Skip to main content

Μέγας είσαι Χάαλαντ…

REUTERS/Carl Recine

Ο άσος της Μάντσεστερ Σίτι «σκότωσε» πέντε φορές τον... δυστυχή τερματοφύλακα της Λειψίας Τζάνις Μπλάσβιχ, στο συντριπτικό 7-0 των Άγγλων που τους έστειλε στα προημιτελικά του Champions League.

Ο Έρλινγκ Χάαλαντ έγραψε Ιστορία, με διάφορους τρόπους, τη νύχτα της Τρίτης 14 Μαρτίου 2023.

Ο Νορβηγός σταρ έγινε ο τρίτος παίκτης στην ιστορία του Champions League που σημείωσε πέντε γκολ σε έναν αγώνα, καθώς οδήγησε τη Μάντσεστερ Σίτι σε ένα ανελέητο 7-0 επί της Λειψίας στο «Έτιχαντ», στη ρεβάνς της φάσης των «16» με τους Γερμανούς.

Η νίκη, η οποία ισοφάρισε τη μεγαλύτερη σε έκταση ευρωπαϊκή επιτυχία της Σίτι, έστειλε την ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα στα προημιτελικά της διοργάνωσης με συνολικό σκορ 8-1, καθώς ο αγώνας της Γερμανίας είχε λήξει ισόπαλος 1-1.

Ήταν μια βραδιά ρεκόρ για τον 22χρονο Χάαλαντ, ο οποίος έγινε ο πρώτος σκόρερ της Μάντσεστερ Σίτι σε μια σεζόν, καθώς ανέβασε τον απολογισμό της περιόδου στα 39 γκολ, ξεπερνώντας τον Τόμι Τζόνσον από το 1928-29!

Έγινε επίσης ο νεότερος παίκτης που έφτασε ή ξεπέρασε τα 30 γκολ στο Champions League (33), για τα οποία χρειάστηκε μόλις 25 παιχνίδια, τα λιγότερα που παίχθηκαν ποτέ.

Το σκανδιναβικό «βομβαρδιστικό» έφτασε σε χατ-τρικ από το πρώτο ημίχρονο, καθώς άνοιξε το σκορ στο 22΄ με πέναλτι, διπλασίασε δύο λεπτά αργότερα κι έγραψε το 3-0 στις καθυστερήσεις (45΄+2).

Ο Ιλκάι Γκιντογκάν ανέβασε κι άλλο το δείκτη του σκορ στο 49΄, ο Χάαλαντ σκόραρε εκ νέου στο 53΄ και το 57΄, ενώ το τελικό 7-0 διαμόρφωσε ο Κέβιν Ντε Μπρόινε στο 90΄+2.

Πριν τον Χάαλαντ, πέντε γκολ σε ένα παιχνίδι είχαν σημειώσει ο Λιονέλ Μέσι στις 7 Μαρτίου 2012 (7-1 η Μπαρτσελόνα την Μπάγερ Λεβερκούζεν) και ο Λουίς Αντριάνο της Σαχτάρ Ντόνετσκ σε άλλη μια «επτάρα», το 7-0 επί της Μπάτε Μπορίσοφ στις 21 Οκτωβρίου 2014.