Skip to main content

Το «παρελθόν» της Εθνικής με τους αντίπαλους στον όμιλο του EURO 2024

Αρκετά γνώριμη είναι η Ολλανδία στην Εθνική ομάδα, καθώς την έχει συναντήσει ξανά σε προκριματικά EURO, ενώ ήταν επίσης η πρώτη ομάδα που αντιμετώπισε σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης.

Αντίθετα, είναι η πρώτη φορά με την Γαλλία σε όμιλο, αλλά και ωραίες αναμνήσεις από το 2004 απέναντι στους «τρικολόρ». Πρώτη θα είναι και με το Γιβραλτάρ σε EURO, ενώ με την Ιρλανδία υπάρχουν μόνο φιλικοί αγώνες.

Η Ολλανδία είναι η πρώτη ομάδα που αντιμετώπισε η Ελλάδα σε τελική φάση διοργάνωσης. Στις 11 Ιουνίου 1980, στη Νάπολι, στην πρεμιέρα του Κυπέλλου Εθνών όταν η Εθνική ηττήθηκε με 0-1 από το γκολ του Κιστ στο 64΄. 

Η Ολλανδία ήταν αντίπαλος και στα προκριματικά των EURO 1988 και 1992, με απολογισμό μια ισοπαλία στην Ολλανδία και τρεις ήττες.

Η μοναδική νίκη της Ελλάδας επί των «Οράνιε» καταγράφηκε σε φιλικό αγώνα στο «Φίλιπς Στάντιον» το Σεπτέμβριο του 2016. Αυτό ήταν και το μοναδικό παιχνίδι μεταξύ των δύο χωρών μετά το 2004.

Με τη Γαλλία η Ελλάδα έχει να συναντηθεί σε επίσημο από το θρίαμβο στα προημιτελικά του EURO 2004 με 1-0 (65΄ Χαριστέας), ενώ για πρώτη φορά στην Ιστορία της βρίσκει αντίπαλο τους «Μπλε» σε όμιλο οποιασδήποτε διοργάνωσης, καθώς το 1958 την είχε αντιμετωπίσει σε δύο παιχνίδια (νοκ άουτ) για το Κύπελλο Εθνών του 1960.

Για πρώτη φορά θα συναντηθεί η Ελλάδα και με την Ιρλανδία σε αγώνα επίσημης διοργάνωσης. Οι δύο ομάδες έχουν παίξει τρία φιλικά, με απολογισμό δύο νίκες και μια ισοπαλία για την Εθνική, που δεν έχει δεχθεί γκολ.

Όσο για το Γιβραλτάρ, η Ελλάδα το αντιμετώπισε στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018 και μέτρησε δύο νίκες, πετυχαίνοντας από τέσσερα γκολ στην κάθε μία.