Skip to main content

Ρονάλντο: Οι άγνωστες πτυχές της ζωής ενός θρύλου

Η φήμη, τα χρήματα και η επαγγελματική ικανοποίηση δεν αρκούν πάντα για να είσαι ευτυχισμένος. Αυτό το γνωρίζει καλά ο Ρονάλντο, ο οποίος κατά την παρουσίαση του ντοκιμαντέρ του DAZN «Το Φαινόμενο: Άνοδος, Πτώση και Λύτρωση του Ρονάλντο» μίλησε στην ισπανική Marca και υπεισήλθε σε προσωπικές εκμυστηρεύσεις.

Ο παλαίμαχος Βραζιλιάνος θρύλος, αφού είδε πόσο σημαντικό είναι το Παγκόσμιο Κύπελλο για τον λαό της χώρας («Το Μουντιάλ εδώ χωρίζεται ανάμεσα στο ποιος κερδίζει και ποιος χάνει», είπε στον δημοσιογράφο Τιμ Βίκερι), προχώρησε παραπέρα.

«Βρίσκομαι σε θεραπεία για 2,5 χρόνια, υπέφερα από κατάθλιψη και τώρα καταλαβαίνω πολύ καλύτερα τι είχα ζήσει στο παρελθόν. Προέρχομαι από μια γενιά όπου έπρεπε να βάλεις τα δυνατά σου για να βγεις από την άμμο. Κοιτάζω πίσω και καταλαβαίνω ότι έχουμε εκτεθεί σε ένα πολύ σημαντικό ψυχικό στρες χωρίς να είμαστε προετοιμασμένοι να το κάνουμε», εξομολογήθηκε.

«Στο παρελθόν δεν υπήρχε καμία ανησυχία για την ψυχική υγεία των παικτών. Σήμερα, όμως, οι παίκτες είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι, λαμβάνουν την απαραίτητη ιατρική περίθαλψη για να αντιμετωπίσουν την ημέρα και επίσης μελετώνται περισσότερο: τα προφίλ, πώς αντιδρούν, πώς πρέπει να αντιδράσουν… Στην εποχή μου δεν υπήρχε τίποτα από όλα αυτά, κανένας που να γνώριζε ότι το ποδόσφαιρο μπορεί να προκαλέσει πολύ άγχος και να είναι πολύ καθοριστικό για την υπόλοιπη ζωή».

Επιστρέφοντας στο ποδόσφαιρο, ο Ρονάλντο ορίζει το Παγκόσμιο Κύπελλο ως την καρδιά της ποδοσφαιρικής ιστορίας, υπενθυμίζοντας ότι στη Βραζιλία ζεις και μεγαλώνεις ονειρευόμενος να το κερδίσεις. Το έκανε το 2002 και σήμερα είναι πεπεισμένος ότι ήταν ο σημαντικότερος αθλητικός θρίαμβος της καριέρας του.

Ποιος θα κερδίσει όμως στο Κατάρ; Σε αυτό ο Ρονάλντο δεν παραδέχεται δισταγμούς, τουλάχιστον στα χαρτιά: «Η Βραζιλία ξεκινά πάντα ως φαβορί. Παντού. Με το ταλέντο που έχουμε πρέπει να είμαστε πρωταγωνιστές. Η Βραζιλία και η Αργεντινή εκπροσωπούν πολύ καλά τη Νότια Αμερική, αλλά οι Ευρωπαίοι κερδίζουν από το 2006. Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Βραζιλία, Αργεντινή, μην τα βάλετε σε σειρά, αλλά έχουν όλες μεγάλες ευκαιρίες».

naftemporiki.gr