Skip to main content

Στην Επιτροπή Αθλητών της ΔΟΕ η Φίλιξ

Οι Ολυμπιονίκες Άλισον Φίλιξ, Άλιστερ Μπράουνλι, Ολουσέγι Σμιθ και Μασομά Αλί Ζάντα εντάχθηκαν στην Επιτροπή Αθλητών της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, μια ομάδα που χρησιμεύει ως σύνδεσμος μεταξύ των αθλητών και της ΔΟΕ.

Οι προαναφερόμενοι διορίστηκαν από τον πρόεδρο της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ και μπορούν να υπηρετήσουν θητεία έως και οκτώ ετών στην Επιτροπή, η οποία δίνει φωνή στους αθλητές και λαμβάνει υπόψη τις απόψεις τους για τις Ολυμπιακές αποφάσεις.

Ο Μπράουνλι κατάκτησε δύο φορές χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στο τρίαθλο για λογαριασμό της Μεγάλης Βρετανίας και ήδη είναι μέλος της Επιτροπής Αθλητών των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών. Είναι επίσης μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Αθλητών των Αγώνων Κοινοπολιτείας του Μπέρμιγχαμ 2022.

Η Αμερικανίδα σπρίντερ Άλισον Φίλιξ, μια από τις πιο επιτυχημένες αθλήτριες στην ιστορία του στίβου των Ολυμπιακών Αγώνων, κατάκτησε 11 μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες, τα επτά χρυσά.

Αποσύρθηκε μετά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου που διεξήχθη στο Γιουτζίν του Όρεγκον πριν από λίγες ημέρες, όπου βοήθησε τις Ηνωμένες Πολιτείες να κερδίσουν το χρυσό στα 4Χ400μ.

Η Αλί Ζάντα, από το Αφγανιστάν, είναι η πρώτη πρόσφυγας αθλητής που συμμετέχει στην Επιτροπή. Ποδηλάτισσα που ήταν με την Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων της ΔΟΕ στους Αγώνες του Τόκιο, είχε υποστεί παρενόχληση ως γυναίκα που έκανε ποδήλατο στο Αφγανιστάν. Της χορηγήθηκε άσυλο στη Γαλλία το 2017.

Ο Ολουσέγι Σμιθ έχει εκπροσωπήσει τον Καναδά στους Θερινούς και Χειμερινούς Αγώνες τρέχοντας τη σκυταλοδρομία 4×100 το 2012. Η Επιτροπή θα αποτελείται από 14 γυναίκες και 9 άνδρες.