Skip to main content

Δεύτερος Αργεντινός με τίτλο στην Ελλάδα ο Αλμέιδα

ΒΗΧΟΣ ΝΙΚΟΣ/INTIME

Ο «Πελάδο» έγινε ο όγδοος προπονητής στην Ιστορία της ΑΕΚ που την οδήγησε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Η ΑΕΚ σφράγισε χθες την εξαιρετική αγωνιστική παρουσία της με την κατάκτηση του 13ου πρωταθλήματος από ιδρύσεώς της και 11ο από την καθιέρωση της Α΄ Εθνικής/Super League.

Ο προπονητής της, Ματίας Αλμέιδα, είναι πια ο όγδοος τεχνικός στην ιστορία της Ένωσης που κατακτά τον τίτλο, προσθέτοντας το όνομά του δίπλα σε εκείνα των Νεγρεπόντη, Τσάκναντι, Στάνκοβιτς, Τσαϊκόφσκι, Σταματιάδη, Μπάγεβιτς και Χιμένεθ.

Ταυτόχρονα, έγινε ο 27ος ξένος τεχνικός που κατάφερε να κατακτήσει τον τίτλο στην εποχή της Α΄ Εθνικής/Super League και μόλις ο δεύτερος από την Αργεντινή, μετά τον Χουάν Ραμόν Ρότσα σημειώνει η ιστοσελίδα της Super League.

Οι αλλοδαποί τεχνικοί διαθέτουν τη μερίδα του λέοντος σε αυτή την κατηγορία, καθώς μόλις εννέα Έλληνες μπορούν να υπερηφανεύονται ότι το κατόρθωσαν, με τελευταίο τον Τάκη Λεμονή (2016-17).

Οι προπονητές που έχουν κατακτήσει πρωτάθλημα στην Ελλάδας εκπροσωπούν 15 ξένες χώρες, με την Ουγγαρία και την Ισπανία να μετρούν από τέσσερις διαφορετικούς εκπροσώπους.

Συγκεκριμένα, από την άλλοτε μεγάλη ουγγρική σχολή τίτλο στη χώρα μας πανηγύρισαν οι Τσάκναντι, Μπούκοβι, Πούσκας, Λόραντ, ενώ από την Ισπανία οι Σεγκούρα, Βαλβέρδε, Μίτσελ, Χιμένεθ.

Η τελευταία χώρα που μπήκε στη λίστα ήταν η Ρουμανία (Ραζβάν Λουτσέσκου), ενώ ο Χουάν Ραμόν Ρότσα και ο Ματίας Αλμέιδα είναι οι μόνοι εκτός Ευρώπης.

Τις περισσότερες κατακτήσεις έχει ο Ντούσαν Μπάγεβιτς (8), ενώ από τους Έλληνες ο Λάκης Πετρόπουλος και ο Τάκης Λεμονής οδήγησαν τις ομάδες τους στην κορυφή τέσσερις φορές.