Skip to main content

Γεράρδ Πικέ: αποχωρεί ο ποδοσφαιριστής, έρχεται ο επιχειρηματίας

Το μέλλον του Ισπανού διεθνή ποδοσφαιριστή της Μπαρτσελόνα, που σήμερα (5/11) θα παίξει τον τελευταίο αγώνα του στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, βρίσκεται στον κόσμο των επιχειρήσεων.

Ο Γεράρδ Πικέ τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας με την ανακοίνωση ότι θα αποχωρήσει από την Μπαρτσελόνα στα μέσα της σεζόν και τώρα κάθε μικρή πτυχή της ζωής του Ισπανού αμυντικού επανέρχεται στο προσκήνιο, με την επιχειρηματική δραστηριότητά του να μην αποτελεί εξαίρεση.

Ταυτόχρονα με την πορεία της ποδοσφαιρικής ζωής του, ο Ισπανός διεθνής ακολούθησε μια εκπληκτική τροχιά ως επιχειρηματίας. Η προθυμία να ακολουθήσει επιχειρηματικά συμφέροντα πιστοποιείται επίσης από την επιλογή της προσπάθειας να κατανοήσει κάτι περισσότερο από τον κόσμο εκτός του ποδοσφαίρου.

Ο Πικέ, μάλιστα, παρακολούθησε μαθήματα επιχειρήσεων στο Esade (μία από τις πιο γνωστές σχολές επιχειρήσεων στον κόσμο με έδρα τη Βαρκελώνη) και κυρίως στο Χάρβαρντ.

Από το εστιατόριο στις συναλλαγές με τη Rakuten

Οι επενδύσεις ξεκίνησαν από ένα εστιατόριο, αλλά το 2017 άλλαξαν όλα: εκείνη τη χρονιά ίδρυσε την Kosmos Global Holding, ένα επενδυτικό ταμείο του οποίου έγινε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος και το οποίο έλαβε την οικονομική υποστήριξη του Χιρόσι Μικιτάνι, προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Rakuten, της ιαπωνικής εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου με τζίρο άνω των 5 δισ. ευρώ.

Οι σχέσεις μεταξύ Πικέ και Μικιτάνι ευνόησαν επίσης τη συμφωνία μεταξύ της Μπαρτσελόνα και της ίδιας της Rakuten, η οποία έγινε χορηγός της φανέλας των «Μπλαουγκράνα» με 55 εκατομμύρια ετησίως (μείωση στα 30 εκατομμύρια για την επόμενη σεζόν).

Το όνομα του Πικέ και της Kosmos, μεταξύ των οποίων μέλος είναι και ο Λιονέλ Μέσι («είναι μέρος της οικογένειας»), θα παραμείνει συνδεδεμένο πάνω απ’ όλα με την επανάσταση του Davis Cup: η ιδέα αλλαγής του φορμάτ προήλθε από τον Πικέ, με την πρώτη έκδοση υπό τη νέα μορφή single-venue να πραγματοποιείται τον Νοέμβριο του 2019 και να εγγυάται στην ITF (Διεθνής Ομοσπονδία Αντισφαίρισης) 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα 25 χρόνια.

Ποδόσφαιρο, ΜΜΕ και ψυχαγωγία

Ωστόσο, η δραστηριότητα του Πικέ δεν θα μπορούσε να μην αφορά και το ποδόσφαιρο. Μάλιστα, η Kosmos έχει αγοράσει την πλειοψηφία της Ανδόρας, η οποία σήμερα μετέχει στη Β΄ Εθνική Ισπανίας, ενώ έχουν κυκλοφορήσει φήμες περί ενδιαφέροντος για τη Λουγκάνο (Ελβετία) και τους Άγγλους της Νοτς Κάουντι.

Ακόμη και στον κόσμο του ποδοσφαίρου, πάντως, ο Καταλανός κεντρικός αμυντικός «παίζει» σε υψηλό επίπεδο: το ταμείο του διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη συμφωνία διεξαγωγής του ισπανικού Σούπερ Καπ στη Σαουδική Αραβία (μια συμφωνία αξίας 120 εκατομμυρίων ευρώ για τρεις σεζόν), με διαμάχες και σκάνδαλα. για σχέσεις με τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Λουίς Ρουμπιάλες κι έρευνα από την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Όλα αυτά χωρίς να ξεχνάμε τις άλλες επενδύσεις, δεδομένου ότι η Kosmos δραστηριοποιείται επίσης στον κόσμο των μέσων ενημέρωσης (παραγωγός, μεταξύ άλλων, μιας σειρά για την “Μπάρτσα” που διανέμεται επίσης στο Netflix), στα eSports, στα ακίνητα και στον τομέα των τροφίμων, καθώς και εταιρείες σχετικές σε ισοτονικά ποτά, γυαλιά ηλίου κι εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών.

Στο επίκεντρο ωστόσο παραμένει η Kosmos. Το 2018 το εργατικό δυναμικό της ήταν έξι άτομα και οι ζημίες ανήλθαν σε 1,8 εκατομμύρια. Τώρα υπάρχουν περίπου 70 μόνιμοι εργαζόμενοι και προγραμματίζονται μπόνους για το 2022, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τα 21,5 εκατομμύρια ευρώ που εισήγαγε ο ίδιος ο Πικέ τον περασμένο Ιούνιο, ως αύξηση κεφαλαίου.

Πλέον οι βασικοί τομείς της εταιρείας είναι ο αθλητισμός και η ψυχαγωγία, όπως η παραγωγή του ντοκιμαντέρ «La Decisión» με τον Αντουάν Γκριεζμάν ή το «Matchday», που κινηματογράφησε τις στιγμές της καθημερινότητας των παικτών της Μπαρτσελόνα.

Οι περιορισμοί του νέου αθλητικού νόμου

Εν κατακλείδι, πάντα όπως αναφέρει η El Pais, η Kosmos είναι πλέον ένας από τους χορηγούς του Champions League Γυναικών και διαχειρίζεται τα δικαιώματα της Ligue 1, του γαλλικού κορυφαίου πρωταθλήματος, όπου αγωνίζονται οι πρώην συμπαίκτες του στους «Μπλαουγκράνα», Μέσι (με τον οποίο οι σχέσεις δεν είναι πλέον όπως παλιά) και Νεϊμάρ.

Αλλά στην πραγματικότητα, οι στενές σχέσεις μεταξύ του Πικέ και του κόσμου του ισπανικού ποδοσφαίρου ενδέχεται να συγκαταλέγονται στους λόγους για τους οποίους επίσπευσε την αποχώρησή του, λαμβάνοντας υπόψη ότι μια διάταξη του νέου αθλητικού νόμου που πρόκειται να εγκριθεί στην Ισπανία θα απαγορεύσει στους παίκτες με αγωνιστική δραστηριότητα να έχουν εμπορικές σχέσεις με μια διοργάνωση στην οποία συμμετέχουν.