Skip to main content

Παρίσι 2024: Πρόβλημα η κατασκευή των μασκότ στην Κίνα

Paris 2024 Olympics – Official mascots of Paris 2024

Ο Κριστόφ Μπεσί, υπουργός Οικολογικής Μετάβασης της Γαλλίας, θέλει πιστεύει ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για να καταστεί εφικτή η λύση του θέματος.

Η μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού το 2024, οι Φρύγες, παρουσιάστηκε επίσημα χθες (14/11). Μία ημέρα αργότερα ο υπουργός Οικολογικής Μετάβασης της Γαλλίας, Κριστόφ Μπεσί, μίλησε στο μικρόφωνο του France Info, για το γεγονός ότι σχεδόν όλες οι μασκότ των Αγώνων της Γαλλίας κατασκευάζονται στην Κίνα.

Οι Φρύγες αναμένονται να φτάσουν αυτή την εβδομάδα στο επίσημο κατάστημα, στην περιοχή Halles στο κέντρο του Παρισιού και όπως η συντριπτική πλειοψηφία των μαλακών παιχνιδιών που πωλούνται στη Γαλλία, θα προέρχονται από την Κίνα.

Η σύμβαση έχει ανατεθεί στις γαλλικές εταιρείες Gipsy και Doudou et Compagnie, οι οποίες θα μοιραστούν την παραγωγή, αλλά σε αντίθεση με την Gipsy, η οποία κατασκευάζει στην Κίνα, η Doudou et Compagnie σχεδιάζει να παράγει το 15% της ποσόστωσής της στο εργοστάσιό της στο Guerche-de-Bretagne (Ille-et-Vilaine), το οποίο θα επεκταθεί για την περίσταση.

Στο εργοστάσιο αυτό θα γίνει η επένδυση, η συναρμολόγηση και το ράψιμο, αλλά οι πρώτες ύλες και η προετοιμασία των ανταλλακτικών θα προέρχονται από την Κίνα, ενώ, συνολικά, μόλις το 8% των λούτρινων θα κατασκευάζονται στη Γαλλία, διευκρίνισε η οργανωτική επιτροπή (COJO) στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Ερωτηθείς για την κινεζική παραγωγή, ο υπουργός Οικολογικής Μετάβασης απάντησε στον δημοσιογράφο του France Info: «Αν είναι έτσι, υπάρχει πρόβλημα. Από εσάς το έμαθα. Θέλω να πιστεύω ότι έχουμε ακόμη λίγους μήνες πριν από τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων για να μπορέσουμε να διορθώσουμε το θέμα».

Όσο για μια πιθανή «έκτακτη μετεγκατάσταση της παραγωγής στη Γαλλία», ο Κριστόφ Μπεσί απάντησε: «Αντιδρώ άμεσα στις πληροφορίες που μου δίνεις, το κάνω με χαρά, αλλά για να σου πω αναλυτικά το τι πρέπει να γίνει… Μου κάνεις την ερώτηση, υπάρχει πρόβλημα και απαντώ ότι υπάρχει πρόβλημα».

Η οργανωτική επιτροπή υπολογίζει ότι πουλήθηκαν δύο εκατομμύρια αντίγραφα λούτρινων. Εκτός από το επίσημο ηλεκτρονικό κατάστημα κι αυτό του Les Halles, οι μασκότ θα πωλούνται στο Carrefour, που είναι ένας από τους χορηγούς των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και σε εξειδικευμένα καταστήματα παιχνιδιών.