Skip to main content

Πόσο αξίζει το νέο Champions League;

Η ανάμνηση του τελευταίου θριάμβου της Ρεαλ Μαδρίτης είναι ακόμα νωπή. Στις 28 Μαΐου 2022 η «βασίλισσα» πρόσθεσε άλλη μια θρυλική σελίδα στο βιβλίο των ρεκόρ της, νικώντας τη Λίβερπουλ με 1-0 στον τελικό του Champions League στο Παρίσι και κατακτώντας τον 14ο τίτλο στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση. 

Μια επιτυχία που ήρθε στο τέλος μιας σταθερά ανοδικής πορείας, με πέντε νίκες στη φάση των ομίλων και τους αποκλεισμούς των Παρί Σεν Ζερμέν, Τσέλσι και Μάντσεστερ Σίτι στους νοκ άουτ αγώνες. 

Οι παίκτες του Κάρλο Αντσελότι θα ξεκινήσουν την υπεράσπιση του τίτλου τους από τον επόμενο Σεπτέμβριο, παρότι για τη σεζόν 2022-2023 η Ρεάλ Μαδρίτης δεν θα ξεκινήσει με τις εύνοιες των προβλέψεων του Champions League.

Στόχος του προέδρου Φλορεντίνο Πέρεθ, ωστόσο, είναι να ξαναγράψει την ιστορία και να δοκιμάσει την επίθεση στο δέκατο πέμπτο τρόπαιο, γεμίζοντας τα ταμεία του συλλόγου με αυτόν τον τρόπο: στην τελευταία διοργάνωση, για παράδειγμα, η Ρεάλ εισέπραξε περίπου 141,5 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 21,4 εκατομμύρια χάρη στη νίκη στον τελικό.

Δεν είναι τυχαίο ότι αυτό το Κύπελλο είναι το πιο περιζήτητο κι επιθυμητό τρόπαιο απ΄ όλα. Το να παίζεις στα πιο όμορφα γήπεδα της Ευρώπης, απέναντι σε ομάδες υψηλού κύρους, είναι η επιθυμία κάθε επαγγελματία ποδοσφαιριστή. 

Ακόμη και τα στελέχη των ομάδων, ωστόσο, έχουν σημαντικούς λόγους να φιλοδοξούν να μπουν στη διοργάνωση: το Champions League εγγυάται σημαντικά έσοδα, από τη φάση των ομίλων κιόλας, με έπαθλα που θα συνεχίσουν να αυξάνονται την επόμενη χρονιά. 

Για να έχει κάποιος μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης, μπορεί να ανατρέξει στα ποσά της προηγούμενης διοργάνωσης. Το έτος που μόλις τελείωσε, η UEFA διέθεσε 2,02 δισεκατομμύρια ως συνολικό χρηματικό έπαθλο. 

Η είσοδος στην κύρια κλήρωση (όμιλοι), για παράδειγμα, απέφερε κέρδη 15,64 εκατομμυρίων για κάθε σύλλογο. Στη φάση των ομίλων, λοιπόν, οι συμμετέχοντες έπαιρναν 2,8 εκατομμύρια ανά νίκη και 930.000 ευρώ για κάθε ισοπαλία.

Champions League: πόσο αξίζει η κατάκτηση του τουρνουά

Όσο πιο μακριά προχωρά κάποια ομάδα προς τον μεγάλο τελικό, αναπόφευκτα τόσο μεγαλύτερα θα γίνονται τα κέρδη της, με τα χρηματικά βραβεία να έχουν ήδη καθοριστεί για κάθε βήμα του γύρου. Αναλυτικά:

Φάση των «16»: 9,6 εκατομμύρια

Προημιτελικοί: 10,6 εκατ.

Ημιτελικοί: 12,5 εκατ.

Τελικός: 15,5 εκατ.

Η κατάκτηση του τίτλου, λοιπόν, μπορεί να οδηγήσει σε κέρδη που, όπως είδαμε προηγουμένως, ξεπερνούν συνολικά τα 140 εκατ. ευρώ (στα οποία θα προστεθούν τα περίπου 3,5 εκατ. ευρώ που προέρχονται από τη συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ). 

Πολύ σημαντικά στοιχεία, που προκύπτουν από την προσθήκη διαφόρων ειδών. Το τίμημα συμμετοχής, ο αριθμός των νικών και ισοπαλιών στη φάση των ομίλων, το σταθερό εισόδημα για την υπέρβαση των διαφόρων γύρων (48,2 εκατομμύρια συνολικά), το έξτρα μπόνους για τη νίκη στον τελικό (4,5 εκατομμύρια), το βάρος της ιστορικής κατάταξης (από 1 σε 36 εκατομμύρια περίπου), το market pool (από 6 σε 10 εκατομμύρια περίπου), ενώ σε αυτά πρέπει να προστεθούν οι εισπράξεις και τα μπόνους από τους χορηγούς ομάδων.

Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι, ακόμη περισσότερο από την κατάκτηση των πρωταθλημάτων τους, οι κορυφαίες ομάδες της «Γηραιάς Ηπείρου» στοχεύουν πρώτα απ΄ όλα να εξασφαλίσουν την πρόσβαση στο Champions League.

Μια διοργάνωση που επιτρέπει στους συλλόγους να κάνουν ένα σημαντικό ποιοτικό άλμα επιτρέποντάς τους να ενισχύσουν τα μπάτζετ τους, ενώ ταυτόχρονα αποκτούν μια αυξανόμενη απήχηση όσον αφορά το αθλητικό κύρος.