Skip to main content

Βήμα πίσω η FIFA για τη σαουδαραβική χορηγία στο Μουντιάλ Γυναικών 2023

Η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία αναγκάστηκε να «παγώσει» προς το παρόν τις συζητήσεις με τους Σαουδάραβες για χορηγία στη διοργάνωση, μετά τις πολλές φωνές διαμαρτυρίας.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου Γυναικών θα πραγματοποιηθεί στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία το επόμενο καλοκαίρι με εκκίνηση στις 20 Ιουλίου και τον τελικό να έχει προγραμματιστεί ακριβώς ένα μήνα αργότερα.

Τον Ιανουάριο έγιναν πολύ επίμονες οι φήμες, με διάφορες ανεπίσημες επιβεβαιώσεις, πως ο διοργανωτής του τουρνουά, η FIFA, βρισκόταν πολύ κοντά στην υπογραφή μιας σημαντικής χορηγικής συμφωνίας με την Visit Saudi, η οποία τοιουτοτρόπως θα γινόταν ένας από τους μεγάλους χορηγούς της διοργάνωσης.

Εξαρχής ωστόσο η Αυστραλιανή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και πολλές ενώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών σε όλο τον κόσμο διαμαρτυρήθηκαν γι΄ αυτό το ενδεχόμενο, υπογραμμίζοντας πώς παρά τα βήματα προόδου που έχουν γίνει στη Σαουδική Αραβία, πολλά δικαιώματα που θεωρούνται θεμελιώδη εξακολουθούν να τα στερούνται οι γυναίκες στην αραβική χώρα.

Όπως αποκάλυψε ο Guardian, το γεγονός ότι η FIFA δεν έχει επισημοποιήσει ακόμη τη συμφωνία επίσημα με το Visit Saudi δίνει στους επικεφαλής της Αυστραλιανής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας την ελπίδα ότι η FIFA, με την οποία έχουν μιλήσει αρκετές φορές για το θέμα, θα μπορέσει να κάνει ένα βήμα πίσω.

Το συνέδριο της FIFA θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στη Ρουάντα και, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην Ομοσπονδία της μακρινής χώρας, πάντοτε σύμφωνα με την ιστοσελίδα της αγγλικής εφημερίδας, το θέμα θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί ξανά μεταξύ των πλευρών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Αυστραλίας, Τζέιμς Τζόνσον, επανέλαβε πώς ο θεσμός που ηγείται ο ίδιος δεν θα ήταν άνετος αν η Visit Saudi ήταν ένας από τους χορηγούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών.

«Η Ομοσπονδία έχει διαβουλευτεί για το θέμα με τα κύρια κόμματα ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνητικών και εμπορικών εταίρων και υπήρξε συντριπτική συναίνεση ότι αυτή η συνεργασία δεν ευθυγραμμίζεται με το συλλογικό μας όραμα για το τουρνουά και δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας», υπογράμμισε.

«Ενώ αναμένουμε περαιτέρω σαφήνεια και πληροφορίες σχετικά με τις λεπτομέρειες της συνεργασίας από τη FIFA, συνεχίζουμε να μεταφέρουμε αυτό το σαφές μήνυμα εκ μέρους της Ομοσπονδίας της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και της κοινότητάς μας».

naftemporiki.gr