Skip to main content

Η Παρί Σεν Ζερμέν «αντάλλαγμα» για το Μουντιάλ του 2022;

Οι δεσμοί μεταξύ του πρώην Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί και του Κατάρ συνεχίζουν να τροφοδοτούν υποψίες. Μετά τον φερόμενο ρόλο του πρώην ηγέτη των Ηλυσίων (2008-2012) στην ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η παρέμβασή του στην πώληση της Παρί Σεν Ζερμέν στο κρατικό επενδυτικό ταμείο του Κατάρ βρίσκεται πλέον στο μικροσκόπιο.

Σύμφωνα με άρθρο της Mediapart, ο τότε μέτοχος της γαλλικής ομάδας, Σεμπαστιέν Μπαζάν, κατάφερε να διπλασιάσει την τιμή πώλησης του συλλόγου με τη βοήθεια του Σαρκοζί και του γιου του, Πιέρ.

Τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι αστυνομικοί του Γραφείου Καταπολέμησης Διαφθοράς της Εθνικής Οικονομικής Εισαγγελίας φέρεται να αποκαλύπτουν πώς, χάρη στον πατέρα και τον γιο Σαρκοζί και τον Κλοντ Γκιάντ, σήμερα διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Accor, ο Μπαζάν κατάφερε να διπλασιάσει την τιμή πώλησης του παριζιάνικου συλλόγου, περνώντας από τα 30 στα 64 εκατ. ευρώ.

Τα έγγραφα συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας για «διαφθορά» ως προς την ανάθεση του Μουντιάλ 2022, που θα φιλοξενήσει το Κατάρ.

Η γαλλική Δικαιοσύνη άρχισε να ερευνά το 2016 κι επικεντρώθηκε στο «μυστικό γεύμα» στα Ηλύσια, όπου παρευρέθηκαν ο Σαρκοζί, ο τότε πρόεδρος της UEFA και αντιπρόεδρος της FIFA Μισέλ Πλατινί, ο διάδοχος πρίγκιπας του Κατάρ, νυν εμίρης, Ταμίμ Μπεν Χαμάντ Αλ Τάνι και ο πρωθυπουργός του εμιράτου, Χαμάντ Μπεν Τζάσεμ Αλ Τάνι. Η ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ έγινε εννέα ημέρες μετά τη συνάντηση, με την ψήφο του Μισέλ Πλατινί.

Ο τότε πρόεδρος της FIFA, Σεπ Μπλάτερ, κατέθεσε ότι ο Πλατινί τού τηλεφώνησε αμέσως μετά το γεύμα λέγοντας ότι ο Σαρκοζί του είχε συστήσει να ψηφίσει« υπέρ του Κατάρ».

Ο πρώην νούμερο 2 της FIFA, Γάλλος Ζερόμ Βαλκ, είχε δηλώσει πρόσφατα ότι «υπήρξε μια ανατροπή, μια ξαφνική αλλαγή από την πλευρά του Πλατινί, που συνδέεται με κάτι. Ή το γεγονός ότι ξαφνικά συνειδητοποίησε ότι το Κατάρ ήταν ο καλύτερος υποψήφιος, ή εκείνο το γεύμα όπου συζητήθηκαν όλα αυτά».

Οι Γάλλοι ερευνητές αναρωτιούνται εάν ο Σαρκοζί έλαβε κάποιο είδος αποζημίωσης σε αντάλλαγμα. Σε κάθε περίπτωση, τα γεγονότα που ακολούθησαν ήταν: η αγορά της Παρί Σεν Ζερμέν από την Qatar Sports Investments το 2011, η δημιουργία της πλατφόρμας Bein-Sport TV στη Γαλλία με τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Ligue 1 κι αυτά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, όπως επίσης η πώληση των μαχητικών αεροσκαφών Rafale, που πραγματοποιήθηκε το 2015 με τιμή 6,3 δισ. ευρώ.

naftemporiki.gr