Skip to main content

Σε δημοπρασία η φανέλα του Μαραντόνα στο «Χέρι του Θεού»

Η ποδοσφαιρική φανέλα που φορούσε ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα στη διάρκεια του προημιτελικού αγώνα με την Αγγλία, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986, βγαίνει σε δημοπρασία.

Δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη φανέλα, δεδομένου ότι φορώντας τη ο «Πίμπε ντε Όρο» πέτυχε το περίφημο γκολ που έμεινε γνωστό ως το «Χέρι του Θεού» και το οποίο αργότερα ψηφίστηκε ως «γκολ του αιώνα».

Η φανέλα αναμένεται να πουληθεί για περίπου 5,2 εκατομμύρια δολάρια. Ο σημερινός ιδιοκτήτης – γράφει το Forbes – είναι ο παλαίμαχος Άγγλος μέσος Στιβ Χοτζ, ο οποίος αντάλλαξε τη φανέλα του με αυτή του Μαραντόνα, σύμφωνα με την παράδοση, μετά τον αγώνα που η Αργεντινή νίκησε με 2-1 τα «Τρία Λιοντάρια», στην πορεία της προς τον τελικό και τον τίτλο.

Η φανέλα εκτίθεται τις τελευταίες δύο δεκαετίες στο Εθνικό Μουσείο Ποδοσφαίρου, στο Μάντσεστερ της Αγγλίας. Οι ηλεκτρονικές προσφορές για την αγορά της θα γίνονται δεκτές από τις 20 Απριλίου έως τις 4 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε ο οίκος Sotheby΄s και η εμφάνιση θα εκτεθεί στον εκθεσιακό χώρο του διάσημου οίκου δημοπρασιών, στο Λονδίνο, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

«Η φανέλα του “Χεριού του Θεού” έχει μια βαθιά πολιτιστική σημασία για τον κόσμο του ποδοσφαίρου, τον λαό της Αργεντινής και τον αγγλικό λαό και είμαι σίγουρος ότι ο νέος ιδιοκτήτης θα είναι περήφανος που έχει την πιο εμβληματική ποδοσφαιρική φανέλα στον κόσμο», σχολίασε ο Χοτζ.

Η φανέλα του Μαραντόνα θα μπορούσε να σπάσει ρεκόρ δημοπρασίας, καθώς βρίσκεται σε καλό δρόμο να ξεπεράσει την πιο ακριβή φανέλα ποδοσφαίρου που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία.

Ήταν εκείνη με το νούμερο 10 που φορούσε ο Πελέ στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1970, στον οποίο η Βραζιλία νίκησε την Ιταλία και πληρώθηκε για 225.109 δολάρια σε δημοπρασία το 2002, επίσης στο Λονδίνο.

Εάν η φανέλα ξεπεράσει την εκτίμηση των 5,2 εκατομμυρίων δολαρίων, θα μπορούσε να αντιπαρατεθεί με εκείνη των Γιάνκις (5,6 εκατομμύρια δολάρια) που φορούσε ο Τζορτζ Χέρμαν Ρουθ τζούνιορ, πιο γνωστός με το προσωνύμιο Μπέιμπ Ρουθ, και υπήρξε το πιο ακριβό ένδυμα αθλητικών ειδών που έχει πουληθεί ποτέ στην αγορά.