Skip to main content

Η UEFA αφαιρεί τις θέσεις μέσω κατάταξης στο νέο Champions League

Το Champions League της περιόδου 2023-2024 θα είναι η τελευταία διοργάνωση με το παρόν σχήματα, καθώς από την επόμενη σεζόν θα περάσει σε ένα φορμάτ 36 ομάδων, τέσσερις περισσότερες από την προηγούμενη χρονιά, σε έναν μόνο όμιλο.

Κάθε ομάδα, με τυχαία κλήρωση, θα παίξει συνολικά 8 παιχνίδια: τέσσερα εντός και τέσσερα εκτός. Με βάση τη βαθμολογία που συγκεντρώθηκε σε αυτή την πρώτη φάση θα δημιουργηθούν οι θέσεις.

Οι κορυφαίοι οκτώ της βαθμολογίας θα προκριθούν απευθείας στη φάση των νοκ άουτ αγώνων, ενώ προγραμματίζονται πλέι οφ, με εντός κι εκτός έδρας αγώνες, από την ένατη έως την εικοστή τέταρτη θέση, οι νικητές των οποίων θα προκριθούν στους «16».

Στη συνέχεια, θα γίνει η κλασική νοκ άουτ φάση με τον τελικό σε ουδέτερο γήπεδο στον χώρο που έχει επιλέξει η UEFA.

Όσον αφορά τον τρόπο συμμετοχής στη διοργάνωση, η UEFA είχε μελετήσει τη δυνατότητα ανάθεσης δύο θέσεων στις ομάδες με τις καλύτερες βαθμολογίες συλλόγων, μεταξύ εκείνων που δεν προκρίθηκαν για το Champions League, αλλά παρόλα αυτά προκρίθηκαν για ένα άλλο από τα ευρωπαϊκά Κύπελλα.

Βασικά, αρχικά θεωρήθηκε ότι θα εκχωρηθούν δύο θέσεις σε δύο ιστορικές ομάδες που δεν προκρίθηκαν για το Champions League αλλά για το Europa League ή το Conference League.

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα αναφέρει η ιταλική αθλητική εφημερίδα Gazzetta dello Sport, το διοικητικό όργανο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου επέλεξε να εξαλείψει αυτή τη δυνατότητα, ίσως και να απομακρυνθεί από αυτήν την έννοια της συμμετοχής που δεν βασίζεται στην «αθλητική αξία», για την οποία η UEFA έδωσε μάχη απέναντι στην ευρωπαϊκή Super League.

Τέλος, τα κριτήρια της κλήρωσης έχουν ήδη καθοριστεί: οι 36 ομάδες που θα λάβουν μέρος στο τουρνουά με το νέο σχήμα θα χωριστούν σε τέσσερα διαφορετικά γκρουπ, όπως συμβαίνει σήμερα.

Η καινοτομία έγκειται στο γεγονός ότι κάθε ομάδα θα συναντήσει δύο αντιπάλους από κάθε όμιλο, χωρίς εντός κι εκτός έδρας παιχνίδι απέναντι σε κάθε αντίπαλο.