Skip to main content

Η Νιούκαστλ έλαβε δάνειο 170 εκατ. ευρώ από την HSBC

Η Νιούκαστλ χρησιμοποιεί το δανεισμό για να ενισχυθεί εντός κι εκτός γηπέδου. Ο σύλλογος της Premier League, που από τον Οκτώβριο του 2021 ελέγχεται από κοινοπραξία υπό την ηγεσία του Ταμείου Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, υπέγραψε συμφωνία με την HSBC (έναν από τους μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους στον κόσμο) για ένα δάνειο που η ταμπλόιντ Sun υπολογίζει σε 140 εκατομμύρια λίρες (περίπου 170 εκατ. ευρώ).

Η συμφωνία επικυρώθηκε στις 25 Ιουλίου, όπως αποδεικνύεται από έγγραφα που κατατέθηκαν στο Companies House, το βρετανικό μητρώο εταιρειών. Η συμφωνία έκλεισε από το σύλλογο με τη δέσμευση μελλοντικών εσόδων από εισιτήρια και τηλεοπτικά δικαιώματα, μια κίνηση στην οποία ήδη πρωτοστάτησαν ομάδες όπως η Έβερτον, η Γουέστ Χαμ, η Φούλαμ και η Σαουθάμπτον.

Αυτή η λειτουργία διευκολύνει τις βραχυπρόθεσμες ταμειακές ροές, καθώς η εταιρεία επιδιώκει να ενισχυθεί εντός και εκτός γηπέδου. Οι κανόνες του Financial Fair Play της Premier League έχουν περιορίσει το ποσό που μπορεί να πληρώσει η ιδιοκτησία απευθείας για μεταγραφές, ενώ όσον αφορά τυχόν συμφωνίες χορηγίας με επιχειρήσεις που σχετίζονται με τη Σαουδική Αραβία, η Νιούκαστλ θα πρέπει να περιμένει μέχρι το επόμενο έτος.

Εδώ, λοιπόν, προέκυψε η ιδέα της προσφυγής στο δάνειο. Οι Σαουδάραβες, οι οποίοι κατέχουν το 80% του συλλόγου, έχουν ξοδέψει σχεδόν 150 εκατομμύρια λίρες σε παίκτες από τότε που ανέλαβαν το σύλλογο από τον πρώην ιδιοκτήτη Μάικ Άσλεϊ, τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ έχουν επίσης ανακατασκευάσει το προπονητικό κέντρο κι έχουν αναβαθμίσει ορισμένες περιοχές του γηπέδου της ομάδας, του Σεντ Τζέιμς Παρκ.

Η Νιούκαστλ έλαβε 119 εκατομμύρια λίρες σε τηλεοπτικά δικαιώματα τη σεζόν 2020-21, ενώ το Σεντ Τζέιμς Παρκ έφερε 25 εκατομμύρια λίρες από τους αγώνες την περίοδο 2018-19, η τελευταία που δεν επηρεάστηκε από την έκτακτη ανάγκη του κορωνοϊού.