Skip to main content

Μορφή, κληρώσεις, καλαντάρι: αυτό είναι το νέο Τσάμπιονς Λιγκ

Το... ΝΒΑ του ποδοσφαίρου αλλάζει ριζικά μορφή από την περίοδο 2024-25 με στόχο να γίνει πιο ελκυστικό και περισσότερο ανταγωνιστικό άρα και πολύ πιο προσοδοφόρο για την UEFA και τους συλλόγους.

Το Τσάμπιονς Λιγκ που θα δει το φως από την περίοδο 2024-2025 θα είναι σημαντικά αλλαγμένο σε σύγκριση με το τρέχον.

Στην πραγματικότητα, θα είναι η πρώτη ουσιαστική αλλαγή στη μορφή του περισσότερα από 20 χρόνια μετά το σύντομο πείραμα της διπλής φάσης των ομίλων, δοκιμασμένο από την UEFA από την περίοδο 1999-2000 και χρησιμοποιημένο, για τελευταία φορά, τη σεζόν 2002-2003.

Όσον αφορά την προσβασιμότητα των ευρωπαϊκών συλλόγων στη διοργάνωση η μορφή δεν θα αλλάξει, καθώς η προκριματική φάση θα διατηρηθεί έως και τα πλέι οφ, που θα επιτρέψουν σε κάποιες ομάδες να εισέλθουν στην κύρια φάση του τουρνουά.

Ωστόσο, με την αύξηση του αριθμού των ομάδων από 32 σε 36 οι επιπλέον τέσσερις θέσεις θα κατανεμηθούν ως εξής:

  • Μια θέση για μια ομάδα της εθνική ομοσπονδίας που κατέχει την πέμπτη θέση στην κατάταξη της UEFA
  • Μια θέση για μια πρωταθλήτρια χώρας
  • Από μια θέση θα «κρατηθεί» για τις δύο ομοσπονδίες των οποίων οι σύλλογοι πέτυχαν την καλύτερη συλλογική επίδοση την προηγούμενη σεζόν σε διοργανώσεις της UEFA, με βάση την κατάταξη της Συνομοσπονδίας. Αυτές οι θέσεις θα απονεμηθούν στους συλλόγους με την καλύτερη θέση στο εγχώριο πρωτάθλημα, μετά από τους συλλόγους που προκρίθηκαν απευθείας στο Τσάμπιονς Λιγκ

Η τελευταία καινοτομία θα διευκολύνει τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα να διαθέσουν και μια πέμπτη ομάδα στη διοργάνωση. Καθώς όλες οι αλλαγές στη λίστα πρόσβασης θα τεθούν σε ισχύ τη σεζόν 2024-25, θα ληφθεί υπόψη το αποτέλεσμα της εγχώριας περιόδου 2023024 όσον αφορά την κατάταξη της UEFA.

Η κατάταξη των ομοσπονδιών στη λίστα πρόσβασης 2024-25 υπολογίζεται με βάση τους συντελεστές της πενταετίας στο τέλος της περιόδου 2022-23, δηλαδή το σωρευτικό σύνολο των συντελεστών της περιόδου σύνδεσης από το 2018-19 έως και το 2022-23.

Η νέα μορφή

Από τη σεζόν 2024-25 οι όμιλοι θα αντικατασταθούν από μια φάση πρωταθλήματος με 36 ομάδες.

Οι σύλλογοι δεν θα παίζουν πλέον με τρεις αντιπάλους δύο φορές, εντός κι εκτός έδρας, αλλά αντιθέτως θα αντιμετωπίζουν οκτώ διαφορετικές ομάδες. Οι μισοί από τους αγώνες κάθε ομάδας θα γίνονται εντός και οι άλλοι μισοί εκτός έδρας.

Η νέα μορφή, σύμφωνα με την UEFA, «θα πρέπει να παρέχει μεγαλύτερη αθλητική ισότητα για όλους τους συλλόγους, μεγαλύτερη ποικιλία αντιπάλων και υψηλότερο επίπεδο αθλητικού ενδιαφέροντος μέχρι την τελευταία μέρα».

