Skip to main content

Πελέ: Όταν η κυβέρνηση της Βραζιλίας του έκοψε τον δρόμο προς την Ευρώπη

REUTERS/Dylan Martinez/File Photo

Ο θρυλικός Πελέ αγωνίστηκε μόνο στη Σάντος και τη Νιου Γιορκ Κόσμος, δεν πέρασε ποτέ τα ευρωπαϊκά σύνορα του ποδοσφαίρου και για αυτό ευθύνεται η βραζιλιάνικη κυβέρνηση της εποχής.

Από το Μουντιάλ του 1958 όταν και έκανε θραύση στα γήπεδα της Σουηδίας μόλις στα 18 του χρόνια, ο Πελέ βρέθηκε στο στόχαστρο όλων των κορυφαίων ευρωπαϊκών ομάδων που ήθελαν να κάνουν δικό τους τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή εκείνης της εποχής.

Στη θρυλική του καριέρα, όμως, φόρεσε μόνο τη φανέλα της Σάντος στα χρόνια της… βασιλείας του (1956-1975) και εκείνη της Νιου Γιορκ Κόσμος(1975-1977) στα τελειώματα της διαδρομής του.

REUTERS

Ο Πελέ… φυλακίστηκε στην αμερικανική ήπειρο και αυτή η πτυχή της ιστορίας φέρει την υπογραφή τού τότε προέδρου της Βραζιλίας, Ζάνιο Κουάδρος.

Σε έγγραφό του, ο ίδιος ανέφερε: «Προβληματίζομαι για την επαναλαμβανόμενη πρόσληψη Βραζιλιάνων ποδοσφαιριστών από ξένους συλλόγους. Τώρα θέλουν να πάρουν και τον Πελέ. Η εξαγωγή αθλητών δεν μας ενδιαφέρει. Περιμένω μέτρα».

Μερικούς μήνες αργότερα, με απόφαση της κυβέρνησης, ο Πελέ ανακηρύχθηκε ως «επίσημος εθνικός θησαυρός» και έκλεισαν μια για πάντα οι πόρτες προς την Ευρώπη.