Skip to main content

Σύγκρουση Ιράν – ΗΠΑ στο Κατάρ αλλά ο Σκότσιτς σκέφτεται μόνο το ποδόσφαιρο

Ο προπονητής της Εθνικής ομάδας του Ιράν, που κληρώθηκε στον Β΄ όμιλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, διαβεβαίωσε ότι θέλει να «σκέφτεται» μόνο «το ποδόσφαιρο», παρά το ταραγμένο πολιτικό και ιστορικό πλαίσιο μεταξύ των δύο χωρών.

«Δεν με ενδιαφέρουν πολιτικά ζητήματα, σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των δύο χωρών, αλλά θέλουμε να σκεφτόμαστε μόνο το ποδόσφαιρο», υπογράμμισε ο Ντράγκαν Σκότσιτς.

Οι δύο χώρες βρίσκονται σε διαμάχη από την ισλαμική επανάσταση του 1979, που χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερα από την αμερικανική κρίση της υπόθεσης των ομήρων.

Είναι η δεύτερη φορά που Ιράν και Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στον ίδιο όμιλο στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Το 1998, στη Γαλλία, το Ιράν νίκησε τις ΗΠΑ με 2-1. Οι σχέσεις έχουν γίνει ξανά τεταμένες μετά την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από την πυρηνική συμφωνία για το Ιράν το 2018 και την επιστροφή των κυρώσεων κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Αντιμέτωπος επίσης με την Αγγλία και μια ομάδα ευρωπαϊκή ομάδα που θα προκύψει από τα πλέι οφ, ο τεχνικός της 21ης στην κατάταξη της FIFA Εθνικής ομάδας, πιστεύει ότι το συγκρότημά του είναι ικανό να φτάσει στη φάση των «16», για πρώτη φορά στην Ιστορία του.

«Θα προσπαθήσουμε να περάσουμε τον γύρο. Πάντα έλεγα ότι έχουμε μια εξαιρετική ομάδα και ίσως καταφέρουμε να προκριθούμε στην επόμενη φάση», είπε ο Σκότσιτς, με το Ιράν να συμμετέχει σε τρίτο συνεχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Το Ιράν, η καλύτερη ασιατική ομάδα στην κατάταξη της FIFA, έχει ήδη συμμετάσχει σε πέντε διοργανώσεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

«Η Αγγλία θα είναι η πιο δύσκολη ομάδα να αντιμετωπίσεις», πρόσθεσε ο 53χρονις Σκότσιτς, πρώην παίκτης στη Λας Πάλμας και την Κομποστέλα (Ισπανία). Πολλοί Ιρανοί οπαδοί αναμένονται στο Κατάρ τον Νοέμβριο για να στηρίξουν την αγαπημένη τους ομάδα: «Θα είναι σαν να παίζαμε στο σπίτι. Θα είναι πολλοί από τους οπαδούς μας».