Οι βασικές αρχές της νέας φάσης αυτού του πρωταθλήματος θα είναι οι εξής:

  • Οι σύλλογοι δεν κληρώνονται πλέον σε ομίλους
  • Όλες οι ομάδες ξεκινούν τη διοργάνωση μαζί και παίζουν με επιλεγμένο αριθμό αντιπάλων, ίσο με τον αριθμό των αγωνιστικών ημερών. Όλα τα αποτελέσματα υπολογίζονται σε μία μόνο κατάταξη: 3 βαθμοί για νίκη, 1 βαθμός για ισοπαλία, 0 βαθμοί για ήττα
  • Κάθε ομάδα παίζει ίσο αριθμό αγώνων εντός κι εκτός έδρας

Οι αντίπαλοι, και ποια παιχνίδια θα παιχτούν εντός και ποια εκτός έδρας, θα ανατεθούν με κλήρωση, με βάση ένα σύστημα παρενθέσεων, για να διασφαλιστεί σε όλους τους συμμετέχοντες το πιο ισορροπημένο επίπεδο αντίθεσης.

Οι αντίπαλοι, όπως και τα παιχνίδια που θα παιχτούν εντός κι εκτός έδρας, θα καθοριστούν με κλήρωση, με βάση ένα σύστημα παρενθέσεων, για να διασφαλιστεί για όλους τους συμμετέχοντες το καλύτερο δυνατό επίπεδο ισορροπίας.

Η κλήρωση

Οι 36 ομάδες θα χωριστούν σε τέσσερις υπο-ομίλους των εννέα με βάση τον ατομικό συντελεστή τους, που ορίστηκε στην αρχή της σεζόν (συντελεστής πέντε περιόδων, συμπεριλαμβανομένης της προηγούμενης σεζόν).

Το πρώτο γκρουπ θα περιλαμβάνει τον κάτοχο του τίτλου και τις οκτώ πρώτες ομάδες στην κατάταξη της UEFA, ενώ τα γκρουπ 2, 3 και 4 όλες τις υπόλοιπες ομάδες, επίσης σύμφωνα με την κατάταξη της Συνομοσπονδίας.

Κάθε σύλλογος θα κληρωθεί με δύο αντιπάλους από κάθε ένα από τα τέσσερα γκρουπ, παίζοντας έναν αγώνα εντός κι έναν εκτός έδρας εναντίον τους.

Οι σύλλογοι από την ίδια εθνική ομοσπονδία δεν θα κληρωθούν μεταξύ τους στη φάση του πρωταθλήματος (κανονική περίοδος) ει μη μόνο κατ΄ εξαίρεση (για ομοσπονδίες με 4 ή περισσότερες ομάδες), εάν αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί το αδιέξοδο στην κλήρωση.

Η φάση των νοκ άουτ

Μετά την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου, οι ομάδες που θα καταταγούν στις θέσεις 1-8 θα προκριθούν αυτόματα στη φάση των «16».

Οι σύλλογοι που βρίσκονται από την 25η θέση και κάτω θα αποκλειστούν από όλες τις διασυλλογικές διοργανώσεις της UEFA, δηλαδή δεν θα μετακινηθούν σε άλλο Κύπελλο. Ουσιαστικά, λοιπόν, δεν θα υπάρχουν πια «υποβιβασμοί» μεταξύ διοργανώσεων, όπως στο παρελθόν.

Οι υπόλοιπες θα συμμετάσχουν στα πλέι οφ της νοκ-άουτ φάσης, ως εξής: Οι ομάδες που θα τερματίσουν από την 9η έως τη 16η θέση θα τεθούν επικεφαλής («Ισχυρές») και θα κληρωθούν με εκείνες που κατετάγησαν στις θέσεις 17-24 («Αδύναμες»), με τη ρεβάνς να διεξάγεται στην έδρα των πρώτων.

Ακολουθεί η φάση των «16», στην οποία οι ομάδες που κατετάγησαν στις πρώτες οκτώ θέσεις θα παίξουν με τους νικητές των πλέι οφ, επίσης με τον δεύτερο αγώνα εντός έδρας.

