Skip to main content

Και στο τέλος το Europa League πηγαίνει στη Σεβίλλη…

REUTERS/Bernadett Szabo

Πιστή στη θεαματική παράδοση που έχει δημιουργήσει, η ομάδα της Ανδαλουσίας νίκησε στα πέναλτι με 4-1 τη Ρόμα στη Βουδαπέστη και σήκωσε το έβδομο τρόπαιο στη διοργάνωση, ούσα η πολυνίκης της.

Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι η αναμφισβήτητη κυρίαρχος του Κυπέλλου Πρωταθλητριών/Champions League και η Σεβίλλη η αδιαφιλονίκητη «Βασίλισσα» του Europa League.

Οι Ανδαλουσιανοί νίκησαν στον τελικό της διοργάνωσης τη Ρόμα του Ζοζέ Μουρίνιο στα πέναλτι με 4-1, αφού κανονική διάρκεια και παράταση ολοκληρώθηκαν 1-1 και σήκωσε στον ουρανό της Βουδαπέστης, στο «Φέρεντς Πούσκας», το έβδομο τρόπαιό της στο θεσμό.

Ταυτόχρονα, με τη νίκη τους οι Ισπανοί κατέρριψαν το ρεκόρ του Ζοζέ Μουρίνιο που ως τη νύχτα της Τετάρτης (31/5) ήταν αήττητος στον τελικό όποιας διοργάνωσης κι αν είχε παίξει ως προπονητής.

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ ανέλαβε καθήκοντα στον πάγκο μεσούσης της περιόδου για να γλιτώσει τους Σεβιγιάνους από τα χειρότερα, αφού για μεγάλο διάστημα της LaLiga βρίσκονταν σε θέσεις ασύμβατες με την ιστορία και την ποιότητά τους.

Τελικά όχι μόνο κατόρθωσε να οδηγήσει την ομάδα του εκ του ασφαλούς με ένα εντυπωσιακό come back, δεν της έδωσε απλώς πίστη και ψυχολογία, αλλά τη μετέτρεψε στο σύνολο που όλη η Ευρώπη έχει θαυμάσει τα τελευταία χρόνια και σε ένα απόλυτο ρεκόρ, που είναι δύσκολο να καταρριφθεί: τον έβδομο ευρωπαϊκό τίτλο σε ισάριθμους τελικούς!

Είτε ως Κύπελλο UEFA, είτε στην εξέλιξή του ως Europa League η Σεβίλλη έφυγε θριαμβεύτρια από το γήπεδο οσάκις ήταν φιναλίστ, κι αυτό συνέβη τα έτη 2006, 2007, 2014, 2015, 2016, 2020 και 2023.

REUTERS/John Sibley

Την ίδια στιγμή εξασφάλισε παρουσία στους ομίλους του Champions League για το 2023-24 και μια θέση στον τελικό του UEFA Super Cup, στις 16 Αυγούστου στο στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης», με αντίπαλο τη νικήτρια του φετινού Champions League, δηλαδή ή τη Μάντσεστερ Σίτι ή την Ίντερ.

Άτυχος της βραδιάς, φυσικά εκτός των ηττημένων, ήταν και ο Ολυμπιακός. Οι «ερυθρόλευκοι» ήλπιζαν σε νίκη των «Τζαλορόσι» γιατί σε αυτή την περίπτωση θα μετείχαν απευθείας στα πλέι οφ του Europa League, τώρα όμως θα πρέπει να ξεκινήσουν από τον 3ο προκριματικό γύρο.

Ο μεγάλος προπονητής Ζοζέ Μουρίνιο ηττήθηκε για πρώτη φορά στον έκτο τελικό της καριέρας του. Ο Special One είχε σηκώσει το Champions League και το Κύπελλο UEFA με την Πόρτο, το Champions League με την Ίντερ, το Europa League με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και πέρυσι το νεοσύστατο Conference League με τη Ρόμα.

REUTERS/John Sibley

Αγωνιστικά, στο πρώτο ημίχρονο οι Ιταλοί πρωτευουσιάνοι είχαν «υπνωτίσει» με το παιχνίδι τους τη Σεβίλλη και με τον ποδοσφαιρικό κυνισμό που διακρίνει τις ομάδες του Πορτογάλου τεχνικού τους άνοιξαν το σκορ στο 35ο λεπτό.

Στο σημείο εκείνο η ανηλεής πίεση στην μπάλα και στον Ράκιτιτς οδήγησε στο κλέψιμο και την έξοχη κάθετη πάσα του Τζανλούκα Μαντσίνι στον Πάουλο Ντιμπάλα, που βγαίνοντας απέναντι στον Μπόνο πλάσαρε υποδειγματικά για το 1-0.

Ο «Λα Χόγια» ήταν άλλωστε ο κινητήριος μοχλός για τη Ρόμα, παρότι προερχόταν από τραυματισμό και αγωνιστικά δεν ήταν έτοιμος να βγάλει ολόκληρο ένα τόσο απαιτητικό παιχνίδι, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια.

REUTERS/Marton Monus

Στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου ένα μακρινό σουτ του Ράκιτιτς κατέληξε στο δοκάρι και στο δεύτερο μισό η Ρόμα γύρισε πίσω αντί να αναζητήσει το δεύτερο γκολ, δέχθηκε πίεση και τελικά ισοφαρίστηκε με αυτογκόλ του Μαντσίνι στο 55΄, που από δημιουργός εξελίχθηκε σε μοιραίο, καθώς έχασε και το πέναλτι στη σχετική διαδικασία.

Το 1-1 έμεινε ως το τέλος του αγώνα και της παράτασης, ο αγώνας οδηγήθηκε στα πέναλτι κι εκεί πια η Σεβίλλη είχε εν τοις πράγματι τον πρώτο λόγο, όπως άλλωστε και αποδείχθηκε στην εξέλιξη.

Ο πολύπειρος και «μπαρουτοκαπνισμένος» από τις πρόσφατες μάχες του Μουντιάλ στο Κατάρ υπερασπιζόμενος την εστία της Εθνικής Μαρόκου, Μπόνο, ήταν ένα ψυχολογικό εμπόδιο που δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν οι «Τζαλορόσι».

Για τον εξαιρετικό αυτόν τερματοφύλακα, που είχε οδηγήσει τα «Λιοντάρια του Άτλαντα» στα ημιτελικά του Μουντιάλ 2022 αποκρούοντας όλα τα πέναλτι των Ισπανών στους «16» και κρατώντας το «μηδέν» με τους Πορτογάλους στα προημιτελικά, η διαδικασία στον τελικό του «Φέρεντς Πούσκας» ήταν, απλά, ένα βράδυ στη δουλειά.

Αφού νικήθηκε αρχικά από τον Κριστάντε στην πρώτη εκτέλεση, «μάντεψε» σωστά στα χτυπήματα των Μαντσίνι και Ιμπάνιεθ. Η συνέχεια, είναι γνωστή…

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΕΝΑΛΤΙ
1-0 Οκάμπος
1-1 Κριστάντε
2-1 Λαμέλα
Ο Μπουνού απέκρουσε το σουτ του Μαντσίνι
3-1 Ράκιτιτς
Ο Μπουνού απέκρουσε το σουτ του Ιμπάνιεθ, η μπάλα χτύπησε και στο δοκάρι
4-1 Μοντιέλ, με δεύτερη εκτέλεση

naftemporiki.gr