Skip to main content

Νέο «Μπερναμπέου»: οι τιμές για τα σπίτια γύρω από το γήπεδο αυξήθηκαν 60%

Στο επίκεντρο του φαινομένου βρίσκεται η απόφαση του συλλόγου να κάνει το γήπεδο κεντρικό σημείο στον προγραμματισμό συναυλιών στην Μαδρίτη

Το ότι το νέο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» ήταν κάτι μοναδικό στην Ευρώπη έγινε κατανοητό στον πρώτο ημιτελικό μεταξύ της Ρεάλ Μαδρίτης και της Μάντσεστερ Σίτι στο Champions League.

Από την άλλη, η θρυλική εγκατάσταση της ισπανικής πρωτεύουσας, γίνεται καθοριστικός παράγοντας στις αποφάσεις των κατοίκων να βάλουν το σπίτι τους προς πώληση.

Σύμφωνα με έκθεση που συνέταξε η εταιρεία συμβούλων ακινήτων Gloval, στη Ζώνη 1, την πιο κοντινή στο γήπεδο της Ρεάλ Μαδρίτης και, ως εκ τούτου, την πιο άμεσα επηρεασμένη από τη νέα χρήση αυτού του αθλητικού χώρου ως συναυλιακού χώρου αύξηση στην προσφορά κατοικιών προς πώληση έφτασε στο 57%, ενώ αύξηση σημειώθηκε και στη Ζώνη 2, αλλά «μόνο» κατά 22%.

Έκρηξη στα τουριστικά διαμερίσματα

Σίγουρα η απόφαση του συλλόγου να το κάνει σημαντικό κόμβο για καλοκαιρινές συναυλίες (για παράδειγμα, της Τέιλορ Σουίφτ) έχει δυσαρεστήσει περισσότερους από έναν κατοίκους.

Η κερδοσκοπία ήταν πάντα παράγοντας, δεδομένου ότι στη Ζώνη 2 σημειώθηκε αύξηση του αριθμού των διαμερισμάτων υπό καθεστώς τουριστικής ενοικίασης ίση με το 40% των μονάδων και το 35% του αριθμού των κλινών.

Στη Ζώνη 1, ωστόσο, ο αριθμός των τουριστικών κατοικιών αυξήθηκε κατά 19% και αυτός των κλινών κατά 16%. Σε όλη τη μείζονα περιοχή ο αριθμός των κατοικιών που αποσύρθηκαν από την αγορά για τουριστική χρήση εκτοξεύτηκε κατά 41%.

Ένα κύμα που μαρτυρεί το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει για την περιοχή, αλλά που οδήγησε τον δήμο της Μαδρίτης να μπλοκάρει τις παραχωρήσεις για νέες τουριστικές άδειες από τον περασμένο Απρίλιο, αυξάνοντας τις κυρώσεις για όσους προσπαθούν να το κάνουν παράτυπα.

Μειώνεται ο αριθμός των ενοικιάσεων, πέφτει η αξία των σπιτιών

Ταυτόχρονα, τα ενοίκια έχουν καταρρεύσει, δεδομένης και της αύξησης των τιμών που στην περιοχή έχουν ξεπεράσει αυτές που ισχύουν σε πιο κεντρικές περιοχές της ισπανικής πρωτεύουσας.

Ενώ, όσον αφορά τη γενική αξία ενός ακινήτου, από τότε που ξεκίνησαν οι εργασίες ανακαίνισης (2019) αυτή έχει αυξηθεί κατά 20-30%, όπως και στην υπόλοιπη Μαδρίτη.

Η αύξηση δεν συνάδει με τις δημοφιλέστερες περιοχές της πρωτεύουσας, που εδώ και χρόνια βλέπουν ακίνητα να πωλούνται προς 10.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, αν όχι περισσότερο.

Στο Chamartín, συγκεκριμένα, η περιοχή δίπλα στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» δεν έχει καμία σχέση με τις πιο αριστοκρατικές γειτονιές της Μαδρίτης και μάλιστα είναι αδύνατο η τιμή πώλησης να φτάσει τα 8.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Τέλος, ένα συγκεκριμένο παράδειγμα αφορά ένα ακίνητο 250 τ.μ., το οποίο διαφημίζεται από τον οίκο Sotheby’s και βρίσκεται λίγα μέτρα από το «Σαντιάγο Μπερναμπέου».

Η τιμή του έχει μειωθεί κατά 16%, από 1,7 σε 1,42 εκατ. ευρώ. Το ίδιο φαινόμενο βρέθηκε και σε άλλο ακίνητο 280 τετραγωνικών μέτρων που από 1,85 έφτασε στο 1,75 εκατ. ευρώ, με μείωση 10%.

naftemporiki.gr