Η νοκ άουτ φάση αλλάζει ριζικά λοιπόν προκειμένου να ενισχυθεί η συνέργεια ανάμεσα στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος κι εκείνη του απευθείας αποκλεισμού, ενώ για να δοθούν μεγαλύτερα αθλητικά κίνητρα στη φάση του (μοναδικού) ομίλου, τα ζευγάρια της νοκ άουτ φάσης θα καθοριστούν από τη βαθμολογία που θα έχουν συλλέξει οι ομάδες στην κανονική διάρκεια.

Στο σημείο αυτό να διευκρινιστεί πως δεν θα γίνει κλήρωση αλλά θα δημιουργηθεί ένα ταμπλό, όπως συμβαίνει στις διοργανώσεις του τένις, που θα οδηγήσει τα ζευγάρια από τη νοκ-άουτ φάση των πλέι οφ έως και τους ημιτελικούς.

Οι ομάδες 1-8 θα ζευγαρωθούν με βάση τη θέση τους στη φάση του πρωταθλήματος και θα χωριστούν στις δύο αντίθετες πλευρές του ταμπλό ύστερα από κλήρωση, ενώ η απαγόρευση κλήρωσης ομάδων από την ίδια χώρα αίρεται από τα νοκ άουτ παιχνίδια και ύστερα.

Καλαντάρι και ώρες διεξαγωγής

Μεταξύ των άλλων καινοτομιών, υπάρχει και το θέμα τού ημερολογίου. Η πρώτη αλλαγή είναι ότι οι οκτώ αγωνιστικές της φάσης του πρωταθλήματος θα διεξαχθούν σε δέκα εβδομάδες, μεταξύ Σεπτεμβρίου και Ιανουαρίου.

  • Πρώτο στάδιο: 8 αγωνιστικές (4 εντός και 4 εκτός)
  • Νοκ άουτ πλέι οφ: 2 αγωνιστικές (εντός κι εκτός έδρας)
  • Γύρος 16: 2 αγωνιστικές (εντός κι εκτός έδρας)
  • Προημιτελικοί: 2 αγωνιστικές (εντός κι εκτός έδρας)
  • Ημιτελικοί: 2 αγωνιστικές (εντός κι εκτός έδρας)
  • Τελικός: Μία ημέρα

Η πρώτη αλλαγή είναι ότι οι οκτώ αγωνιστικές της φάσης του πρωταθλήματος θα διεξαχθούν σε δέκα εβδομάδες ευρωπαϊκών αγώνων, μεταξύ Σεπτεμβρίου και Ιανουαρίου.

Επιπλέον, το Τσάμπιονς Λιγκ θα έχει «αποκλειστικές» εβδομάδες, με το πρόγραμμα να απλώνεται σε Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη, ενώ οι υπόλοιπες διοργανώσεις δεν θα προγραμματίζονται την εβδομάδα που θα έχει αγώνες η διοργάνωση.

Επιπλέον, το Τσάμπιονς Λιγκ θα έχει «αποκλειστικές» εβδομάδες, με το πρόγραμμα να απλώνεται σε Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη, ενώ οι υπόλοιπες διασυλλογικές διοργανώσεις της UEFA δεν θα προγραμματίζονται για την ίδια εβδομάδα.

Όσον αφορά τις ώρες έναρξης, επιβεβαιώθηκαν οι χρονοθυρίδες των 19:45 και 22:00 (ώρα Ελλάδας), με δυνατότητα επιπλέον χρονοθυρίδας στις 17:30 για αγώνες του Γιουρόπα και Κόνφερενς Λιγκ. Την τελευταία αγωνιστική της πρώτης φάσης όλα τα παιχνίδια θα διεξαχθούν ταυτόχρονα.

Στη φάση των νοκ άουτ θα είναι δυνατό να δούμε αγώνες στις 18:45, ενώ μόνο από τους προημιτελικούς και ύστερα θα ξεκινούν πάντοτε στις 22:00, σε ώρα Ελλάδας.

naftemporiki.gr