Skip to main content

Μουντιάλ: Ιρανός σκοτώθηκε επειδή πανηγύρισε την ήττα της ποδοσφαιρικής ομάδας

Soccer Football – FIFA World Cup Qatar 2022 – Group B – England v Iran – Khalifa International Stadium, Doha, Qatar – November 21, 2022 Iran’s Mehdi Taremi scores their second goal from the penalty spot past England’s Jordan Pickford REUTERS/Hannah Mckay

Το Iran Human Rights ανέφερε ότι το προσωπικό ασφαλείας πυροβόλησε και σκότωσε τον 27χρονο Μεχράν Σαμάκ όταν κόρναρε με το αυτοκίνητό του στην πόλη Μπαντάρ Ανζάλι της Κασπίας Θάλασσας το βράδυ της Τρίτης για να γιορτάσει την ήττα της ιρανικής ποδοσφαιρικής ομάδας.

Ένας άνδρας φέρεται να σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας στο βόρειο Ιράν, καθώς αντικυβερνητικοί διαδηλωτές πανηγύριζαν δημόσια τον αποκλεισμό της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου από το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ακτιβιστές δήλωσαν ότι ο Μεχράν Σαμάκ πυροβολήθηκε στο κεφάλι αφού κόρναρε το αυτοκίνητο του στο Μπαντάρ Ανζάλι το βράδυ της Τρίτης.

Το Iran Human Rights ανέφερε ότι το προσωπικό ασφαλείας πυροβόλησε και σκότωσε τον 27χρονο Μεχράν Σαμάκ όταν κόρναρε με το αυτοκίνητό του στην πόλη Μπαντάρ Ανζάλι της Κασπίας Θάλασσας το βράδυ της Τρίτης για να γιορτάσει την ήττα της ιρανικής ποδοσφαιρικής ομάδας.

Το BBC Persian απέκτησε ένα βίντεο που δείχνει την ταφή του κ. Σαμάκ το πρωί της Τετάρτης. Οι πενθούντες ακούγονται να φωνάζουν “Είστε η βρωμιά, είστε οι ανήθικοι, είμαι μια ελεύθερη γυναίκα” – ένα σύνθημα που χρησιμοποιείται συχνά κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Βίντεο από άλλες πόλεις έδειχναν πλήθη να ζητωκραυγάζουν και να χορεύουν στους δρόμους.

Πολλοί Ιρανοί αρνήθηκαν να υποστηρίξουν την ποδοσφαιρική τους ομάδα στο Κατάρ, θεωρώντας την ως εκπροσώπηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Τα μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στο κράτος κατηγόρησαν εχθρικές δυνάμεις εντός και εκτός του Ιράν ότι άσκησαν άδικη πίεση στους παίκτες μετά την ήττα τους με 1-0 από τις ΗΠΑ στον τελευταίο αγώνα του ομίλου.

Οι παίκτες δεν τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο πριν από τον πρώτο τους αγώνα, μια ήττα με 6-2 από την Αγγλία, σε μια προφανή έκφραση αλληλεγγύης προς τους διαδηλωτές. Τραγούδησαν όμως στο παιχνίδι με την Ουαλία, το οποίο κέρδισαν με 2-0, και στην πολιτικά φορτισμένη αναμέτρηση με τις ΗΠΑ. Ορισμένοι διαδηλωτές το θεώρησαν αυτό ως προδοσία του σκοπού τους, παρόλο που υπήρχαν αναφορές ότι η ομάδα δέχθηκε έντονες πιέσεις από τις ιρανικές αρχές.

Αρνούνται ότι άνοιξαν πυρ οι αρχές

Οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν αρνηθεί ότι σκότωσαν ειρηνικούς διαδηλωτές.

Ωστόσο, η συλλογικότητα ακτιβιστών της αντιπολίτευσης 1500tasvir δημοσίευσε βίντεο που, όπως είπε, έδειχναν τις δυνάμεις ασφαλείας να ανοίγουν πυρ εναντίον ανθρώπων στη νοτιοδυτική πόλη Μπεχμπαχάν κατά τη διάρκεια της νύχτας και να ξυλοκοπούν μια γυναίκα στο Καζβίν, νότια της Μπαντάρ Ανζαλί.

Άλλα βίντεο έδειχναν άνδρες και γυναίκες να πανηγυρίζουν τον αποκλεισμό από το Παγκόσμιο Κύπελλο στην Τεχεράνη και σε διάφορες πόλεις στο κυρίως κουρδικό βορειοδυτικό τμήμα της χώρας. Δεκάδες διαδηλωτές φέρονται να έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες εβδομάδες εκεί, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας ενέτειναν την καταστολή τους.

Σε πλάνα από τη γενέτειρα της Mahsa Amini, την πόλη Saqqez, δεκάδες άνθρωποι φαίνονται να ζητωκραυγάζουν και να ανεμίζουν κασκόλ σε μια κεντρική πλατεία πριν από την ανάφλεξη πυροτεχνημάτων.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC