Skip to main content

UEFA: Οι αλλαγές στην κατανομή των εσόδων από τα ευρωπαϊκά κύπελλα

Από το market pool έως τα αποτελέσματα, η βαρύτητα των μεταβλητών στην κατανομή των εσόδων αλλάζει. 

Η UEFA και η Ένωση Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA) υπέγραψαν νέο Μνημόνιο Συναντίληψης (MoU), που επεκτείνει τη συνεργασία τους έως το 2030.

Οικοδομώντας σε μια παγιωμένη σχέση που εκτείνεται τώρα σε περισσότερα από δεκαπέντε χρόνια, το νέο κοινό πρωτόκολλο θα ενισχύσει τη συνεργασία τους για την προώθηση της μακροχρόνιας σταθερότητας και βιώσιμης ανάπτυξης του ευρωπαϊκού διασυλλογικού ποδοσφαίρου.

Στο επίκεντρο αυτής της συμφωνίας βρίσκεται η πλήρης δέσμευση για την ενίσχυση των βασικών αρχών της ευρωπαϊκής πυραμίδας ποδοσφαίρου, την οποία υποστηρίζουν οι οπαδοί σε όλη την Ευρώπη.

«Αυτό περιλαμβάνει τον κεντρικό ρόλο της UEFA ως ευρωπαϊκό κυβερνητικό όργανο και το ανοιχτό σύστημα προαγωγής και υποβιβασμού με αποκορύφωμα την πρόκριση σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, οι οποίες στη συνέχεια είναι προσβάσιμες σε όλους», υπογράμμισε η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία.

Η ανανεωμένη συμφωνία ευθυγραμμίζει τις προσπάθειες συνεργασίας και των δύο οργανισμών με την εξέλιξη των διεθνών ημερολογίων αγώνων ανδρών και γυναικών και με τις επικείμενες διαρθρωτικές αλλαγές στις διοργανώσεις ανδρών της UEFA, ξεκινώντας από τη σεζόν 2024-25, οι οποίες θα προσφέρουν περισσότερες ευκαιρίες σε μεγαλύτερο πλήθος συλλόγων, αλλά και σε παίκτες και φιλάθλους, διατηρώντας την πυραμίδα ανοιχτή και δημοκρατική.

Η ποσόστωση που προορίζεται για συλλόγους που δεν συμμετέχουν στη φάση των ομίλων των διοργανώσεων της UEFA θα αυξηθεί συνολικά στο 10% στο νέο κύκλο: εκτός από το 3% που προορίζεται για συλλόγους που αποκλείονται στους προκριματικούς γύρους, το όριο για συλλόγους που δεν συμμετείχαν καθόλου θα αυξηθεί στο 7% (από 4% που είναι σήμερα), εξασφαλίζοντας 440 εκατ. ευρώ ανά σεζόν (ή 1,32 δισ. ευρώ σε ολόκληρο τον κύκλο), στο μοναδικό πανευρωπαϊκό πρόγραμμα αναδιανομής για συλλόγους.

Το νέο σύστημα αναδιανομής των συμμετεχόντων συλλόγων, από την άλλη, θα δώσει μεγαλύτερη σημασία στη συμμετοχή (από 25% σε 27,5% θα κατανεμηθεί ισομερώς) και στα αποτελέσματα (από 30% σε 37,5%), ενώ οι δύο υφιστάμενοι πυλώνες, το market pool και οι συντελεστές, θα συγχωνευθούν και θα μειωθούν (από 45% σε 35%).

Οι πλήρεις λεπτομέρειες του νέου συστήματος θα ανακοινωθούν όταν ολοκληρωθούν οι τεχνικές εργασίες.

Το Μνημόνιο Συνεννόησης προβλέπει επίσης την εξέλιξη της UEFA Club Competitions SA –του κοινού εγχειρήματος UEFA και ECA– για να προωθήσει περαιτέρω την εμπορική ανάπτυξη των διοργανώσεων συλλόγων της UEFA.

Η νέα συμφωνία αντικατοπτρίζει επίσης τα σημαντικά βήματα που έγιναν στην ανάπτυξη του γυναικείου ποδοσφαίρου.

Η UEFA και η ECA ενώνονται για να βελτιώσουν τις διοργανώσεις, να καλλιεργήσουν την επόμενη γενιά ταλαντούχων γυναικών ποδοσφαιριστών και να θέσουν τα θεμέλια για ένα ανθεκτικό και βιώσιμο γυναικείο ποδοσφαιρικό οικοσύστημα και επιχειρηματικό μοντέλο.

Τέλος, το ανανεωμένο Μνημόνιο συνεχίζει να δίνει προτεραιότητα σε κρίσιμα ζητήματα όπως η περιβαλλοντική, κοινωνική και εταιρική διακυβέρνηση και η οικονομική βιωσιμότητα, για να διασφαλιστεί η συνολική ευημερία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

naftemporiki.gr