Skip to main content

Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία «παίζουν» μόνοι για το EURO 2028

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία θα φιλοξενήσουν από κοινού το EURO 2028, μετά την έλλειψη περαιτέρω προτάσεων λίγες ημέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας που ορίστηκε για την Τετάρτη 23 Μαρτίου.

Αποκλείοντας μια αιφνιδιαστική είσοδο την τελευταία στιγμή, η UEFA θα λάβει επίσημη απόφαση έως τις 7 Απριλίου για να ορίσει την Ιρλανδία, την Αγγλία, τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία ως χώρες φιλοξενίας της διοργάνωσης.

Σύμφωνα με τους κανόνες της UEFA για τη συνδιοργάνωση, ωστόσο, καμία από τις πέντε διοργανώτριες χώρες δεν είναι πιθανό να προκριθεί αυτόματα.

Επιπλέον, όπως υπογραμμίζει η βρετανική εφημερίδα Times, η UEFA θα θέσει ως προθεσμία το 2022 για να λάβει όλες τις απαραίτητες κρατικές εγγυήσεις και εάν αυτές δεν ληφθούν εγκαίρως, θα ανοίξει ξανά τις προσφορές για το τουρνουά.

Για παράδειγμα, η UEFA θα απαιτήσει απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για όλους τους παίκτες που συμμετέχουν στο τουρνουά, έτσι ώστε τα κέρδη κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2028 να μην υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια παρόμοια απαλλαγή που χορηγήθηκε από την κυβέρνηση για αγώνες του περσινού EURO 2020 και του UEFA Super Cup, στο Μπέλφαστ.

Σε σχέση με την εξαίρεση από το Super Cup του 2021, η κυβέρνηση είπε: «Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να διασφαλίσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να είναι ένα ελκυστικό μέρος για τη φιλοξενία διεθνών αθλητικών διοργανώσεων παγκόσμιας κλάσης.

Η χορήγηση απαλλαγής από τον φόρο εισοδήματος υποστηρίζει αυτόν τον στόχο όταν η εν λόγω εκδήλωση είναι κινητή διεθνώς και όταν αυτή η απαλλαγή αποτελεί προϋπόθεση της διαδικασίας υποβολής προσφορών για τη φιλοξενία της εκδήλωσης».

Περίπου τα δύο τρίτα των αγώνων θα διεξαχθούν στα αγγλικά γήπεδα, με τον τελικό στο Γουέμπλεϊ. Ο διευθύνων σύμβουλος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Αγγλίας, Μαρκ Μπούλινγχαμ, δήλωσε τον περασμένο μήνα:

«Πιστεύουμε ότι μπορούμε να φτιάξουμε ένα απίστευτα δυνατό τουρνουά με πολλούς τρόπους. Γνωρίζουμε επίσης ότι μπορούμε να προσφέρουμε μια πραγματικά ισχυρή εμπορική επιστροφή στην UEFA και πιστεύουμε ότι αυτό μας φέρνει σε ισχυρή θέση.

Η UEFA είναι πολύ διαφανής με όλες τις 55 χώρες που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα ανδρών του 2024 και του 2028 για να ενισχύσουν τα ταμεία τους, τα οποία υπέφεραν κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

Όσον αφορά τη διοργάνωση του EURO 2032, η Ιταλία έχει ήδη ορίσει τον εαυτό της ως διοργανώτρια χώρα του διαγωνισμού. Η Ρωσία είχε επίσης εξετάσει μια προσφορά για το EURO 2028, αλλά εγκαταλείφθηκε μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Η UEFA αναμένεται να επεκτείνει τη διοργάνωση από 24 ομάδες στο EURO 2024 (Γερμανία) σε 32 ομάδες μέχρι το 2028.