Skip to main content

Μουντιάλ 2022: Νέο «λάδι στη φωτιά» από πρεσβευτή της διοργάνωσης

Οι δηλώσεις πρεσβευτή του Κατάρ 2022 («Η ομοφυλοφιλία απαγορεύεται γιατί είναι ψυχική βλάβη») δημιουργούν νέα ένταση κι αντιπαραθέσεις, ενώ η έναρξη του Μουντιάλ απέχει μόλις 12 ημέρες.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ πλησιάζει όλο και περισσότερο και η διαμάχη συνεχίζεται σχετικά με τους νόμους της χώρας του Κόλπου, που είναι πολύ περιοριστικοί ως προς την ομοφυλοφιλία, η οποία θεωρείται παράνομη σε αυτά τα μέρη.

Αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους ποδοσφαιρόφιλους οπαδούς της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας που θέλουν να ταξιδέψουν στην αραβική χώρα και να παρακολουθήσουν την εκδήλωση.

Και λίγο πριν την έναρξη έρχονται δηλώσεις που επιδεινώνουν περαιτέρω τη συζήτηση. Δια στόματος Καλίντ Σαλμάν, ενός από τους πρεσβευτές του Κατάρ 2022, σε συνέντευξή του στη γερμανική ZDF. Στην οποία γίνεται σαφές τι περιμένει η χώρα από όσους θα έρθουν να παρακολουθήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο…

«Πρέπει να αποδεχτούν ποιοι είναι οι κανόνες εδώ. Και η ομοφυλοφιλία είναι “χαράμ”. Ξέρετε τι σημαίνει “χαράμ;”. Σημαίνει απαγορευμένο, επομένως εκτός νόμου».

Στην ερώτηση γιατί απαγορεύεται η ομοφυλοφιλία, η απάντηση ήταν: «Δεν είμαι αυστηρός μουσουλμάνος, αλλά ξέρεις γιατί απαγορεύεται; Επειδή πρόκειται για ψυχική βλάβη».

Όπως αναφέρει η New York Post, σε εκείνο το σημείο η συνέντευξη διακόπηκε αμέσως από ένα από τα παρόντα στελέχη. Οι δηλώσεις όμως άρχισαν ήδη να κάνουν τον γύρο του κόσμου, δημιουργώντας ακόμη ένα πρόβλημα στην εικόνα του Κατάρ (και κατ’ επέκταση ολόκληρης της διοργάνωσης) όταν όλα είναι πρακτικά έτοιμα για την έναρξη του Μουντιάλ.

Αυτά είναι λόγια που σίγουρα δεν βοηθούν να αμβλυνθούν οι τόνοι, αλλά που το μόνο που θα κάνουν είναι να εντείνουν τη διαμάχη τη στιγμή που το θέμα φτάνει έως και τους ποδοσφαιριστές.

Ο αρχηγός της Εθνικής Αγγλίας, Χάρι Κέιν, αποφάσισε ότι θα φορέσει το περιβραχιόνιο με το ουράνιο τόξο, ενώ άλλες ομοσπονδίες εργάζονται σε διάφορες πρωτοβουλίες για την υποστήριξη των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, οι δηλώσεις του Καλίντ Σαλμάν έρχονται σίγουρα σε αντίθεση με εκείνες που διαβεβαίωναν ότι όλοι θα ήταν ευπρόσδεκτοι στη χώρα.

Από την πλευρά της, η FIFA προσπαθεί να διασφαλίσει ότι η προσοχή όλων θα είναι στραμμένη στο τι θα συμβεί στον αγωνιστικό χώρο, άρα στο ίδιο το αθλητικό γεγονός.

Αλλά μπροστά σε τέτοια προβλήματα, τα οποία θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την εμπειρία των οπαδών κι επίσης να οδηγήσουν σε απροσδόκητες συνέπειες με τις τοπικές αρχές επιβολής του νόμου, είναι λογικό να σκέφτεται κάποιος και όλα τα άλλα…