Skip to main content

Παγκόσμια πρωταθλήτρια στο βόλεϊ η Ιταλία

Ο ουρανός πάνω από το Κατοβίτσε ήταν πιο γαλανός από ποτέ το βράδυ της Κυριακής, 11 Σεπτεμβρίου…

Περίπου 1/4 αιώνα (24 χρόνια) μετά τον παγκόσμιο τίτλο με τον Φερντινάντο Ντε Τζόρτζι αθλητή, η Ιταλία με εκείνον στον πάγκο τώρα και ήδη πρωταθλήτρια Ευρώπης, επέστρεψε στην κορυφή του κόσμου.

Ένας άθλος ενάντια σε όλες τις πιθανότητες και σε μια βραδιά που… μύριζε θρύλο για το πώς έφτασε ο τίτλος στην Εθνική Ιταλίας και για το τι έχει κάνει αυτή η ομάδα για να στεφθεί παγκόσμια πρωταθλήτρια, νικώντας την απερχόμενη βασίλισσα του κόσμου Πολωνία με 3-1 (22-25, 25-21, 25-18, 25-20) μέσα στο σπίτι της, στον τελικό του Μουντοβόλεϊ 2022.

Δεν ήταν σίγουρα η ίδια ιστορία με τότε, είναι διαφορετική και υπάρχει μόνο το DNA ανθρώπων που δεν τα παρατάνε ποτέ και μπορεί να χάσουν ένα παιχνίδι, αλλά που πρώτα αφήνουν την ψυχή τους στο τάραφλεξ.

Σε κάθε περίπτωση, το κατάμεστο κλειστό της πολωνικής πόλης έμεινε σιωπηλό μετά το πρώτο σετ και στο γήπεδο μόνο η Ιταλία τραγουδούσε ως το τέλος…

Πριν από τον τελευταίο τίτλο, οι «ατζούρι» ήταν «χρυσοί» το 1990, το 1994 (Αθήνα) και το 1998. Είναι το πέμπτο μετάλλιο της Ιταλίας στο Μουντιάλ και η μόνη ομάδα που συμπλήρωσε 4 χρυσά, μετά την πρώην ΕΣΣΔ (6), ενώ η Πολωνία παρέδωσε το στέμμα μετά από κυριαρχία 8 ετών.

Μεγάλη εμφάνιση έκανε ο πασαδόρος Σιμόνε Τζιανέλι, που μάλιστα σημείωσε 7 πόντους. Πρώτος σκόρερ της Ιταλίας ήταν ο Ντανιέλε Λάβια με 19 πόντους, ο Μικελέτο είχε 14 και ο Ρομάνο 13. 

Η Πολωνία είχε σε… αφλογιστία το βασικό επιθετικό όπλο της, καθώς ο Κούρεκ ήταν εκτός αγώνα με μόλις 8 πόντους, ενώ 7 σημείωσε ο άλλος διαγώνιος (Κασμάρεκ) που τον αντικατέστησε. Ο Σλίβκα είχε 12 πόντους και ο Σέμενιουκ 11, οπότε με τέτοια ποσοστά δεν είχε τύχη απέναντι στους αποφασισμένους Ιταλούς.

naftemporiki.gr