Skip to main content

Η Λίγκα «σκρινάρει» την Μπαρτσελόνα με τους κανόνες του FPF

Η LaLiga προχώρησε σε ορισμένες αλλαγές σχετικά με τους κανονισμούς οικονομικού ελέγχου, προκειμένου να δώσει «ανάσα» στις ομάδες και ιδιαίτερα στους Καταλανούς.

Η ισπανική Λίγκα εισήγαγε ορισμένες καινοτομίες που θα διευκολύνουν τις ομάδες στη μεταγραφική αγορά, ως προς τη νομοθεσία για τον οικονομικό έλεγχο

Η ισπανική Λίγκα τείνει (έμμεση) χείρα βοηθείας στην Μπαρτσελόνα. Το κορυφαίο ποδοσφαιρικό όργανο της χώρας σε επίπεδο συλλόγων προχώρησε σε ορισμένες αλλαγές, εγκεκριμένες από τις ομάδες στην Επιτροπή Αντιπροσώπων, σχετικά με τους κανονισμούς οικονομικού ελέγχου οι οποίοι επηρεάζουν τους συλλόγους που έχουν υπερβεί τα όρια και οι οποίοι είναι μεταβατικοί για το 2023-24.

Αυτές οι αλλαγές έχουν σκοπό να τονώσουν τη μεταγραφική αγορά, ενόψει των σημερινών δυσκολιών στις διαπραγματεύσεις.

Μέχρι τώρα, οι σύλλογοι μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το 40% των ποσών που εξοικονομούνταν στους «εξερχόμενους» μισθούς (όχι πολύ καιρό πριν το ποσοστό ήταν 25%) για να φέρουν νέους ποδοσφαιριστές.

Τώρα, αυτό το ποσοστό γίνεται 50% και ανεβαίνει στο 60% αν ο παίκτης αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 5% του κόστους της ομάδας, τη λεγόμενη «Plantilla Deportiva».

Η άλλη αλλαγή είναι ότι μέχρι τώρα το άθροισμα των δαπανών των νέων παικτών δεν μπορούσε να ξεπεράσει το 40% του πλεονάζοντος που βρέθηκε να εγγράφει ένας σύλλογος, σε σχέση με το όριο που είχε επιβάλει ο εποπτικός φορέας.

Τώρα, το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 60%, ενώ το χρησιμοποιήσιμο ποσοστό των εσόδων από την πώληση παραμένει ως πριν.

Ένας σύλλογος μπορεί να ξοδέψει το πολύ 20% των κερδών κεφαλαίου που δημιουργείται, το οποίο αυξάνεται στο 35% εάν ο παίκτης που αποχωρεί από την ομάδα αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 5% του συνολικού κόστους της ομάδας.

Η αλλαγή μπορεί να βοηθήσει ομάδες εκτός ορίων όπως η Μπαρτσελόνα, αν και σύμφωνα με όσα ανέφερε η Marca, οι «Μπλαουγκράνα» πιστεύουν ότι η επίδραση αυτών των αλλαγών είναι άσχετη.

Η «Μπάρτσα» έχει ήδη ελαφρύνει τους μισθούς της τους τελευταίους μήνες με την αποχώρηση των Πικέ, Γκριεζμάν, Μπουσκέτς, Ζόρντι Άλμπα και αναμένεται να συνεχίσει να το κάνει για το υπόλοιπο του καλοκαιριού, αποδεσμεύοντας παίκτες όπως π.χ. ο Λενγκλέ ή ο Ουμτιτί.

naftemporiki.gr