Skip to main content

Η υπόθεση της Βαλίεβα παραπέμφθηκε στο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο

Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ ανακοίνωσε ότι η υπόθεση της νεαρής αθλήτριας του καλλιτεχνικού πατινάζ παραπέμφθηκε στο CAS λόγω έλλειψης συνεργασίας από την πλευρά του αντίστοιχου ρωσικού Οργανισμού.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ (WADA) παρέπεμψε την υπόθεση της αθλήτριας του καλλιτεχνικού πατινάζ Καμίλα Βαλίεβα στο Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS), αφού δεν σημείωσε καμία πρόοδο με τη Ρωσική Υπηρεσία Αντιντόπινγκ, δήλωσε σήμερα (8/11) ο πρόεδρος του WADA, Βίτολντ Μπάνκα.

«Παρά την επίσημη ειδοποίηση της RUSADA για την έγκαιρη επίλυση της υπόθεσης της Καμίλα Βαλίεβα, δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος. Επομένως, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η WADA παρέπεμψε πλέον το θέμα απευθείας στο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο», έγραψε ο Μπάνκα στο Twitter.

Σε ηλικία μόλις 15 ετών, η νεαρή Ρωσίδα έγραψε το όνομά της στην Ιστορία του καλλιτεχνικού πατινάζ καθώς έγινε η πρώτη γυναίκα που πραγματοποίησε τετραπλή περιστροφή, στη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, τον Φεβρουάριο του 2022.

Η Βαλίεβα βρέθηκε θετική στην απαγορευμένη ουσία τριμεταζιδίνη στα εθνικά πρωταθλήματα της Ρωσίας τον Δεκέμβριο του 2021 και το αποτέλεσμα έγινε γνωστό μόλις στις 8 Φεβρουαρίου, μια ημέρα αφότου βοήθησε την ομάδα της να κερδίσει ένα χρυσό μετάλλιο στους Αγώνες της κινεζικής πρωτεύουσας.

Τον περασμένο μήνα η RUSADA είπε δηλώσει ότι δεν θα δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα της έρευνας για το θετικό τεστ της Βαλίεβα, «για την προστασία των συμφερόντων» της 16χρονης σκέιτερ.

Η τριμεταζιδίνη είναι φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία και πρόληψη κρίσεων στηθάγχης και αντιμετωπίζει τα συμπτώματα του ιλίγγου, σύμφωνα με τον οργανισμό φαρμάκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο, μπορεί επίσης να αυξήσει την αποτελεσματικότητα της ροής του αίματος και να βελτιώσει την αντοχή, στοιχεία που είναι κρίσιμα για κάθε αθλητική απόδοση υψηλού επιπέδου.

Ως εκ τούτου, βρίσκεται στον κατάλογο απαγορευμένων ουσιών του WADA, στην κατηγορία των «ορμονικών και μεταβολικών ρυθμιστών».

Προς υπεράσπισή της, η Βαλίεβα είπε δηλώσει ότι το θετικό τεστ ήταν αποτέλεσμα σύγχυσης με φάρμακο που λάμβανε για την καρδιά του ο παππούς της.

Σε εκείνη την περίπτωση το CAS είχε αποφασίσει πως η 15χρονη τότε αθλήτρια θα συνεχίσει να αγωνίζεται στους Αγώνες του Πεκίνου, υποστηρίζοντας μια προηγούμενη απόφαση του RUSADA να άρει την απαγόρευση της αθλήτριας.

Το CAS είχε αναφέρει το γεγονός ότι η Βαλίεβα ήταν «προστατευόμενο πρόσωπο» σύμφωνα με τους κανόνες του WADA, αλλά εκείνη η απόφαση δεν είχε εξετάσει την ουσία της υπόθεσης, δηλαδή το θέμα του ντόπινγκ.

Σε εκείνη την περίπτωση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ είχε δηλώσει απογοητευμένος με την απόφαση και ο Μπάνκα είχε πει ότι «το ντόπινγκ των παιδιών είναι κακό και ασυγχώρητο».

naftemporiki.gr