφείς κι επειδή το Λος Άντζελες έχει δημιουργήσει μια οργανωτική επιτροπή πολύ πριν από τη FIFA.

Ανησυχίες των πόλεων για τα έσοδα

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία άλλαξε επίσης τη μορφή του τουρνουά, μια κίνηση που θα απαιτήσει τη φιλοξενία συνολικά 104 αγώνων, από 64 που είναι τώρα. Με τη FIFA να είναι υπεύθυνη για τις προετοιμασίες για το 2026, το ποδόσφαιρο των ΗΠΑ βρέθηκε σε μεγάλο βαθμό εκτός σημαντικών αποφάσεων.

Μέρη της δυσκολίας και της απογοήτευσης σχετίζονται επίσης με τα χρήματα. Αναλαμβάνοντας τον απόλυτο έλεγχο της διοργάνωσης του μεγαλύτερου γεγονότος της, η FIFA έχει μεγαλύτερη επιρροή στον τρόπο προώθησης του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Οι προβλέψεις για τα έσοδα είναι σχεδόν διπλάσιες από τις αναμενόμενες για το Κατάρ 2022, αλλά οι πόλεις εξακολουθούν να βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τη FIFA για το μερίδιό τους σε αυτά, όπως τοπικές χορηγίες και πακέτα φιλοξενίας, φοβούμενες ότι θα χάσουν τα εμπορικά οφέλη.

Ψυχρές οι σχέσεις ΗΠΑ-Ινφαντίνο

Την ίδια στιγμή, η σχέση της FIFA με την κυβέρνηση των ΗΠΑ φαίνεται επίσης να έχει ψυχρανθεί. Ο πρόεδρός της, Τζιάνι Ινφαντίνο, ήταν συχνός επισκέπτης του Λευκού Οίκου κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ.

Ωστόσο, ο επικεφαλής του παγκόσμιου ποδοσφαίρου δεν έχει επισκεφτεί ακόμη τον Λευκό Οίκο από τότε που ο προηγούμενος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών αποχώρησε από την εξουσία και κατά συνέπεια η σχέση του με τη σημερινή αμερικανική ηγεσία δεν είναι τόσο στενή.

Ο Ινφαντίνο ήλπιζε να συναντήσει τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, στα τέλη του περασμένου έτους, αλλά ο Μπλίνκεν, που βρέθηκε στη χώρα του Κόλπου για να παρακολουθήσει αγώνες της Εθνικής ομάδας των ΗΠΑ, φέρεται να αρνήθηκε να αλλάξει το πρόγραμμά του.

naftemporiki.gr