Skip to main content

Η FIFA ανανέωσε τη δέσμευσή της για καταπολέμηση των διακρίσεων

Η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και η FIFPRO επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους ενάντια σε κάθε μορφή λεκτικής κακοποίησης.

Η λεκτική κακοποίηση είναι παρούσα στον κόσμο του ποδοσφαίρου περισσότερο από ποτέ, με τις περιπτώσεις των Βινίσιους Τζούνιορ και Ρομέλου Λουκάκου να αποτελούν τα πλέον επιφανή παραδείγματα.

Αντιμέτωπη με ένα πρόβλημα που διαρκώς μεγεθύνεται, η FIFA σκοπεύει να πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Σε επίσημη δήλωση που εκδόθηκε σήμερα για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Ρητορικής Μίσους, ο διεθνής οργανισμός δημοσίευσε έκθεση βασισμένη στα ευρήματα του εργαλείου της υπηρεσίας προστασίας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτή η έκθεση αναφέρει 19.600 δημοσιεύσεις αυτού του τύπου, που εντοπίστηκαν και αναφέρθηκαν μόνο κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022. Στο 74% των περιπτώσεων η πηγή των διακρίσεων ήταν η Ευρώπη ή η Νότια Αμερική.

«Οι διακρίσεις είναι εγκληματική πράξη», δήλωσε ο πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο. «Χάρη σε αυτό το εργαλείο, εντοπίζουμε τους δράστες και τους αναφέρουμε στις αρχές ώστε να τιμωρηθούν για τις πράξεις τους. Αναμένουμε επίσης από τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να αναλάβουν την ευθύνη και να μας υποστηρίξουν στον αγώνα κατά κάθε μορφής διακρίσεων. Η θέση μας είναι σαφής: λέμε όχι στις διακρίσεις».

Ο Νταβίντ Αγκάνθο, πρόεδρος της FIFPRO, μίλησε επίσης γι΄ αυτό το θέμα. «Αν και τα στοιχεία και τα συμπεράσματα που παρουσιάζονται σε αυτήν την έκθεση δεν προκαλούν έκπληξη, παραμένουν εξαιρετικά ανησυχητικά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει επιτακτικά να θεσπίσουμε προληπτικά μέτρα καθώς και λύσεις για τους παίκτες, που έρχονται όλο και περισσότερο αντιμέτωποι με αυτού του είδους τη βία».