Skip to main content

Mundo Deportivo: Στις 725.000 € το πρόστιμο του Παναθηναϊκού

Δημοσίευμα της ισπανικής ιστοσελίδας υποστηρίζει ότι η ελληνική ομάδα θα πληρώσει το μεγαλύτερο πρόστιμο στην ιστορίας της διοργάνωσης, που μπορεί να αυξηθεί κατά 400.000 ευρώ αν δεν πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις που συμφωνήθηκαν.

Η Ευρωλίγκα επέβαλε σκληρή κύρωση τη Μεγάλη Παρασκευή (14/4) στον Παναθηναϊκό, επειδή όπως αναφέρθηκε έχει παρακάμψει επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια το οικονομικό «fair play» που πρέπει να τηρούν οι σύλλογοι οι οποίοι μετέχουν στη διοργάνωση.

Η ρύθμιση αυτή επιτάσσει, μεταξύ άλλων, η συνεισφορά των ιδιοκτητών στον προϋπολογισμό να μην μπορεί να υπερβαίνει τα κανονικά έσοδα της ομάδας πάνω από 50%.

Σύμφωνα με την έρευνα που διενεργεί εδώ και αρκετό καιρό η Επιτροπή Ελέγχου Διοίκησης της Ευρωλίγκας (MCC), αναφέρει δημοσίευμα της ισπανικής ιστοσελίδας Mundo Deportivo, ο Παναθηναϊκός έχει περάσει χρόνια παραποιώντας ή μη δημοσιοποιώντας τις σωστές πληροφορίες για τους πραγματικούς αριθμούς του, κάτι που οδήγησε στην τρέχουσα κύρωση.

Η κύρωση, η οποία σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωλίγκας έχει συμφωνηθεί με τον ελληνικό σύλλογο, έχει δύο πτυχές, αθλητική και οικονομική. Αθλητικά, ο αθηναϊκός σύλλογος έχει τιμωρηθεί με την απώλεια δύο νικών στην κανονική περίοδο της σεζόν 2022-23.

Είναι μια αρκετά συμβολική τιμωρία, αφού ο Παναθηναϊκός ήταν ήδη εκτός πλέι οφ και μάλιστα, δεν αλλάζει την τελική κατάταξή του στη σεζόν, που ήταν 17ος (προτελευταίος).

Ως προς την οικονομική κύρωση, ωστόσο, η διοργανώτρια αρχή δεν αποκάλυψε το ύψος της. Η Mundo Deportivo όμως έμαθε ότι πρόκειται για το σημαντικότερο πρόστιμο στην ιστορία της διοργάνωσης καθώς ανέρχεται στις 725.000 ευρώ, με επιφύλαξη της Ευρωλίγκας να το αυξήσει κατά 400.000 ευρώ εάν δεν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις.

Οι κανονισμοί του οικονομικού «fair play» της Ευρωλίγκας προβλέπουν ότι οι ομάδες των οποίων οι ιδιοκτήτες επενδύουν περισσότερο από το 50% του κανονικού εισοδήματος του συλλόγου σε μια σεζόν θα πρέπει να πληρώσουν πρόστιμο, το ποσό του οποίου θα κατανεμηθεί στις υπόλοιπες ομάδες που πληρούν τις προϋποθέσεις οι οποίες ορίζονται στον οικονομικό κανονισμό λειτουργίας.

Με άλλα λόγια, εάν μια ομάδα έχει 10 εκατομμύρια ευρώ έσοδα σε μια σεζόν, ο ιδιοκτήτης της δεν μπορεί να συνεισφέρει περισσότερα από επιπλέον 5 εκατομμύρια. Εάν υπάρξει υπέρβαση ακολουθεί πρόστιμο, το οποίο μπορεί να θεωρηθεί ως ευρωπαϊκή παραλλαγή του υπάρχοντος «φόρου πολυτελείας» στο ΝΒΑ.