Skip to main content

Ποδοσφαιρικό επίκεντρο του πλανήτη η Σαουδική Αραβία

REUTERS/Ahmed Yosri

Μέσα σε περίπου μία εβδομάδα η χώρα θα φιλοξενήσει τα Σούπερ Καπ Ισπανίας και Ιταλίας, όπως κι έναν αγώνα επίδειξης μεταξύ της Παρί Σεν Ζερμέν και μιας μικτής των ομάδων Αλ-Νασρ και Αλ-Χιλάλ.

Μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ το ποδόσφαιρο επιστρέφει και πάλι ως πρωταγωνιστής στη Μέση Ανατολή, αυτή τη φορά στη Σαουδική Αραβία. Παρά τη διαμάχη για τα ανθρώπινα δικαιώματα (και όχι μόνο) τους τελευταίους μήνες, ο κόσμος του ποδοσφαίρου θα επισκεφθεί τους Σαουδάραβες φέρνοντάς τους τρία γεγονότα μεγάλης σημασίας για τη χώρα.

Σε λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν στο Ριάντ αρκετές διασυλλογικές εκδηλώσεις, όπως το Σούπερ Καπ Ισπανίας, το Σούπερ Καπ Ιταλίας κι ένας αγώνας μεταξύ των ομάδων του Λιονέλ Μέσι και του Κριστιάνο Ρονάλντο.

Το… φεστιβάλ ποδοσφαίρου ξεκίνησε χθες (11 Ιανουαρίου) με τον πρώτο ημιτελικό του ισπανικού Σούπερ Καπ, που θα διεξαχθεί στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας με τη μορφή του φάιναλ-4.

Στον πρώτο αγώνα αναμετρήθηκαν η Ρεάλ Μαδρίτης (ως νικήτρια της La Liga το 2021-22) και η Βαλένθια (φιναλίστ στο Κύπελλο το 2021-22), με τη «Βασίλισσα» να παίρνει την πρόκριση στα πέναλτι.

Σήμερα, Πέμπτη 12 Ιανουαρίου, είναι η σειρά του δεύτερου αγώνα, με τη διασταύρωση της Μπέτις, νικήτριας του Copa del Rey το 2021-22 και της Μπαρτσελόνα, που τερμάτισε δεύτερη στο πρωτάθλημα της περασμένης περιόδου.

Στη συνέχεια, στις 18 Ιανουαρίου σειρά παίρνει το Σούπερ Καπ Ιταλίας, το οποίο θα φέρει στο Ριάντ το ντέρμπι μεταξύ της νυν πρωταθλήτριας Μίλαν και της Ίντερ, κατόχου του τελευταίου Κυπέλλου στη χώρα.

Αυτός είναι ο τελευταίος αγώνας από την Ιταλία που θα μπορεί να φιλοξενήσει η Σαουδική Αραβία βάσει του ισχύοντος συμβολαίου, αλλά η αραβική χώρα έχει ήδη κάνει νέα προσφορά στη Serie A League για τα επόμενα χρόνια, προτείνοντας ταυτόχρονα νέο φορμάτ (φάιναλ-4).

Τέλος, την επόμενη ημέρα, επίσης στο Ριάντ, θα διεξαχθεί ένας αρκετά σημαντικός φιλικός αγώνας: η Παρί Σεν Ζερμέν θα μεταβεί στη Σαουδική Αραβία για να αντιμετωπίσει μια μικτή ομάδα όλων των αστέρων των κορυφαίων συλλόγων της χώρας, των Αλ-Χιλάλ και Αλ-Νασρ.

Επί της ουσίας, λοιπόν, θα μπορούσε να υπάρξει νέο «επεισόδιο» στον ανταγωνισμό του Λιονέλ Μέσι με τον Κριστιάνο Ρονάλντο, με τον Πορτογάλο να είναι έτοιμος να κάνει ντεμπούτο στο νέο επαγγελματικό περιβάλλον του.

Όλα λοιπόν έτοιμα για να ξεκινήσει μια στρατηγική που, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των διοργανωτών, θα μπορούσε να φέρει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030 στην χώρα, με τις φήμες να κάνουν λόγο για κατάθεση κοινής υποψηφιότητας με Ελλάδα και Αίγυπτο.