Skip to main content

Πέθανε ο Μίμης Παπαϊωάννου – Το αντίο της ΑΕΚ στον θρύλο του ποδοσφαίρου

ΒΟΛΙΤΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ / INTIME NEWS

Ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής στην ιστορία της ΑΕΚ πέρασε στην αιωνιότητα

Την απώλεια του μεγάλου Μίμη Παπαϊωάννου, που πέθανε σήμερα το πρωί σε ηλικία 81 ετών, θρηνεί η οικογένεια της ΑΕΚ. Ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής στην ιστορία της ομάδας πέρασε στην αιωνιότητα, έχοντας παλέψει για χρόνια με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Το ξεκίνημα και η πορεία προς την κορυφή

Ο κορυφαίος Έλληνας ποδοσφαιριστής του 20ου αιώνα, όπως αναδείχθηκε από τη Διεθνή Υπηρεσία Στατιστικής Ποδοσφαίρου (IFFHS) το 2000, γεννήθηκε στις 23 Αυγούστου 1942 στην Νέα Νικομήδεια της Ημαθίας. Εκεί έπαιξε πρώτη φορά ποδόσφαιρο, πριν τον αποκτήσει η Βέροια το 1959. Με το ποσό ρεκόρ, για την εποχή, των 175 χιλ. δραχμών, η ΑΕΚ θα καταφέρει να τον αποκτήσει το 1962. Έμελλε να είναι μια από τις πιο σημαντικές μεταγραφές στην ιστορία της ΑΕΚ, την οποία υπηρέτησε μέχρι το 1979, κατακτώντας 5 Πρωταθλήματα και 3 Κύπελλα.

Μαζί με τον Κώστα Νεστορίδη και τους άλλους μεγάλους άσους της εποχής οδήγησαν την «Ένωση» στην κατάκτηση του τίτλου το 1963. Μετά τον τίτλο του 1963, πρωταγωνίστησε στις κατακτήσεις των πρωταθλημάτων του 1968, του 1971, του 1978 και του 1979, στα Κύπελλα του 1964, του 1966 και του 1978, στην συμμετοχή στα προημιτελικά του Πρωταθλητριών το 1968-69 και στα ημιτελικά του ΟΥΕΦΑ το 1977. Σφράγισε μάλιστα την τελευταία πρόκριση, αυτή στα προημιτελικά με αντίπαλο την Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς, σκοράροντας με ασύλληπτη κεφαλιά (με τη γνωστή ικανότητά του να στέκεται στον αέρα) το τρίτο γκολ που οδήγησε την αναμέτρηση στην παράταση και στη συνέχεια στα πέναλτι, όπου προκρίθηκε η ΑΕΚ.

ΒΟΛΙΤΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ / INTIME NEWS

Πρώτος σκόρερ όλων των εποχών για την ΑΕΚ

Ο Μίμης Παπαϊωάννου ήταν ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών για την ΑΕΚ, με 289 γκολ σε 566 εμφανίσεις. Τα 236 σε 481 εμφανίσεις στην Α’ Εθνική. Ήταν επίσης πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα, το 1964 και το 1966. Στην Εθνική Ελλάδας αγωνίστηκε 61 φορές με 21 γκολ.

Πολιτιστική Λέσχη ” Ένωσις Φίλων της ΑΕΚ “: Μειλίχιος και μετριόφρων

Τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένειά του Μίμη Παπαϊωάννου, εξέφρασε η Πολιτιστική Λέσχη ” Ένωσις Φίλων της ΑΕΚ “.

«Η Πολιτιστική Λέσχη ” Ένωσις Φίλων της ΑΕΚ ” κατευοδώνει στις δέλτους της αθανασίας την ακίβδηλη προσωπικότητα του Μίμη Παπαϊωάννου.

Με τον ιδεαλισμό της αφοσίωσης στη μυριάκριβη ιστορία της ΑΕΚ και το ρεαλισμό της αποτελεσματικής προσφοράς στο Εθνικό συγκρότημα και την ομάδα μας, μνημειώνεται ως μια κορυφαία φυσιογνωμία του Ελληνικού αθλητισμού.

Μειλίχιος και μετριόφρων, είχε φίλους σε όλο τον αθλητικό κόσμο και αποτελεί υπόδειγμα για την αξία της έλλογης προσπάθειας ενός νέου παιδιού από προσφυγική περιοχή να καταξιωθεί στο πανελλήνιο στερέωμα.

Θερμά συλλυπητήρια στην εξαίρετη οικογένειά του, ισόβια προστασία της η αγάπη του.

Εν σκηναίς Δικαίων, αγαπημένε Μίμη, πάντοτε θα σε τιμούμε με σεβασμό ως ζηλωτή του ακήρατου ήθους», σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση.

Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού ΣΥΡΙΖΑ: Αντίο μεγάλε Μίμη!

Συλλυπητήριο μήνυμα εξέδωσε και το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την απώλεια του Μίμη Παπαϊωάννου.

“Σύσσωμος ο φίλαθλος κόσμος της χώρας μας θρηνεί σήμερα την απώλεια ενός θρύλου του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ο Μίμης Παπαϊωάννου, ο θρυλικός αρχηγός της ΑΕΚ, πέρασε από σήμερα στην ιστορία έχοντας κατακτήσει μια θέση στο πάνθεον των μεγάλων μπαλαδόρων του 20ου αιώνα.

Η συνεισφορά του στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι ανεκτίμητη. Υπήρξε ανάμεσα στους κορυφαίους Έλληνες ποδοσφαιριστές όλων των εποχών και συνέδεσε την μοναδική του πορεία με τη φανέλα της ΑΕΚ της οποίας ήταν ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών, ενώ παράλληλα υπήρξε εκ των ηγετών της Εθνικής μας ομάδος.

Ο Μίμης Παπαϊωάννου οδήγησε την ΑΕΚ στην ιστορική πορεία των ευρωπαϊκών κύπελλων Πρωταθλητριών 1968-69 και ΟΥΕΦΑ 1976-77,ενώ σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Στατιστικής Ποδοσφαίρου (IFFHS) ήταν ο κορυφαίος Έλληνας ποδοσφαιριστής του 20ου αιώνα.

Ο Μίμης Παπαϊωάννου όμως ήταν πάνω απ’ όλα ένας γνήσια λαϊκός άνθρωπος με ήθος και κοινωνικές ευαισθησίες, φίλος και συνεργάτης του Στέλιου Καζαντζίδη, που ασχολήθηκε και με το λαϊκό τραγούδι συνδέοντας για πάντα τη φωνή του με τον ύμνο της ΑΕΚ.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στους οικείους του και στην οικογένεια της ΑΕΚ.

Αντίο μεγάλε Μίμη! Οι Έλληνες φίλαθλοι θα σε θυμούνται για πάντα!”, αναφέρει η ανακοίνωση.

Συλλυπητήρια από το ΚΚΕ

Τα θερμά του συλλυπητήριά στην οικογένεια, τους φίλους και την ομάδα του Μίμη Παπαϊωάννου εξέφρασε το ΚΚΕ. «Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετάμε τον Mίμη Παπαϊωάννου, το προσφυγόπουλο από την Νέα Νικομήδεια Ημαθίας που κατέκτησε τα ελληνικά γήπεδα με την αγαπημένη του ομάδα την ΑΕΚ. Ήταν ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής και πρώτος σκόρερ στην ιστορία της ομάδας την οποία υπηρέτησε μέχρι το 1979, κατακτώντας 5 πρωταθλήματα και 3 κύπελλα» αναφέρεται στην ανακοίνωση του κόμματος.