Skip to main content

Η «ατσάλινη» ΑΕΚ σήκωσε και το Κύπελλο κι έγραψε ιστορία

(ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Ο κόσμος το ζητούσε όλη τη χρονιά στη Νέα Φιλαδέλφεια και η αρμάδα του Ματίας Αλμέιδα το έκανε πράξη! Η ΑΕΚ νίκησε 2-0 τον ΠΑΟΚ στον τελικό του Κυπέλλου στο Πανθεσσαλικό και έκανε νταμπλ για πρώτη φορά μετά το 1978!

Όλα δικά της! Μετά το πρωτάθλημα, η ΑΕΚ κατέκτησε και το Κύπελλο Ελλάδος και πανηγυρίζει το πρώτο της νταμπλ μετά το 1978! Η «Ένωση» νίκησε απόψε τον ΠΑΟΚ με 2-0 στο Πανθεσσαλικό αν και έπαιζε με παίκτη λιγότερο από το 6′ και την αποβολή του Ρότα. Μουκουντί και Πάολο Φέρναντες σκόραραν, ο Στάνκοβιτς άντεξε και η κούπα κατέληξε σε «κιτρινόμαυρα» χέρια, επιβεβαιώνοντας την ποδοσφαιρική κυριαρχία της ΑΕΚ φέτος στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Οι επιλογές Αλμέιδα και Λουτσέσκου

Η τυπικά γηπεδούχος ΑΕΚ ξεκίνησε στο Πανθεσσαλικό έχοντας τον Στάνκοβιτς στην υπεράσπιση της εστίας. Στο αριστερό άκρο της άμυνας ο Χατζισαφί, στο δεξί ο Ρότα και ο Μουκουντί με τον Βίντα στο κέντρο. Σιμάνσκι και Πινέδα οι δύο κεντρικοί χαφ. Στα αριστερά ο Γκατσίνοβιτς, στα δεξιά ο Ελίασον, ο Τσούμπερ σε ελεύθερο ρόλο και σέντερ φορ ο Λιβάι Γκαρσία.
O ΠΑΟΚ παρατάχθηκε με τον Κοτάρσκι κάτω από τα δοκάρια. Δεξιός μπακ ο Σάστρε, αριστερός ο Σοάρες. Κουλιεράκης και Ίνγκασον οι δύο κεντρικό αμυντικοί. Σβαμπ και Αουγκούστο στον άξονα της μεσαίας γραμμής. Στο αριστερό «φτερό» ο Τάισον, στο δεξί ο Ζίβκοβιτς, ο Κωνσταντέλιας επιτελικός και στη κορυφή ο Μπράντον Τόμας.

Ο ΠΑΟΚ το πλεονέκτημα και τις ευκαιρίες, η ΑΕΚ την ουσία

Μεγάλες συγκινήσεις περιελάμβανε η αρχή του ματς, καθώς στο 5′ ο Κοτάρσκι έκανε σπουδαία επέμβαση στη προβολή του Γκαρσία και στιγμές αργότερα η ΑΕΚ έμεινε με παίκτη λιγότερο μετά την αποβολή του Ρότα για τράβηγμα στον Τάισον. Όπως ήταν λογικό ο ΠΑΟΚ πήρε τον έλεγχο της μπάλας και στη συνέχεια είχε καλές στιγμές για να ανοίξει το σκορ. Ο Σβαμπ στο 11′, ο Σάστρε στο 13′ και ο Ζίβκοβιτς στο 19′ δεν κατάφεραν να στείλουν την μπάλα στο πλεκτό.

Στο 26′ ο Μουκουντί παρέδωσε μαθήματα τελειώματος. Ο στόπερ της «Ένωσης» βρήκε την μπάλα στρωμένη και με το εξωτερικό νίκησε τον Κοτάρσκι για το 1-0 των «κιτρινόμαυρων».

Αν και με παίκτη λιγότερο η ΑΕΚ πήρε κεφάλι στο σκορ. Ο ΠΑΟΚ προσπάθησε να ισοφαρίσει άμεσα αλλά οι επιλογές του ήταν δεν ήταν οι πρέπουσες. Στο 30′ ο Στάνκοβιτς έδιωξε την κεφαλιά του Σβαμπ, στο 39′ ο Κωνσταντέλιας από πολύ καλή θέση σούταρε άουτ και στο 42′ ο Σάστρε σημάδεψε το δοκάρι.

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ / EUROKINISSI)

Πολύ σκληρή για να το χάσει η ΑΕΚ και double μετά το 1978

Στο δεύτερο ημίχρονο η ΑΕΚ κατάφερε να διαχειριστεί καλύτερα την ορμή του ΠΑΟΚ και δεν απειλήθηκε ιδιαίτερα μέχρι το 75′, με τον ΠΑΟΚ να έχει βιαστικές και πρόχειρες επιλογές έξω από την περιοχή.

Η μεγάλη στιγμή για την ομάδα της Θεσσαλονίκης ήρθε στο 77′ όταν ο Αουγκούστο σούταρε άουτ αμαρκάριστος μέσα στη περιοχή.

Ο Στάνκοβιτς στο 88′ έδιωξε το σουτ του Τζίμα και στις καθυστερήσεις ο Πάολο Φερνάντες… σφράγισε το νταμπλ της ΑΕΚ! Με μία απίθανη ντρίμπλα άδειασε τον Ίνγκασον και με υπέροχο πλασέ διαμόρφωσε το τελικό 2-0.

Συνθέσεις

ΑΕΚ: Στάνκοβιτς, Ρότα, Χατζισαφί, Βίντα, Μουκουντί, Σιμάνσκι (Γιόνσον 60′), Ελίασον (Μάνταλος 81′), Πινέδα (Σιντιμπέ 60′), Γκατσίνοβιτς (Πάολο Φερνάντες 86′), Τσούμπερ, Λιβάι Γκαρσία (Άμραμπατ 60′)

ΠΑΟΚ: Κοτάρσκι, Ρ.Σοάρες (Μπίσεσβαρ 60′), Κουλιεράκης (Κεντζιόρα 85′), Ίνγκασον, Σάστρε (Βιεϊρίνια 60′), Σβαμπ (Ελ Καντουρί 77′), Αουγκούστο, Τάισον, Κωνσταντέλιας (Τζίμας 85′), Αντρίγια, Μπράντον