Skip to main content

Προς πώληση και η Έβερτον

Μετά τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τη συμπολίτισσα Λίβερπουλ, οι «Τόφις» είναι η επόμενη ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ που αναζητεί αγοραστή ή επενδυτή.

Η τρέχουσα αγωνιστική περίοδος υπόσχεται να είναι μια περίοδος σπουδαίων ειδήσεων στην Πρέμιερ Λιγκ, δεδομένου ότι προς πώληση βγήκε και η Έβερτον, μετά τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τα «ξαδέρφια» της Λίβερπουλ.

Ο σημερινός ιδιοκτήτης του συλλόγου, Φαρχάντ Μοσίρι, είναι έτοιμος να συζητήσει μια πώληση τόσο για ένα μειοψηφικό μερίδιο στην εταιρεία όσο και για το πλειοψηφικό μερίδιο του συλλόγου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της αγγλικής εφημερίδας Guardian, ο Μοσίρι αποτιμά τον σύλλογο σε πάνω από 500 εκατομμύρια λίρες (566 εκατομμύρια ευρώ με τις τρέχουσες ισοτιμίες), ενώ ήδη αρκετοί πιθανοί αγοραστές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το εγχείρημα.

Ο Μοσίρι βρίσκεται στην Έβερτον από το 2016, όταν τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους αγόρασε το 49,9% των μετοχών, μόλις έφυγε από την Άρσεναλ, για να γίνει κάτοχος του 94% τον Ιανουάριο του 2022.

Η Deloitte διαχειρίζεται την αναζήτηση αγοραστών, με τον σύλλογο να συνεχίζει να είναι απασχολημένος με την κατασκευή του νέου γηπέδου στο Bramley-Moore Dock, το οποίο θα πρέπει να ολοκληρωθεί εγκαίρως για την περίοδο 2024-25.

Η είδηση έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για τον σύλλογο στον αγωνιστικό χώρο, που οδήγησε στην απόλυση του Φρανκ Λάμπαρντ από προπονητή, με τα «ζαχαρωτά» να αναζητούν ακόμα την τεχνική καθοδήγηση που θα τους ανασύρει από την τελευταία θέση του πρωταθλήματος, την οποία μοιράζονται με την Σαουθάμπτον.

Την εποχή του Μοσίρι, σχεδόν 800 εκατομμύρια ευρώ δαπανήθηκαν στη μεταγραφική αγορά για περισσότερους από 50 παίκτες, εν μέρει καλυμμένα από κάτι παραπάνω από 450 εκατομμύρια που προέρχονται από μεταγραφές.

Οι τρεις τελευταίοι ισολογισμοί της Έβερτον δείχνουν συνολική ζημιά άνω των 420 εκατ. ευρώ, με την επένδυση στο νέο γήπεδο να ανέρχεται στα 622 εκατομμύρια.

naftemporiki.gr