Skip to main content

Η αλλαγή δόγματος δημιούργησε τη νέα Μπαρτσελόνα

REUTERS/Albert Gea

Ο Τσάβι άφησε στην άκρη το... run & gun παιχνίδι της εποχής Μέσι και φρόντισε να δομήσει την ομάδα του με θεμέλιο λίθο την αμυντική σταθερότητα.

Η καλύτερη άμυνα… είναι η άμυνα. Μπορεί το συγκεκριμένο ποδοσφαιρικό δόγμα να έρχεται σε αντίθεση με τη φιλοσοφία του συλλόγου, ωστόσο ο Τσάβι έχει δομήσει μια νικήτρια Μπαρτσελόνα μέσω της αμυντικής σταθερότητας.

Κανένας σύλλογος στα πέντε κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα δεν έχει να επιδείξει τόσο εντυπωσιακούς αριθμούς: μόλις επτά γκολ παθητικό σε είκοσι αγώνες σε μια τόσο ανταγωνιστική Λίγκα, με τον Τερ Στέγκεν να κρατά ανέπαφη την εστία του σε δεκαπέντε παιχνίδια.

Χωρίς αμφιβολία η κλάση και η φόρμα του Γερμανού τερματοφύλακα έχει παίξει σημαντικό ρόλο για να υπάρξει απόλυτη ηρεμία στα μετόπισθεν, αλλά ανάμεσα στους «υπεύθυνους» υπάρχουν και τρεις παίκτες που αυτή τη στιγμή εκπροσωπούν το κορυφαίο αμυντικό τείχος της Ευρώπης.

Είναι οι Ζιλ Κουντέ, Ρόναλντ Αραούχο και Αντρέας Κρίστενσεν, που συνθέτουν μια σχεδόν απροσπέλαστη αμυντική τριάδα. Οι τρεις τους ξεκίνησαν σε επτά παιχνίδια και η Μπαρτσελόνα ηττήθηκε μόνο από την Μπάγερν (0-2).

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις οι «Μπλαουγκράνα» όχι μόνο δεν έχασαν αλλά απέναντι στην Ατλέτικο Μαδρίτης, τη Σεβίλλη και τη Ρεάλ Σοσιεδάδ τελείωσαν τα παιχνίδια τους έχοντας «καθαρή» εστία.

Η πραγματική έκπληξη είναι αναμφίβολα ο Κουντέ, με τον Γάλλο διεθνή να δείχνει καθημερινά πιο άνετος ως ακραίος. Ο απόλυτος αρχηγός της οπισθοφυλακής είναι ο Αραούχο. Ο Ουρουγουανός έχει γίνει το προπύργιο της ομάδας του Τσάβι και το παράδειγμα ενός «πεινασμένου» για τη νίκη παίκτη.

Η μεγάλη έκπληξη, ωστόσο, ήταν ο Κρίστενσεν. Μεθοδικός, γρήγορος, καθαρός στα μαρκαρίσματά του έφτασε στη Βαρκελώνη από το Λονδίνο και την Τσέλσι με την ταμπέλα ενός ποδοσφαιριστή επιρρεπή στο λάθος.

Όμως, μέσα σε έξι μήνες όχι μόνο κατέρριψε όλες τις φήμες αλλά έγινε ένα από τα θεμελιώδη κομμάτια της καταλανικής οπισθοφυλακής. Αν προσθέσουμε το ότι έφτασε δωρεάν από το «Στάμφορντ Μπριτζ», τότε μιλάμε για την κορυφαία μεταγραφή της σεζόν στη σχέση ποιότητας-τιμής, κι εκείνη που επιτάχυνε την αποχώρηση του Πικέ.

Οι επιθετικές «τριπλέτες» στην ιστορία της Μπαρτσελόνα βοήθησαν, πάρα πολύ μάλιστα, στη συλλογή τίτλων. Ο Λουίς Ενρίκε είχε μοντάρει μια τέτοια τριάδα, ικανή να συντρίψει ακόμη και άμυνες φτιαγμένες από «μπετόν αρμέ», με τον Λιονέλ Μέσι ως απόλυτη αναφορά, πλαισιωμένο από τον Νεϊμάρ και τον Λουίς Σουάρες.

Οκτώ χρόνια αργότερα, μια άλλη τριάδα προσπαθεί να επαναλάβει το επίτευγμα, αυτή τη φορά αρκετές δεκάδες μέτρα μακριά από την αντίπαλη εστία. Το σημαντικό, άλλωστε, είναι το αποτέλεσμα. Το έμαθαν και στη Βαρκελώνη…

naftemporiki.gr