Skip to main content

Η Ολυμπιονίκης Ερασίμενια καταδικάστηκε ερήμην σε 12 χρόνια φυλάκιση

Τα τελευταία χρόνια οι Αρχές της Λευκορωσίας ασκούν συνεχή καταστολή, με αποτέλεσμα σχεδόν όλα τα στελέχη της αντιπολίτευσης έχουν φυλακιστεί ή οδηγηθεί στην εξορία.

Η Ολυμπιονίκης της κολύμβησης Αλιαξάντρα Ερασίμενια καταδικάστηκε ερήμην σε κάθειρξη 12 ετών στη Λευκορωσία, για «δημιουργία εξτρεμιστικού σχηματισμού», ανακοίνωσε τη Δευτέρα η οργάνωση για τα δικαιώματα Viasna.

Η 36χρονη Ερασίμενια, ασημένια και χάλκινη Ολυμπιονίκης (2012, 2016), κρίθηκε ένοχη από δικαστήριο στο Μινσκ, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο Viasna, το οποίο διευκρίνισε ότι η δίκη ξεκίνησε στις 19 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, η πρώην κολυμβήτρια, η οποία αποσύρθηκε από τον αθλητισμό το 2019 και ζει αυτοεξόριστη, είχε επίσης κριθεί ένοχη για «έκκληση για κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας» και «διάδοση ψευδών πληροφοριών για τα γεγονότα» στη χώρα, το 2020.

Εκείνο το έτος, κατά τη διάρκεια μιας άνευ προηγουμένου διαμαρτυρίας κατά της αμφισβητούμενης επανεκλογής του Προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο, που βρίσκεται στην εξουσία από το 1994, η Ερασίμενια υπέγραψε μια ανοιχτή επιστολή, μαζί με άλλους Λευκορώσους αθλητές, ζητώντας «ελεύθερες εκλογές».

Στη διαδικασία, δημιούργησε το Belarusian Sports Solidarity Foundation (BSSF), έναν οργανισμό που παρέχει οικονομική και νομική βοήθεια σε Λευκορώσους αθλητές που στοχεύουν οι αρχές.
Αυτό αναγνωρίζεται από τις αρχές της Λευκορωσίας ως «εξτρεμιστικό μόρφωμα».

Τον Απρίλιο του 2021, δημοπρατήθηκε το χρυσό της μετάλλιο που κέρδισε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2012 για 13.500 ευρώ για να συγκεντρώσει κεφάλαια για την υποστήριξη αθλητών της αντιπολίτευσης.

Ξεχωριστά, ένας εκπρόσωπος του συνδικάτου, ο Αλεξάντερ Γιάροτσουκ, καταδικάστηκε σήμερα (26/12) σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης για «σοβαρή υπονόμευση της δημόσιας τάξης» το 2020, ανακοίνωσε η Viasna σε ξεχωριστή δήλωση.

Για περισσότερα από δύο χρόνια οι Αρχές της Λευκορωσίας ασκούν συνεχή καταστολή και σχεδόν όλα τα στελέχη της αντιπολίτευσης έχουν φυλακιστεί ή οδηγηθεί στην εξορία.